Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

IN PARI – Diaporama / Mucsy Szilvia, Ávéd János, Bolcsó Bálint, Miklós Szilveszter

2023, November 15 @ 20:00 - 21:30 CET

++ Mucsy Szilvia (fotó), Ávéd János (szaxofon), Bolcsó Bálint (élő elektronika), Miklós Szilveszter (dob) ++

Egy olyan sorozatra invitáljuk nézőinket, amelyben a zene más-más művészeti ágakkal kel nászra, párban, egyenlően, ahogyan az IN PARI sorozatcím is jelzi. Az első évadban a zene és szöveg, valamint a zene és fotográfia éltetik egymást.

Improvizációra készülnek a zenészek, és a költők, írók és fotósok a maguk módján ugyanezt teszik: nem előre eldöntött sorrendben, hanem a zenefolyam hatására mondják szövegeiket vagy vetítik képeiket, amire újból a zenészeknek kell reagálni. Ily módon az előadás dramaturgiáját az oda-vissza hatás alakítja. Sokféle és bonyolult viszonyt képesek így kialakítani. Szöveg és zene szövetkeznek, viszályba keverednek, barátkoznak, ellenségeskednek, összefognak, aztán versengenek, pontosan úgy, mint Samuel Beckett Words and Music című rádiójátékában, amiben mindez a közönség mulattatására történik.

Ugyanígy kép és zene néha külön szólalnak meg, néha együtt, de mindig egymásból építkezve. Hol az egyik vezet, hol a másik, hol összesimulnak, hol ellenpontoznak, hol az egyik dominál, hol a másik. De produkció végére mindenképp az lesz a benyomásunk, hogy a műfajok paritásban voltak, nem pedig alá-fölé-mellé rendelt viszonyban.

Az IN PARI – Diaporama című esten Mucsy Szilvia fotográfus erre az alkalomra készített diapozitívjai és az Ávéd János (szaxofon), Bolcsó Bálint (élő elektronika), Miklós Szilveszter (dob) trió által életre keltett zene találkoznak.

Az IN PARI sorozat kurátora Márkos Albert, a széria előzménye a Nyitott Műhelybéli Words & Music.

=========================

— MUCSY SZILVIA —

Fotográfus, a RANDOM kortárs fotográfiai szervezet elnöke, a Budapest FotóFesztivál alapítója és igazgatója. Fotográfiai pályafutását a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójában kezdte 1996-ban, melynek később egyik vezetője lett. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen diplomázott fotóművészként, majd az Athéni Képzőművészeti Főiskolára járt fotó szakra. Fotográfiái a legismertebb budapesti galériák mellett egyéni és csoportos kiállításokon szerepelnek többek között Athénban, Amszterdamban, New Yorkban, Rómában, Pozsonyban, Brüsszelben vagy éppen Barcelonában. Mucsy Szilvia erre az IN PARI alkalomra készít egy teljesen új anyagot, amit analóg diapozitív filmre fotózott, és amit nyilvánosan ezen az eseményen vetít először.

=========================

— ÁVÉD JÁNOS —

Szaxofonos, zeneszerző, hangszerelő, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Bartók Konzervatórium tanára. A hazai improvizatív zenei színteret tekinti otthonának. Több saját együttest is vezet. 2009 óta a Modern Art Orchestrának tagja. A számos zenekart felmutató, széleskörű zenei érdeklődése mellett szinte állandó tagja Pátkai Rozina és Gadó Gábor zenekarainak.

=========================

— BOLCSÓ BÁLINT —

Bolcsó Bálint Budapesten és Bécsben tanult zeneszerzést és elektronikus zenét, majd DAAD-ösztöndíjjal egy évet töltött Németországban. Kompozícióit gyakran egy-egy különleges szituációra építi fel, gyakran ír zenét filmekhez, tánc- és színházi előadásokhoz, és hanginstallációkat is készít. A budapesti szabadimprovizációs szcéna aktív résztvevője, duólemezei jelentek meg Grencsó Istvánnal, Oliver Mayne-nel, Baráth Bálinttal, Czitrom Ádámmal és Gyárfás Attilával. A Budapest Improvisers Orchestra, a Kamon Kardamom zenekar és a Hermina Alkotócsoport alapító tagja.

=========================

— MIKLÓS SZILVESZTER —

Miklós Szilveszter dobos Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-dob tanár Mester szakán végzett 2013-ban, a magyar improvizációs- és jazz-színtér egyik meghatározó alakja. Grencsó Istvánnal, Peter Brötzmann-nal adott ki közös duólemezt, mások mellett tagja a Grencsó Open Collective-nek, az AMP Triónak, a Trió Kontrasztnak és a Rezervátum Orchestrának. Mások mellett zenélt még Mats Gustafssonnal, Ken Vandermarkkal, Han Benninkkal, Dresch Mihállyal vagy éppen Szelevényi Ákossal.

=========================

🌏 Helyszín: Magyar Zene Háza, Előadóterem

📅 Időpont: 2023. november 15. 19:00

BŐVEBBEN A PROGRAMRÓL:

https://zenehaza.hu/esemeny/in-pari-diaporama

Teltházas koncerteknél azt javasoljuk, hogy nézzetek körül hivatalos másodlagos jegyértékesítő partnerünk, a TicketSwap felületén. Itt korábban megvásárolt, mégis eladó sorba került jegyeket találhattok korrekt áron, teljes biztonsággal. A Facebookon sajnos gyakran bukkannak fel hamis profilok, amelyek nem létező jegyeket kínálnak az események beszélgetésében. Ezek helyett minden esetben válasszátok a TicketSwapot, ahonnan a vásárolt jegyetek biztosan megérkezik!

https://www.ticketswap.hu/location/magyar-zene-haza/169122

Látogassátok meg a Magyar Zene Háza honlapját az aktuális koncertekért és információkért!

https://www.facebook.com/events/3429026310682201/

Details

Date:
2023, November 15
Time:
20:00 - 21:30 CET
Event Categories:
, ,
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/3429026310682201/

Organizer

Magyar Zene Háza
Email
noreply@facebookmail.com