Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Capa-nagydíj 2022 – díjátadó és kiállításmegnyitó

2022, October 20 @ 18:00 - 21:00 CEST

Capa-nagydíj 2022 – díjátadó és kiállításmegnyitó

https://capacenter.hu/kiallitasok/capa-nagydij-2022/

A Capa-nagydíj 2022 átadásának és a megnyitó időpontja: 2022. október 20., csütörtök, 18 óra

Az eseményen való részvétel ingyenes.

A Capa-nagydíj 2022 ösztöndíjasok beszámoló kiállításának megnyitója és a Capa-nagydíj 2022 átadása.

A Capa-nagydíj 2022 tavaly októberben kiválasztott ösztöndíjasai kiállítás nyilvános prezentáció keretében számolnak be a zsűrinek az elmúlt egy évben végzett munkájáról (a nyilvános prezentációról lásd alább). A kiállításon a tavalyi pályázaton nyertes és azóta kiegészített, részben újragondolt sorozataikat mutatja be a Capa Központ Project Roomjában. A megnyitót megelőző nyilvános prezentáció után választja majd ki a zsűri a Capa-nagydíj 2022 nyertesét, melyet a beszámoló kiállítás megnyitójának keretében jelent majd be.

Időpont: 2022. október 20., csütörtök, 18 óra

Helyszín: Capa Központ, Project Room

Az eseményen való részvétel ingyenes.

A Capa-nagydíj 2022 – az ösztöndíjasok nyilvános beszámolója időpontja: 2022. október 20., csütörtök, 15 óra

A három ösztöndíjas és munkáik címe:

Barakonyi Szabolcs: Hűlt hely – Forenzikus esztétika

Horváth Katalin Fanni: REVIVAL- Újjászületés a nyugati határnál

Móricz-Sabján Simon: Árnyéksáv

Zsűritagok:

Laia Abril

művész (Barcelona, Spanyolország)

Laia Abril (Spanyolország, 1986) fotográfiával, szövegekkel és hanggal, valamint kutatásalapú módszerekkel dolgozó művész. Az újságírói diploma megszerzése és a Colors magazinnál végzett szerkesztői munka után a nők jogaival, a gyásszal és a biopolitikával foglalkozó hosszú távú projektek kidolgozására összpontosított. Több könyv szerzője: The Epilogue (2014, Dewi Lewis), Lobismuller (2016, RM) és On Abortion (2018, Dewi Lewis) – amelyet jelöltek a Deutsche Börse-díjra, és amely az Aperture–Paris Photo Best Book Award győztese lett. Installációit több mint 15 országban állították ki, és olyan gyűjteményekben is megtalálhatók, mint a Centre Pompidou, a FRAC, a Musée de l’Elysée, a Fotomuseum Winterthur, a MoCP és az MNAC gyűjteményei. Pályafutását többek között az arles-i Prix de la Photo, a londoni The Hood Medal és az amszterdami FOAM Paul Huf-díjjal ismerték el. Abril következő, On Rape című könyve 2022-ben jelenik meg a Dewi Lewis kiadónál. Barcelonában él, és a párizsi Les Filles du Calvaire galéria képviseli.

Maja Dyrehauge Gregersen

a Copenhagen Photo Festival ügyvezető igazgatója (Koppenhága, Dánia)

Maja Dyrehauge Gregersen (Dánia, 1978) 2016 óta a Copenhagen Photo Festival ügyvezető igazgatója, ahol különleges hangsúlyt helyeznek a kísérletezés és a fenntarthatóság kérdéseire, és amelyet valódi nemzetközi szemlélet és Európán átívelő együttműködés jellemez. Számos művészeti és fotográfiai intézménnyel, fesztivállal és fotográfussal dolgozott együtt, és számos fotográfián alapuló projektet vezetett a kultúra területén tevékenykedő partnerekkel. A Koppenhágai Egyetemen szerzett diplomát, és több mint 15 éve dolgozik a kulturális szektorban.

Gellér Judit

fotókurátor, oktató, szakíró, a zsűri elnöke

Gellér Judit (Magyarország, 1983) 2000-től publikálja kritikáit és kiállításajánlóit különböző szaklapokban és folyóiratokban, 2007 és 2017 között a MÚOSZ, 2017-től az AICA Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége Magyar Tagozata tagja. Egyetemi tanulmányait a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem designelmélet alap- majd mesterszakán végezte. 2012-től 2016-ig tagja, 2013 és 2015 között vezetőségi tagja volt a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának. 2013-ban kezdte meg PhD tanulmányait az ELTE Film-, Média- és Kultúraelméleti Programján, 2014-től óraadó oktató a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem fotográfia MA szakán, 2014–2021 között a pedig a PreMOME designkultúra felvételi előkészítő kurzuson. 2015-től 2021-ig a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ kurátora. 2022-től a Néprajzi Múzeum MaDok-programjának kortárs jelenségekkel foglalkozó muzeológusa. Kutatási területei: privátfotó-gyűjtemények, művészeti archívumhasználatok, kortárs fotográfia.

Felix Hoffmann

a C/O Berlin vezető kurátora (Berlin, Németország)

Felix Hoffmann (Németország, 1972) művészettörténész és művészetelméleti író, jelenleg a C/O Berlin Foundation vezető kurátora, ahol a kiállításokért, programokért és stratégiáért felel. Szenvedélyével, kíváncsiságával és improvizációs tehetségével a C/O Berlint egy idealista projektből nemzetközileg elismert intézménnyé tette, amelyet az az elképzelése jellemez, hogy a fotográfia és a mozgókép a létező vizuális stratégiák domináns médiumává fog válni. A C/O Berlin fiatal fotográfusok és művészeti kritikusok számára szervezett Talents programjának kezdeményezője, és számos nemzetközi kiállítás kurátora, többek között a Nan Goldin (2009), Robert Mapplethorpe, Peter Lindbergh (2011), Gordon Parks (2014) és Araki (2018) egyéni kiállításoké, valamint olyan csoportos tárlatoké, mint a The Last Image. Photography and Death (2019) vagy a The Uncanny Familiar: Images of Terror (2011). Számos könyvet és szöveget is publikált.

Mélyi József

művészettörténész, műkritikus, kurátor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének adjunktusa

Mélyi József (Magyarország, 1967) a kilencvenes évek közepe óta publikál tanulmányokat és kritikákat magyar szakfolyóiratokban. Fő kutatási területe a XX. századi és a kortárs művészet, a köztéri művészet és az intézménykritika. 2000 és 2003 között az Exindex című online művészeti folyóirat főszerkesztője. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének adjunktusa. Számos kiállítás kurátora, többek között: Kempelen – Ember a gépben, 2007, Műcsarnok, Budapest és ZKM, Karlsruhe; Amerigo Tot – Párhuzamos konstrukciók, 2009, Ludwig Múzeum Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest; Nagyítások, 1963 – Az Oldás és kötés kora, 2016, Új Budapest Galéria; Kibékülés, 2018, Pannonhalmi Főapátság.

//

Capa Grand Prize Hungary 2022 – awarding ceremony and exhibition opening

https://capacenter.hu/en/kiallitasok/capa-grand-prize-hungary-2022/

The fellows of the Capa Grand Prize Hungary 2022, who were selected in October 2021, present their work done during the past year to the jury in the form of a public presentation. During the presentation, you can also view the photography series exhibited in the Capa Center’s Project Room. The jury will then select the winner of the Capa Grand Prize 2022, which will be announced at the official opening of the exhibition on the same day at 6pm.

Time, Date: October 20, 2022, Thursday, 3pm

Venue: Capa Center, Project Room

Free admission.

This will be an event in English without interpretation.

The date of the public presentation is October 21, 2019, Monday, 3pm. Please find more details here: https://capacenter.hu/en/esemenyek/capa-grand-prize-hungary-2022-public-presentation-of-the-fellows/

The fellows and the title of their works:

Szabolcs Barakonyi: Cold Trail – Forensic Aesthetics

Katalin Fanni Horváth: REVIVAL- Revival at the western border

Simon Móricz-Sabján: Permanently Overcast

Members of the jury:

Laia Abril, artist

Maja Dyrehauge Gregersen, Managing Director of Copemhagen Photo Festival

Judit Gellér, President of the jury, curator

Felix Hoffmann, chief curator of the C/O Berlin Foundation

József Mélyi, curator, art historian, art critic, professor of the Hungarian Academy of Fine Arts

https://www.facebook.com/events/782469409650333/

Venue

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Map
Phone
(1) 413 1310
View Venue Website