Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Bevezetés a kriptozoológiába – Megnyitó // Introduction to Cryptozoology – Exhibition Opening

April 19 @ 19:00 - 21:30 CEST

Bevezetés a kriptozoológiába // Megnyitó

Időpont: 2023.04.19. 19.00

Megnyitja: Nemes Z. Márió költő, kritikus, esztéta

Zene és performansz: Kristóf Márton, Kophelyi Dániel

Q Contemporary – Project space

“Kriptozoológia: az akadémiai(?) tudományok(?) által el nem ismert, (még!) nem bizonyított állatok/lények kutatásával foglalkozó tudományág(!).

Három éven át kutattuk a hazai rémlényeket, a magyar kriptofaunát. Kietlen tájakon bukkantak fel a kollektív és egyéni tudattalanból: putnoki farkasember, mátranováki fanyűvő, kömörői hidrovámpír, Hany Istók és szirének a Szörnyű-völgyből. Néztük őket, ők meg visszanéztek, belénk.

Üldözni valamit, ami mindig kitér? Megkíséreltük. Kutatásalapú művészeti projektünk során, a megszállott kriptozoológus karakterét magunkra öltve, fényképen, szövegen, szóbeszéden, médiahacken és terepbejáráson keresztül kerestük a lények közelségét. Kiállításunkon az évek során készült alkotásokat és összegyűjtött anyagokat mutatjuk be.”

A 2023-as Budapest Fotófesztivál keretében nyílik K. Takács Márton fotográfus és Kazsimér Soma költő első közös kiállítása, ami összesíti az elmúlt évek szerteágazó munkáit. Keskeny a határ a valós és az elképzelt, a tudományos és a spekulatív, a dokumentum- és a művészfotó, vagy a terepnapló és vers között. A kiállításon a hír keveredik a verssel és a helyszíni dokumentumfotó a tájképpel. Egy zöld Suzukiba kell beülnünk, hogy a végére járjunk, mikor káprázik a szemünk és mikor nem. De ha dörzsölnünk is kell a szemünket és oldalra billenteni a fejünket, leguggolni, vagy kúszva mintát gyűjteni a sáros avarban, élesíteni egy vadkamerát, vagy olvasni Szabolcs online-t, ígérjük mindjárt tisztább lesz a horizont.

Kiállítók: K. Takács Márton, Kazsimér Soma

Kurátor: Zsoldos Anna

Grafika: Vitányi Regina

Külön köszönet: Deres Kornélia, Germán Fruzsina, Kondor Tamás, Lantos Olivér, Luby Margit, Szombat Éva.

A kiállítás megtekinthető 2023. 04.19-05.20. között

Nyitvatartás: szerda – szombat 12:00 – 18:00

Cím: 1062, Budapest, Andrássy út 110.

//

Introduction to Cryptozoology // Exhibition Opening

Time: 19.04.2023. 19.00

Opening speech by Márió Nemes Z. poet, critic, aesthete

Sound&performance: Márton Kristóf, Dániel Kophelyi

Q Contemporary – Project space

“Cryptozoology is a discipline unrecognised (yet!) by the academic(?) sciences(?). Investigates animals/creatures whose existence has not been proven (yet!).

“For three years, we have been researching local creatures, our Hungarian cryptofauna. They emerged from desolate landscapes, from the collective and individual unconscious: Werewolf of Putnok, Yeti of Mátranovák, hydrovampire of Kömörő, Istók Hany and sirens from the Horrid Valley. We watched them and they stared back at us.

Chasing a thing that evades us constantly? We did! In our research-based art project, immersed in the character of the obsessive cryptozoologist, in photographs, text, word of mouth, media hacks and field expeditions, we sought the creatures’ proximity.”

The first exhibition of photographer Márton K. Takács and poet Soma Kazsimér will open in the framework of the Budapest Photo Festival 2023, which brings together the various works of the past years. There is a fine line between the real and the imaginary, the scientific and the speculative, the documentation and the fine art, or the field diary and the poem. We have to get into a green Suzuki to figure out when our eyes glaze over and when they don’t. But even if we have to rub our eyes and tilt our heads to the side, crouch to collect samples in the muddy leaf litter, switch on a wildlife camera or read Szabolcs online, we promise the horizon will soon be more apparent.

Artists: Márton K. Takács, Soma Kazsimér

Curator: Anna Zsoldos

Graphic design: Regina Vitányi

Special thanks to: Kornélia Deres, Fruzsina Germán, Tamás Kondor, Olivér Lantos, Margit Luby, Éva Szombat.

The exhibition is open from 19.04.2023 to 05.20.2023.

https://www.facebook.com/events/967360381098483/

Details

Date:
April 19
Time:
19:00 - 21:30 CEST
Event Categories:
,
Website:
https://www.facebook.com/events/967360381098483/

Organizer

Q Contemporary
Email:
noreply@facebookmail.com

Venue

Q Contemporary
Andrássy út 110.
Budapest, 1062
+ Google Map
Phone:
+36 (1) 279 0455
View Venue Website