Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

VI. Óbudai Fotótárlat – ÓBUDA ARCAI – Ismert és ismeretlen emberek Óbuda-Békásmegyeren – megnyitó

2022, November 10 @ 18:00 - 21:00 CET

ÓBUDA ARCAI. Ismert és ismeretlen emberek Óbuda-Békásmegyeren.

Megnyitó: 2022. november 10, csütörtök 18 óra.

Helyszín: Esernyős Galéria és a Szindbád Rendezvénytér.

A megnyitón beszédet mond Béres András kultúráért felelős alpolgármester és Kincses Károly fotómuzeulógus, a tárlat kurátora.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2022-ben hatodik alkalommal hirdette meg fotópályázatát, amatőr és hivatásos fotósokat megszólítva. Az előző öt évben sokszáz résztvevővel, ezernyi beküldött képpel, tucatnyi felkért művésszel és az Esernyős Galériában rendezett sikeres kiállításokkal kezdődött program tovább folytatódik. Az eddigiekhez hasonló feltételekkel, magas pénzjutalommal lett meghirdetve az új fotópályázat.

Óbuda-Békásmegyer, az 1,7 milliós főváros III. kerülete százharmincezer embernek ad otthont, sokszázezren utaznak át rajta nap, mint nap. Vannak és voltak köztük sokak által ismert prominens személyek, de a többség arcához mégis csak a szűk családi, ismerősi körben kötnek nevet, sorsot, lakhelyet, egyebet. Ezek az emberek naponta látják egymást, őket is látják, de valljuk be, igazából nem nagyon figyelnek egymásra, talán, legfeljebb ha valami rendhagyó, nem megszokott esemény részeseivé válnak.

Vajon kik élnek ebben a több ezer éves múltra visszatekintő városrészben? Kik a mai lakói, kiket mutatnak meg alkotásaikon keresztül a fotósok?

A tárlat izgalmas, hiszen a fotókon keresztül új nézőpontokat, ismerős és ismeretlen embereket fedezhetnek fel egy – egy pillanatkép erejéig. A kiállítóterem falain hétköznapi pillanatok váltják egymást a boltban, utazás közben, egész életutak jelennek meg a portrék által.

Idén arcok, emberek, csoportok fényképei láthatóak a kiállító terem falain egymás mellé sorakoztatva: legyenek azok a kerület ismert személyiségei vagy hétköznapi emberek. A kiírás az ismert személyek esetén az általuk hagyott nyomokat is elfogadja, szobraikat, emlékhelyeiket, vagy régebben készült fényképeik mai aktualizálását.

Kizárólag a beküldött képek művészi színvonala dönti el, hogy kiállításra kerülnek vagy sem.

A pályázat az eddigiekhez hasonlóan idén is nyitott, nyilvános volt, azon foglalkozástól, életkortól és lakóhelytől függetlenül bárki részt vehetett rajta, hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhettek. A zsűri tagjai a következők voltak: Horváth M. Judit fotóművész, Horváth Péter fotográfus, Kincses Károly fotómuzeológus, Halmai Róbert az Esernyős Nonprofit Kft. ügyvezetője és Viszket Zoltán az Óbudai Múzeum igazgatója.

A tárlaton minden alkalommal felkért fotósok is dolgoznak a megadott témával. Idén

Molnár Zoltán fotóművész, Reviczky Zsolt fotográfus, fotóriporter és Dudás Szabolcs fotográfus, fotóriporter munkáit tekinthetik meg.

https://www.facebook.com/events/648916946678360/

Venue

Esernyős Óbudai Kulturális és Sport Nonprofit Kft.
Fő tér 2.
Budapest, 1033 Magyarország
+ Google Map