19.3 C
Budapest
Thursday, June 13, 2024

16 előadás + 5 kerekasztal + 5 x 30 perc személyes konzultáció

+ rengeteg játék és nyeremény

FotoKlikk Fotós Akadémia I.

Fókuszban a Természet - Online, interaktív szakmai nap

Küldetésünk: közérthető, sőt szórakoztató módon, jó fotósok munkáit, gondolatait, munkamódszereit bemutatni és ötleteket adni, hasznos tanácsokkal, tippekkel segíteni azok megvalósítását. Mindezt úgy, hogy közben megpróbálunk egy másfajta, a hagyományos fel- és megosztásokra fittyet hányva szerveződő, újfajta megközelítést, szemléletet képviselni.

Köszönjük fő támogatóinknak a rengeteg ajándékot!
Támogatónk

Fuji Magyarország

client-image

Tripont

client-image

Nikon Magyarország

client-image

FotoPlus

client-image

Focus on Stars

client-image

Medveles

client-image

Szakmai szekciók
Szekciók

Kincses Károly megnyitója

fotómuzeológus. a FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány alapítója

1. Titokzatos természet: meglátni és megmutatni

Moderátor: Jakab Flóra -- Előadók: Potyó Imre, Jakab Tibor, Krivánszky Árpád és Li Gábor, +30 perc kerekasztalbeszélgetés, + 30 perc adáson kívüli Zoom kérdés-felelet szekció

2. „Kevesebb embert!” – ökológiai irányok

Moderátor: Szarka Klára Előadók: Kállai Márton, Balázs Zsolt és Bányász Anna , +30 perc kerekasztalbeszélgetés, + 30 perc adáson kívüli Zoom kérdés-felelet szekció

3. Asztrotájkép - amikor az ég és a Föld összeér

Moderátor: Rezsabek Nándor Előadók: Francsics László, Dr. Kolláth Zoltán és Deim Balázs , +30 perc kerekasztalbeszélgetés, + 30 perc adáson kívüli Zoom kérdés-felelet szekció

4. Extrémsportok a természettel harmóniában

Moderátor: Kopin Kata Előadók: Bácsi Róbert László, Zichó Viktor és Ambrus Gergely , +30 perc kerekasztalbeszélgetés, + 30 perc adáson kívüli Zoom kérdés-felelet szekció

5. Történetmesélés

Moderátor: Ifj. Vitray Tamás Előadók: Horvath Esther, Radisics Milán és ???, +30 perc kerekasztalbeszélgetés, + 30 perc adáson kívüli Zoom kérdés-felelet szekció

1. Rejtőzködő természet: meglátni és megmutatni
Szekciók

Jakab Flóra

állatorvos és természetfotós

"Az egész életemet átszőtte a természet és az állatok szeretete, ebből adódóan vált hivatásommá az állatorvoslás, szenvedélyemmé a természetfotózás. Édesapám a születésem évében kezdett el komolyabban foglalkozni a vadvilág és a vadon megörökitésével, igy már én is ebben a szellemben nevelkedtem. Az út rögös volt, de életformává vált a természetfotózás. 2021-ben végeztem az Állatorvostudományi Egyetem állatorvos szakán, azóta is töretlen lelkesedéssel gyógyitom négylábú pácienseim.

"A szekció előadói számára a természetfotózás nem csupán hobbi, hanem életforma: mindannyian a mások számára láthatatlan pillanatok szerelmesei. Határtalan elhivatottsággal képesek, az elemekkel dacolva is, megvalósítani bármely, általuk elképzelt fotót. Terveznek, de mindig készen állnak elkapni a természet adta lehetőségeket, megörökíteni a váratlant. Kreativitásuk mellett komoly szakmai tudásuk, a mindenkori fotográfiai technikák használata, ill. az etológiai és biológiai sajátosságok ismerete kiemelt fontosságú a képeik elkészítéséhez. Az előadásokból betekintést kapunk a kihívások között született, saját erőből létrehozott képek világába és számos tippet kapunk arra, miként mutassuk be a természet ajándékait a legapróbb rovaroktól a monumentális tájakig."

A szekció előadói

Potyó Imre

környezetkutató, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa

A világ legrangosabb pályázatán, a Wildlife Photographer of the Year-en már 6 képpel szerepeltem sikerrel. Magyarországon 2018-ban és 2020-ban is megkaptam az Év Természetfotósa címet, a Varázslatos Magyarország pályázatán pedig négyszer hozhattam el a fődíjat, 2022-ben A magyar természetfotó nagydíjasa lettem- Szívügyem a tudatformálás, képeimmel, előadásaimmal, saját rovatommal, ismeretterjesztő cikkeimmel és túráimmal sokakat hoztam már közelebb a természethez. Azokat az újszerű témákat keresem, amelyeket korábban nem vagy csak részben láttam.

Jakab Tibor

fotóriporter, természetfotós

Amióta az eszemet tudom, fotós szerettem volna lenni és mivel a természetfotózás volt a legnagyobb kihívás, ez lett a választott életformám. Autodidakta módon képeztem magam, számos pályázaton indultam, míg végül megérkeztek a sikerek, majd az évek során 4 fotóalbumom is megjelent. Az alkotáshoz sokszor extrém körülmények közötti fotózásra is alkalmas eszközöket készítek, vagy régi fotós felszereléseket hasznosítok újra. Mottóm: A természetfotózás cél legyen és ne eszköz!

Li Gábor

előadó

A fotózás számomra több mint alkotói tevékenység, inkább szól a kint töltött időről, az ott megtapasztalt pillanatokról. A természet iránti szeretetem életem egyéb területeit is meghatározza, jelenleg MSc Biológus tanulmányaimat folytatom a Szegedi Tudományegyetemen. Fotóimmal már évek óta pályázok természetfotós pályázatokra, a tavalyi évben több nemzetközi pályázat (pl.: Bird Photographer of the Year) kiállítási anyagába is bekerültek fotóim, illetve az Év Természetfotósa pályázaton is sikeresen szerepeltem.

Krivánszky Árpád

újságíró, alkotó fotográfus és természetfotós tanfolyamokon előadó és gyakorlat vezető

Rendszeresen írtam szakcikkeket a Foto Mozaikba, jelentek meg képeim a Nimród, a Vadgazda és a TermészetBúvár hasábjain, 2009. óta írok szakcikkeket saját fotókkal a negyedévente megjelenő internetes Természetfotó Magazinba. 2007-től a Fotóoktatás fotóiskola tanára vagyok, tanítom a jövő fiatal fotós nemzedékét kompozícióra, táj-, növény-, travel- és városfotóra. Büszke vagyok „Az Év természetfotósa” országos pályázatokon két alkalommal elért második díjamra, és a 2000. évi budapesti Nemzetközi Természetfotó pályázaton elnyert különdíjamra.

2. „Kevesebb embert!” – ökológiai irányok
Szekciók

Moderátor

Szarka Klára

kurátor, fotótörténész, a MÚOSZ fotóriporter képzésének vezetője

Újságíróként, szerkesztőként és képszerkesztőként évtizedeket töltöttem el a magyar sajtó vezető orgánumainál. Nagy visszhangot kiváltó kiállítások kurátora voltam többek között a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Kiscelli Múzeumban, a MODEM-ben, a Capa Központban. Egyik elindítója és kurátora voltam a Budapest FotóFesztiválnak (2017–2021), tagja a MÚOSZ-nak és a Magyar Fotótörténeti Társaságnak (2011–2018 elnöke), a Hemző Károly Alapítvány titkára. 2014-ben Balogh Rudolf-, 2018-ban Aranytoll-díjat, 2022-ban Radnóti Miklós-díjat kaptam.

A klasszikus magyar természetfotózásban szabály volt, hogy az ember (és hatása), amennyire csak lehet, maradjon ki a fotóból. Mutassuk az „érintetlen” természetet. Ám az egyre gyorsabb környezeti változások szinte kikövetelték az ökológiai témákat a fotográfiában. Úgy látszik, manapság a fotográfusok különféle megközelítésekben, eszközökkel, műfajokban, de azonos aggodalommal és elkötelezettséggel vizsgálják a mindent és mindenkit érintő ökológiai jelenségeket. Ezekből mutatunk három irányt.

A szekció előadói

Kállai Márton

többszörös díjnyertes fotográfus

Az ELTE-n szociológiát hallgatttam és fotográfiát tanultam, bár eredetileg meteorológusnak készültem. 2006 óta vagyok a Szabad Föld riportere, de sok minden mást – például ételfotózást, standfotózást – is művelek a hetilapos munkáim mellett. Több hosszú távú projekten dolgozom. Elsősorban az ember és környezet kölcsönhatásai érdekelnek.

Balázs Zsolt

független alkotó

"A Szellemkép Szabadiskolában, a NikonNOOR mesterkurzusán és Alex Soth Magnumos kurzusán tanultam, tagja vagyok a Random Alkotócsoportnak, a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Újságírók Országos Szövetségének is. Több, hosszú távú fotóprojekten is dolgozom. Jelenleg a klímaváltozás magyarországi hatásait dokumentálom. Elsődleges szempontomnak tekintem a humánumot, az egyes konfliktusokon túl az ember és emberi történetek megmutatását. "

Bányász Anna

a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterszakos hallgatója

A középiskolát Csíkszeredában végeztem el, majd amióta felvettek a budapesti MOME-ra Magyarország és Románia között ingázom. Fotográfiai érdeklődésem a hazai, szűkebben véve a családi életemnek színtere, a gazdálkodás. Tavaly óta a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának tagja vagyok.

Egyéni

Egyéni

14,500 Ft
Egyedül néznéd? Ha közbe jönne valami, még 7 napig meg vagy újranézheted.
 • Élő közvetítés
 • újranézhető 7 napig
 • 1 személyre szól
Csoport

Csoportos

25,000 Ft
Családdal vagy barátaiddal néznéd?
 • Élő közvetítés
 • újranézhető 7 napig
 • 2 vagy több személyre szól

3. Asztrotájkép - amikor az ég és a Föld összeér
Szekciók

Moderátor

Rezsabek Nándor

alkalmazott környezetkutató, tudományos újságíró

Alkalmazott környezetkutató (környezetbiztonsági menedzser specializáció); üzemmérnök; a Magyar Meteoritikai Társaság Meteoritkráterek és Impaktitok tagozatának vezetője; a Meteoritkráter Expedíció kutatási projekt vezetője; tudományos újságíró, a TÚK tagja; a Planetology.hu alapító főszerkesztője; a Rezsabek Nándor ScienceBlog bloggere; a WJLF Környezetbiztonsági Tanszékének munkatársa. Kutatási téma: meteoritkráterek geomorfológiai és környezeti szempontú vizsgálata; marsi meteoritok esetleges kráterképző impakt jelenségeinek vizsgálata

"Az asztrotájképek hazai karrierje a 2009-ben a Magyar Nemzeti Múzeumban megszervezett „The World at Night” kiállítással vette kezdetét. A TWAN-projekt pazar felvételeit egymás mellett állva csodálta az országosan ismert és népszerű geológus, valamint az asztronómia kultúrtörténetet is jól ismerő csillagász. Az ég és a Föld összeért. A TWAN magyarországi premierjének estéjén ugyanakkor igen kevesen jósoltak ekkora sikert és jövőt az úttörő kezdeményeznek. Lassan másfél évtized múltával azonban nemhogy meghonosodott az asztrotájképek készítése, hanem a természet- és asztrofotósok egyik kedvelt irányzatává vált. A fotótechnikai-terület három jól ismert szakértőjének-művelőjének, Deim Balázsnak, Francsics Lászlónak és Dr. Kolláth Zoltánnak a részvételével szervezett asztrotájkép-szekcióban igyekszünk minden oldalról megvilágítani mindazt, amit a témáról tudunk és a téma művelése során tudni illik. Milyen fotós felszerelés elvárt és ajánlott? Melyek azok a földi és csillagászati objektumok, amelyekre érdemes „lőni”? Hol van a jó ízlés határa, mikor válik természetellenessé egy asztrotájkép? Merre vannak az azok a hazai csillagoségbolt-parkok, ahol a legalacsonyabb fényszennyezés, így legoptimálisabbak a fényképezési körülmények? Milyen hazai szervezetek tömörítik asztrotájkép-fotósainkat?"

A szekció előadói

Dr. Kolláth Zoltán

fizikus-csillagász, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár

"fizikus-csillagász, az MTA doktora, tanszékvezető egyetemi tanár Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Fizika Tanszék elismerések: 2001: MTA Fizikai Osztály Díja 2012: Pro Natura emlékplakett 2021: Urbanek János díj (MEE) "

Francsics László

építészmérnök, többszörös nemzetközi díjas asztrofotós, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke, a szabad művészetek doktora

Tanulmányaiban az ember és a kozmosz viszonya jelenik meg. 2009-ben a Mai Manó házban szervezett korszakos asztrofotó kiállítás, az Űrlenyomat kurátor asszisztense, 2013-tól 2017-ig a Meteor csillagászati magazin Hónap asztrofotója rovatának cikkírója, 2013-tól a Földgömb magazin állandó társszerzője. Több korábbi díja után 2019. szeptember 12-én Magyarországról elsőként és egyedüliként nyerte meg az Astronomy Photographer of the Year, a greenwichi királyi csillagvizsgáló év asztrofotósa világverseny fődíját.

Deim Balázs

Different Worlds - ND Awards nyertes, Luka Koper Photography Award - Budapest International Foto Awards kitüntetett fotográfus

Hónapokig exponáló sörösdoboz-lyukkamerákból épített térfigyelő rendszer működésének bemutatása. Hétköznapi tárgyakból létrehozott űrexpedíció fotódokumentumainak elemzése. 1 év hosszú expozíciós idővel készült szolárgráfiák a Föld és a Nap egymáshoz viszonyított mozgásáról.

4. Lencsevégen a törékeny egyensúly - extrémsportok a természettel harmóniában
Szekciók

Moderátor

Kopin Katalin

művészettörténész, muzeológus, kurátor, újságíró

2005-től rendszeresen publikálok művészeti lapokban, írásaim megjelentek az Új Művészetben, az Artportalon, a Flash Artban, a Punkt.hu-n. 2010-től a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum művészettörténésze és muzeológusa vagyok. Több életműkiállítást és csoportos kiállítást jegyzek kurátorként, katalógusok és monografikus munkák szerzője és szerkesztője vagyok. 2022-től vezetem a PhotoLab nevű kortárs fotográfiai kiállítóhelyet, mely az FMC struktúráján belül jött létre.

A szekció mindhárom előadója szenvedélyes utazó, akik fontosnak tartják, hogy fotók által rögzítsék azokat az élményeket, felfedezéseket, amelyeket megtapasztalnak. Képanyagaik lenyűgözőek, inspirálóak, átélhetővé teszik a természetközeli létezés harmóniáját. Az előadásaik során bepillanthatunk a kulisszatitkokba, megtudhatjuk mi ad motivációt számukra, hogyan lehet extrém körülmények között fotózni, és mi az az erő, amely újabb és újabb kalandokra hívja őket.

A szekció előadói

Bácsi Róbert László

dokumentarista fotográfus

Főképp a dokumentarista fotográfia érdekel, illetve a portré– és a társadalomábrázolás áll legközelebb hozzám. 2013-ban kezdtem el fényképezni a Kövesd a napot című szörfös sorozatomat amit 2019-ben tudtam folytatni egy ösztöndíj segítségével. 2010-ben két kollégámmal létrehoztuk a Pictorial Collective fotográfusokból álló csoportot. Számos díjat nyertem, André Kertész nagydíjat, Munkácsi Márton díjat, 2008-ban Junior Príma Díjjal tüntettek ki. Ezen kívűl több sajtófotó díjat kaptam. 2021-ben Capa ösztöndíjas lettem.

Zichó Viktor

extrém sportoló

Szenvedélyem a sziklamászás, a hegymászás és a kerékpáros utazás. Élményeimet több könyvben is dokumentáltam. Végigjártam Kőrösi Csoma Sándor útvonalát kerékpárral, a 11 hónapos, több mint 11 000 km-es utazáson rengeteg kalandot és viszontagságot átéltem. Következő tervezett kerékpáros útam 2022 júniusában a HIMALÁJA TRAVERZ EXPEDÍCIÓ, amely alatt a Himalája főgerince mentén haladva szeretnék eljutni a hegység legnyugatibb pontjától a legkeletibb pontig. A tervezett út 5 országon keresztül halad és összesen 5000 km hosszú.

Ambrus Gergely

matematikus, barlangász, fotós

A barlangi fotózást, amit mintegy 8 éve űzök, francia mestereimtől tanultam. Azóta a világ számos pontján jártam fotósként, kedvelt célpontjaim az emberek által ritkán járt tájak, hegyek, vidékek. Legemlékezetesebb utam a 2016-os Inverse Everest expedíció volt, melyen a világ akkor ismert legmélyebb barlangjába, a Krubera-Voronya barlang 2080 m mély végpontjára jutottunk el barlangásztársaimmal. Az örök sötétség birodalmának bemutatása azóta is szívügyem, amihez sokszor a régi technikák életre keltésével."

5. Történetmesélés
Szekciók

Moderátor

ifj. Vitray Tamás

a National Geographic Magyarország főszerkesztője

Képek egymásutánjával, szavak nélkül mesélni. Állókockák sorából filmet forgatni. Két dimenzióban kibontani a három dimenziót – egy negyedikkel: az idővel. Az állókép is mozgókép, ha kellően erős. De mitől lesz fotósztori a fotósztori? Mitől más az egyik kép, mint a másik, és mi kötheti össze őket? Mitől válik történetté a képek egymásutánja? Beszélgessünk erről kicsit, mert rettentő izgalmas!

Radisics Milán

fotóművész, sajtófotós és kreatív igazgató

National Geographic magazin állandó külsős munkatársa. Többszörösen díjazott számos fotó pályázaton. A Sony World Photography Awards nyertese, a magyar SajtóFotó nagydíjasa, és az amerikai POYI pályázaton is sikeresen szerepelt két alkalommal. Az Art of Pollution rövid filmjét több, mint húsz díjjal jutalmazták a világ film-fesztiváljain. A nagyszabású Water.Shapes.Earth projektjében a festményszerű képeivel feszegeti a határokat a dokumentarista és az absztrakt fotográfia között, és bemutatja a víz útját, a szennyezést és az ember hatását a bolygónkra.

Horváth Eszter

World Press Photo 2020 első helyezés (Környezet)

Each element can be added and moved around within any page effortlessly. All the features you need are just one click away.

ifj. Vitray Tamás

a National Geographic Magyarország főszerkesztője

Egyéni

Egyéni

14,500 Ft
Egyedül néznéd? Ha közbe jönne valami, még 7 napig meg vagy újranézheted.
 • Élő közvetítés
 • újranézhető 7 napig
 • 1 személyre szól
Csoport

Csoportos

25,000 Ft
Családdal vagy barátaiddal néznéd?
 • Élő közvetítés
 • újranézhető 7 napig
 • 2 vagy több személyre szól

Köszönjük fő támogatóinknak a rengeteg ajándékot!
Támogatónk

Fuji Magyarország

client-image

Tripont

client-image

Nikon Magyarország

client-image

FotoPlus

client-image

Focus on Stars

client-image

Medveles

client-image

Részletes szakmai program
Program

Views Navigation

Today

Kincses Károly megnyitója – FotoKlikk Fotós Akadémia I.

Clark Ádám tér 1., Budapest, -, Magyarország

Kincses Károly, fotómuzeológus. a FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány alapítója megnyitja a FotoKlikk Fotós Szakmai napot. Megtekinthető a FotoKlikk Fotós Akadémia szakmai napján. Bővebben információ és jegyvásárlás az esemény oldalunkon: https://hopin.com/events/fotoklikk-fotos-akademia-i-fokuszban-a-termeszet/ […]

Krivánszky Árpád: Tájfényképezés egyszerűen – FotoKlikk Fotós Akadémia I.

Clark Ádám tér 1., Budapest, -, Magyarország

A tájfotózás a természetfényképezés „legdemokratikusabb” területe, nem kell hozzá drága és különleges felszerelés. Ennek alapján a „képgalaxis” tömve kellene legyen kiemelkedő tájfotókkal, de ez nem így van. Néhány egyszerű fogással […]

Li Gábor: Nyitott szemmel – FotoKlikk Fotós Akadémia I.

Clark Ádám tér 1., Budapest, -, Magyarország

Legyen szó családi nyaralásról, Balaton-parti sétáról, kirándulásról a hegyekben, vizsgák utáni biciklizésről a ligetben, az idő és a helyszín nem adhat okot arra, hogy egy fotós ne a szenvedélyének éljen. […]

Potyó Imre: Különös témák az optikám előtt – széles látószögtől a makró objektívig – FotoKlikk Fotós Akadémia I.

Clark Ádám tér 1., Budapest, -, Magyarország

Rejtőzködő fajok és témák művészi képeken. Az elmúlt évek legizgalmasabb fotós kalandjaimról mesélek: zárt patakvölgyekben töltött éjszakák, komoly technikai kihívásokkal terhelt megvalósítások a makrózás univerzumában, halszemoptikával készült felvételek, átszellemülés a […]

Kállai Márton előadása – FotoKlikk Fotós Akadémia I.

Sorozataimban a természet úgy jelenik meg mint szociális érdeklődésünk, érzékenységünk és tevékenységünk lenyomata. Mindig is foglalkozatott az őszinte, belűlről eredő motiváció, helyünk és létezésünk értelmének vizsgálata. A társadalom több szintjén […]

Bányász Anna: Folyamatos jelen mint munkamódszer – FotoKlikk Fotós Akadémia I.

Clark Ádám tér 1., Budapest, -, Magyarország

Az embernek a természethez való viszonyulását, a természetben létezését, illetve a természethez való alkalmazkodását az élelmiszer beszerzése, majd megtermelése határozza meg évezredek óta. Ez a létünk szempontjából szükséges tevékenység az […]

Deim Balázs: Feketelyukkamera – FotoKlikk Fotós Akadémia I.

Hónapokig exponáló sörösdoboz-lyukkamerákból épített térfigyelő rendszer működésének bemutatása. Hétköznapi tárgyakból létrehozott űrexpedíció fotódokumentumainak elemzése. 1 év hosszú expozíciós idővel készült szolárgráfiák a Föld és a Nap egymáshoz viszonyított mozgásáról. Magáról: […]

Horvath Esther: Sarkkörön túl – FotoKlikk Fotós Akadémia I.

Clark Ádám tér 1., Budapest, -, Magyarország

World Press Photo 2020 első helyezés (Környezet) Magáról: Két évvel az egyetem elvégzése után ajándékba kaptam egy fényképezőgépet, és ahogy a kezembe vettem, tudtam, hogy ez az, amit igazán szeretnék […]