3.9 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Történeti fotóeljárások – webprezentáció

Kincses Károly

HOGYAN (ne) BÁNJUNK (el) RÉGI FÉNYKÉPEINKKEL?

(Amit a régi fényképekről tudni kell)

Ezt a munkát tizennyolc esztendővel ezelőtt Flesch Bálinttal és néhány barátunkkal együtt kezdtük el, mindenféle hivatalos támogatás, ösztönzés hiányában, sőt. Nem álltak rendelkezésünkre szakkönyvek, adatbázisok. Csak a korabeli szakirodalmak cédulázásából, idegen nyelveken megjelent szakmunkák fordításából jutottunk ismeretekhez, melyeket azon melegében ki is próbáltunk.

Mára sem sokkal jobb a helyzet, segítsen ezen a 2000-ik év februárjában ugyanilyen címen megjelenő könyv és a mellé tett CD, valamint legyen mindenki által hozzáférhető ezen a honlapon, a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ és Nikázy Gusztáv, valamint munkatársaim Kolta Magdolna és Munkácsy Gyula jóvoltából.

Ma Magyarországon sokszor tízmillió fénykép van.

Legtöbbjük sorsa mostoha. Naponta százezer új fotó készül és ugyanannyi el is pusztul.

Jól van ez így? Hiszen új világunk képeivel szemben múltunk pótolhatatlan fotográfiái pusztulnak. Számszakilag minden rendben van, darabra kivan a leltár.

Nem elég megszerezni, megcsinálni a képeket, meg kell őket őrizni épségben, hiszen értékük állapotuk romlásával egyenes arányban csökken. Márpedig – s ezt minden fotótulajdonos vésse jól a fejébe- az összes fotóeljárással készült kép a születésétől fogva fokozatosan romlik, egészen a végső megsemmisülésig. Hogy mennyi ideig – évekig, évtizedekig vagy akár több évszázadon át – gyönyörködhetünk bennük, nagyban függ a kidolgozás, a konzerválás és a tárolás körülményeitől. A megfelelő feltételek megteremtése nem túl bonyolult, nem is túl drága feladat, de amire elengedhetetlenül szükség van az némi tudás.

A képek meghatározásához, feldolgozásához, konzerválásához, kiállításához, egyszóval mindenhez, ami fizikai létükben, szellemi tartalmukban érinti őket, elengedhetetlen a tőrténeti fotótechnikák ismerete.

Egyetlen más művészeti forma sem kötődik annyira az őt létrehozó technikához, mint a fényképezés. A technikai fejlődés tette lehetővé megszületését, és ugyanez okozza majdan megszűnését is. A fényképkészítés e két pont közötti útja a technikai paraméterek változásával is korrekten leírható. A fényképezés első százötven évét a szinte évtizedenként változó eljárások történetének is tekinthetjük.

Nincs mese, bizonyos dolgokat meg kell tanulni, ha továbbra is fontos számunkra a fotókban megőrződött múlt. A fotógyűjtemények tulajdonosai, kezelői, de még használói is csak korrekt technikai ismeretek birtokában állapíthatják meg a képek készítésének pontos dátumát, lehetnek tisztában a fotó-műtárgy létrehozásához felhasznált anyagokkal, érthetik meg a károsodások természetét, előzhetik meg azokat. A fotóművészi ambíciókat tápláló fényképészek pedig – ha lépést akarnak tartani a világban uralkodó fotós tendenciákkal, irányzatokkal – kénytelenek visszafordulni művészeti águk gyökereihez. Bővíteniük kell repertoárjukat az elődeik által használt pozitív- és negatív-technikákkal. Az pedig elemi érdekük, hogy eddig készült képeiket, negatívjaikat, diáikat ne hagyják fokozatosan elpusztulni.

A fényképészeti eljárások száma szinte végtelen. A könyv, a CD és ez az online változat is, elsősorban a szélesebb körben használt fotótechnikákat veszi sorra, ezek magyar vonatkozású adatait közli, s összegyűjti a fotóval foglalkozók munkáját segítő elméleti és gyakorlati ismereteket.

Az általunk választott Direktpozitívok / Pozitív eljárások / Negatívok alapkategóriákon belül az egyes eljárásokat összefüggéseikben, lehetőség szerint kronológiai sorrendjükben mutatjuk be. Megadjuk feltalálásuk idejét, meghatározzuk magyarországi használatuk időhatárait, felsoroljuk legjelesebb hazai képviselőiket, segítséget nyújtunk felismerésükhöz, agnoszkálásukhoz. Megpróbáljuk meghatározni gyakoriságukat, értéküket. Az eljárások leírásán túl pedig útmutatást nyújtunk kezelésükhőz is. A részletesebb ismeretekre vágyók minden fejezet végén találnak irodalomjegyzéket.

Használják bátran a 12 év kutatásainak eredményeit.

Teljes méretben itt látható!

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles