Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

GORDON ESZTER FOTÓKIÁLLÍTÁSA: TAKARÁSBAN

September 14 @ 19:00 - 20:00 CEST

GORDON ESZTER

Kiállításmegnyitó: 2023. szeptember 14. 19.00, Jurányi Galéria
Megtekinthető: 2023. november 30.
Megnyitja: Bánfalvi Eszter
A hangulatot fokozza: Bíró Eszter

ÖN(élet)RAJZ

,,A Práter utcai szakiskolát követően angol és orosz irodalom- és nyelvtanári, majd kulturális menedzseri diplomát szereztem az ELTE-n.
Másfél évtizedig az Örkény Színház előadásainak művészi dokumentációját készítettem, s hasonló felkéréseket kaptam a Nemzeti Színháztól, a Bárka Színháztól, a Budapesti Operettszínháztól, a Rózsavölgyi Szalontól, a Gólem Színháztól. Néhány éve hasonló munkát végzek a Vígszínházban is.
Számos film standfotósa lehettem (többek közt Jancsó Miklós, Gothár Péter, Herendi Gábor stb. felkérésére), több mint félszáz könyv illusztrálására, lemezborítók és óriásplakátok készítésére is megbízást kaptam. A médiában csaknem három évtizede jelennek meg rendszeresen fotóim.
Tíz éve tanítok színházi fotográfiát a Budapesti Metropolitan Egyetemen és vizuális látásmódot a Freeszfe Egyesület tavaly előtt indult művészeti kommunikáció képzésén.
2021-ben beválasztottak a Magyar Újságíró Szövetség Elnökségébe.

Szinte az összes munkámra jellemző, hogy egy már kész vagy kívülről csak csekély mértékben befolyásolható eseményt kell megörökítenem. Azaz: szeretek megfigyelni, kívül maradni, nem irányítani.
Így lett a legfontosabb és legkedveltebb munkám a filmes standfotózás és a színházi előadások megörökítése. Két éve kaptam felkérést a Jurányi Házból, Rozgonyi-Kulcsár Vikitől és Vég Szilvitől, hogy a havonta megjelenő László Zsuzsi által tervezett plakátokhoz és leporellókhoz készítsek portrékat. Egyetlen kikötésük volt: a helyszín a Jurányi legyen! A megtisztelő feladatot annak ellenére örömmel vállaltam el, hogy ehhez némileg ki kellett lépnem a komfortzónámból, hiszen itt már nem lehetett a helyzetre és a kiszemelt alanyra hagyatkozni, viszont elengedhetetlen volt alkalmazkodnom a terekhez és a színészekhez.

Miután a sok-sok program kötelező feltüntetése okán a „teljes fotó” nem tudott megjelenni a plakátokon, úgy döntöttem: ne pusztán egy „plakátkiállítás” szülessen, hanem, hogy megmutassam, milyenek is a plakátok alapjául szolgáló fényképek mindennemű takarás nélkül. Így született meg a TAKARÁSBAN című kiállításom, ami arra reflektál, mi marad meg egy képből, amit megannyi szempontnak kell még alávetni, mire a plakáton visszaköszön.”

fotó: Keleti Éva

SZERETETTEL VÁRUNK!

https://www.facebook.com/events/682694770415399/

Details

Date:
September 14
Time:
19:00 - 20:00 CEST
Event Category:
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/682694770415399/

Organizer

Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház
Email
noreply@facebookmail.com