Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Szabó Dezső: Copy – fotókiállítás

2022, February 8 @ 19:00 - 2022, March 25 @ 21:00 CET

Megnyitó: 2022. február 8-án 18-21 óráig
A kiállítóteret kérjük egyesével, az egészségügyi óvintézkedések betartásával látogassák.
A kiállítás megtekinthető 2022 február 8 – március 25, keddtől péntekig 14-18 óráig
valamint online

„Valami egységest vagy valami szétszórtat állít-e elő? Auratikusat vagy sorozatszerűt? Hasonlót vagy eltérőt? Azonosságot vagy azonosíthatatlanságot? Döntést vagy véletlent? Formát vagy formátlant? Ugyanazt vagy mást? Ismerőst vagy idegent? Érintkezést vagy távolságot?” – tette fel a kérdést a lenyomatkészítési eljárással kapcsolatban Georges Didi-Huberman La Ressemblance Par Contact című írásában.
A kérdések Szabó Dezső Copy (2021) című sorozatával kapcsolatban is felvethetőek. A Vintage Galériában kiállított sorozat a chemigram technika alkalmazásával készült, mely során a fotópapírra Szabó hívófolyadékot vagy fixírt csepegtetett, majd a papírt félbehajtotta, így egy szimmetrikus formát kapva. Az elkészült képet esetenként papírnegatívként használva kontaktmásolással újabb képeket hozott létre. A munkákra tekinthetünk úgy, hogy bennük a művész a fotografikus úton létrehozott absztrakt képi objektumot a fotópapír összehajtásával az önmásolás és a kontaktmásolás eljárásain keresztül a másolat szintjére redukálja. De nem lenne már időszerű meghaladni hagyományos elképzeléseinket az eredeti és a másolat viszonyáról?
A műalkotások státuszával kapcsolatos állásfoglalások egymásutánja és kísérletezés ez egyszerre, mivel az érintkezés révén megsokszorozott lenyomatok anyagi viszonyok egyedi és kiterjedt sorozatát vagy hálózatát hozzák létre. Ennek a szövevénynek a láttatásához Szabó az anyag kiterjesztett vizsgálatával von kérdőre mindent, amit eddig a felhasznált vegyszerekről, a hordozóanyagról és az alkotófolyamatról, végső soron pedig magáról a képről tudtunk.
Rátkai Zsófia
Illusztráció: SZABÓ Dezső: Copy IV, 2021
chemigram/photogram, silver print, 58×48 cm
//
SZABÓ Dezső
Copy
8 february – 25 march 2022
opening: 8 february 6-9pm
Please visit the exhibition according to the current health precautions.
the exhibition can be visited during opening hours
tuesday-friday 2-6pm
and online

“Does it create something unitary or something dispersed? Auratic or serial? Similar or different? Identical or unidentifiable? A decision or a coincidence? A form or something unformed? The same or something different? Familiar or unfamiliar? A contact or a distance?” – asked Georges Didi-Huberman dissecting the procedure of imprinting in his book titled La Ressemblance Par Contact.
These questions can also be raised in connection with Dezső Szabó’s series titled Copy (2021). The works exhibited in Vintage Galéria were created using the chemigram technique, as Szabó dripped developing or fixing solutions on the surface of the photo paper, then folded the paper in half, thus obtaining a symmetrical blot. Using these initial images as paper negatives, he also occasionally created contact prints. The works can be considered only copies in a degraded way, as the artist reduced the abstract pictorial element created in a photographic process to the level of an imprint by folding the photo paper, and the picture to the status of a copy through the self-copying and contact printing procedures. But isn’t it time to go beyond our established notions of the relationship between the original and the copy?
It is a series of statements on the status of artworks and experimentation at the same time, as the prints reproduced through contact create a unique sequence or a network of interactions between substances. To make this intertwined structure visible, through an extended examination of the materials Szabó questions everything we know so far about the chemicals used, the paper and the process, and ultimately the image itself.
RÁTKAI Zsófia
Illustration: SZABÓ Dezső: Copy IV, 2021
chemigram/photogram, silver print, 58×48 cm
https://www.facebook.com/events/1089413791915624/

Details

Start:
2022, February 8 @ 19:00 CET
End:
2022, March 25 @ 21:00 CET
Event Categories:
, ,
Event Tags:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/1089413791915624/

Organizer

Vintage Galéria
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Vintage Galéria
Magyar u. 26.
Budapest, - 1053 Magyarország
+ Google Map
Phone
(06 1) 337 0584