Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Élet és Mű: Kaiser Ottó

November 15 @ 18:00 - 21:00 CET

Élet és Mű: Kaiser Ottó

https://capacenter.hu/esemenyek/elet-es-mu-kaiser-otto/

Ingyenes beszélgetéssorozatunkban Szarka Klára fotótörténész, kurátor beszélget Kaiser Ottó fényképésszel.

Az Élet és Mű beszélgetéseken egy, a kortárs magyar fotográfiát meghatározó személyiség – minden hónapban más és más – lesz a vendég. Olyanok, akik már komoly alkotói múltat tudhatnak maguk mögött, akik érett és kiforrott művészek. Működésük markáns nyomot hagyott a huszadik században, de jelenlétük manapság is megkerülhetetlen aktív fotográfusként, tanárként vagy a szakmai közélet részeseként. Bár életművük már az analóg korszakban fontossá vált, kíváncsiságuk és aktivitásuk a mai napig szinte semmit sem változott a fényképezés technológiai és szerkezeti változásai során. Jártasak a közelmúlt történetében, de élesen látnak rá a jelen problémáira s van képzetük a jövő távlatairól is. Szavakkal és képekkel idézzük föl életük, pályájuk, fotográfiai útkereséseik fontos pontjait. S megkérdezzük őket holnapi és holnaputáni terveikről is.

Időpont: 2023. november 15., szerda, 18:00

Helyszín: Capa Központ, Rendezvényterem

Az eseményen való részvétel ingyenes.

Kaiser (Pápa, 1953), a profi – éppen tíz éve írtam róla méltató összegzést és ezt a címet adtam a cikknek. Ma sem keresnék mást. Kaiser korán elkezdte a szakmát és soha egy percre sem unta meg. Pedig folyton dolgozik. Fotózik több mint fél évszázada, de ír is (remekül), szerkeszt és szervez, zsűrizik, szakért. Meglepődnek, mi minden születésében volt szerepe. (És lesz még.) A szakmai története 1972-ben kezdődött igazolványképek készítésével Pápán, a szülővárosában. Aztán már Budapesten folytatódott, mondjuk úgy, szakmai tapasztalatok gyűjtésével a Mafilmnél meg az MTI laborjában. Szép szál legény, így a katonaéveket a díszszázadnál húzta le. Ezután következett a sajtó, a Magyar Ifjúság szerkesztősége. Rövid ideig a Képes 7 legendás csapatához is tartozott. Majd a rendszerváltozás utáni színes években a Top Gun magazinnál fényképezte a vadászpilótákat és más effélét, aztán az Ifjúsági Magazinnak rock bandákat. A Magyar Hírlap, illetve a Népszabadság képes magazinjánál pedig képszerkesztő lett. Gasztromagazint is készített, az ottani baráti kapcsolatokból született meg a Fotóriporter című szakmai periodika ötlete.

Közben életre szóló saját projektekbe fogott Presser Gáborról vagy Köllő Miklósról. Viszonylag hosszú színházi, filmes és stúdió fotózási periódus kezdődött ezután a pályáján. És megkapta első könyves megbízását 2001-ben, amit aztán még több tucat követett, de közben volt bulvár lapnál képszerkesztő is. Majd az Alexandrás-korszak jött magazinnal, szerkesztéssel és sok-sok fotózással, reprezentatív és népszerű albumokkal. Fényképezett műemléket, Balatont, borospincéket, Horvátországot, Provence-t és a határtalan irodalmat is. A Petőfi Irodalmi Múzeumban önálló gyűjteményként őrzik az általa lefényképezett írók, költők portréit.

2021 óta a Bridgeman Images kulturális ügynökséggel van exkluzív szerződése. Legutóbbi „műve” pedig a Magyarország 365 fotópályázat. S közben sorjáznak az újabb Kaiser-albumok és szaporodnak a külföldi kiállítási felkérések.

De végre napvilágot lát a saját fotográfiai munkásságát bemutató Fényben-árnyékban című kötet is még az idén. Kerek évfordulóra.

Válogatott publikációi

Dercsényi Balázs – Kaiser Ottó – Koppány Tibor: Hungarian mansions – Magyar kastélyok, Officina 96’ Kiadó, 2001

Odze György – Kaiser Ottó: Accredited to Hungary – Magyarországon megbízólevéllel, Alexandra, 2002

Dlusztus Imre – Kaiser Ottó: The beautiful hungarian wine – A szép magyar bor, Alexandra, 2002

Kaiser Ottó – Parti Nagy Lajos: Zsolnay, Alexandra, 2004

D. Szabó Ede – Kaiser Ottó: Budapest, my love – Szerelmem, Budapest, Magánkiadás, 2015

Dlusztus Imre – Kaiser Ottó: Balaton, Alexandra, 2005

Kaiser Ottó: Határtalan irodalom I., II. III., Alexandra, 2006, 2007, 2009

Kaiser Ottó: Papp Márió: Szerelmem, Horvátország, Pécsi Direkt Kft., 2006

Kaiser Ottó: Az én Európám, Egy fotográfus naplójából (1986-2009), Alexandra, 2009

Kaiser Ottó: Magyarország 1000 csodája, Alexandra, 2019

Kaiser Ottó – Sárközi Mátyás: Provence és a Cote d’Azur, Phoenix Könyvek, 2018

Kaiser Ottó: Árpád-kori templomok, Alexandra Könyvesház Kft., 2021

Díjai

2009 Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt

2010 Magyar Művészetért-díj

2011 Regionális Prima-díj

2019 Magyar Örökség-díj

2022 Magyar Érdemrend Lovagkeresztje

https://www.facebook.com/events/1046500596769598/

Details

Date:
November 15
Time:
18:00 - 21:00 CET
Event Categories:
, , ,
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/1046500596769598/

Organizer

Capa Központ
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Map
Phone
(1) 413 1310
View Venue Website