Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Lantos Zsuzsanna: Kutyaélet – fotókiállítás – megnyitó

February 19 @ 18:00 - 21:00 CET

Kiállításmegnyitó: február 19. hétfő 18.00

A kiállítást megnyitja: PROF. DR. CSÁNYI VILMOS akadémikus, etológus

Közreműködik: FRENK zenész

Megtekinthető ingyenesen március 13-ig a színházi előtérben.

A kiállítás címét Charlie Chaplin A dog’s life című filmje (1918) ihlette. Ebben Chaplin, a csavargó talál egy kiskutyát, akit megszelídít és magához szoktat. Még a kávéházba is magával viszi, bő nadrágjában a tulaj szeme elől rejtve. Ettől kezdve egy életre elválaszthatatlanok egymástól.

Az emberi faj egyidős a kutyákkal, és együttes történetük az egymáshoz csiszolódás története. A kutya nem az egyik állat a többi közül, hanem az, akit a magunk képére és hasonlatosságára formáltunk, akinek egészen magasrendű érzelmi élete van. Aki szereti őket, tudja, nap mint nap tapasztalja, hogy úgy viselkednek, mint a két-három éves gyerekek – ahogy Csányi Vilmos, az etológia atyja mondja: „ők a szőrös gyerekek”, éppen csak nem beszélnek – még!

Az ember-kutya páros portrék inspirációjában nagy szerepe volt Csányi Vilmos Széchenyi-díjas biológus, biokémikus, etológus professzor könyveinek, a vele készült beszélgetéseknek. Legfőbb ihletőjük pedig egy mentett kiskutya, Szatyor, aki 4 és ½ évvel ezelőtt került a fotográfus családjába, új dimenziókat nyitva, új barátságokat kötve újdonsült gazdáinak.

A kiállítás témája a kutya, mint gazdájának kivetült önképe: amint állat és ember kölcsönösen hat egymásra, ahogy azonosulnak egymás viselkedésével vagy kiegészítik egymást…. amint a kutya gazdájának a társa akar lenni, s ebben talál magára: ez a kutyalét lényege.

Lantos Zsuzsanna fotográfus. A Práter elvégzése után a Magyar Építőművészet című magazinnál kezdett dolgozni, ahol diára fotózva szerezte meg azokat az analóg fotográfiai tapasztalatokat, amelyek ma a digitális képek készítésekor a legnagyobb hasznára vannak. Később MÚOSZ fotóriporterként sok helyre eljutott, ahol széles spektrumban kellett alkalmazkodia különböző helyzetekhez és emberekhez, s ez szintén sokat adott ahhoz, hogy témaválasztásainál a jó fotók elkészítése érdekében kívülálló fotográfusként az adott miliőbe könnyen beilleszkedjen. Jelenleg a Magyar Nemzeti Levéltár Fotó-és digitalizáló Műhelyének szakmai vezetője, alkalmazott fotográfus. Ars poetica-ja a lifelong learning, azaz az élethosszig tanulás. Ez az út vezette a Metropolitan Egyetemre, ahol az alkotói fotográfia felé fordulva idén diplomázik.

https://www.facebook.com/events/1123343458612560/

Details

Date:
February 19
Time:
18:00 - 21:00 CET
Event Categories:
,
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/1123343458612560/

Organizer

Marczibányi Téri Művelődési Központ
Email
noreply@facebookmail.com