3 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

FotoKozma – nemzetközi kültéri fotófesztivál a Vértesben

Szeptember 16-án, pénteken 18 órakor nyílik Csákváron a FotoKozma nemzetközi kültéri természetfotó fesztivál, amely évente kerül megrendezésre a Vértes környékén, idén már második alkalommal.

Ebben az évben 9 településen, 13 kiállítást láthat a közönség, kiváló fotósok munkáiból.

Bemutatásra kerülnek az orosz Sergey Gorskov fotói, aki az Év Természetfotósa lett 2020-ban, Haarberg Orsolya fotói, aki a National Geographic Magazinnak készített sorozatot az erdők jövőjéről, Domagoj Burilovic, horvát fotós épületfotói, aki az idei Sony World Photography Awards-on első díjat nyert az elmúlásban lévő sváb falvakról készült sorozatával. Ezenfelül, Horvath Esther, aki 2020-ban megnyerte a World Press Photo pályázat első díját is kiállítja az új, nők a sarkvidéken sorozatát.

Radisics Milán fényképein keresztül, tovább folytatódnak Roxy kalandjai, így a közönség először láthatja a híres kozmai róka új, idei fotósorozatát, valamint több helyszínen a Water Shapes Earth projekt légi felvételeit is, Lábnyomunk címmel.

Szuper makró fotókon láthatják Rahmé Nikola rovarportéit óriás méretben, Forrásy Csaba, az ország talán legidősebb természetfotósa, pedig meglepő közelségből mutatja meg az egér, pontosabban bőregér fotóit.

Fülöp Bálint, vadászati élményeiről számol be fotópuskáján keresztül, Horváth Tibor pedig igen szokatlan röpképeket állít ki a hazai madarakról. Egy csoportos kiállítás is látható lesz a fesztiválon, a sepsiszentgyörgyi Vadon Egyesület, TransNatura Természetfotó Klub természetfotósai az erdélyi vadont mutatják be Csákvár főterén.

A kiállítások a vértesi régióban, Csákváron, Csákberényben, Vértesbogláron, Bicskén, Kőhányáson, Vérteskozmán, Oroszlánynál Majkpusztán, Tatabányán az Vérteserdő Zrt központjában és az Agostyáni Arborétumban láthatóak. A feszsztivál része a budapesti Lábnyomunk kiállítás is, amely a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik szeptember 22-én, mint a World Press Photo kísérő kiállítása. A kiállítások térképe.

A FotoKozma fesztivál szakmai partnere a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, fő támogatója a Vérteserdő Zrt.

A fesztivál ünnepi megnyitója szeptember 16-án, pénteken lesz Csákváron a Flórianna Közösségi Tér Színháztermében. Az kiállítások szombattól, szeptember 17- től október 9.-ig  látogathatóak a helyszínek nyitvatartási ideje szerint. Erről a látogatók a térképen, és egyes helyszíneken kihelyezett QR kód segítségével tájékozódhatnak.

A fesztivál célja, hogy a régióban létrejöjjön egy fotográfiai kultúrsziget, hogy az emberek közelebb kerüljenek a természethez, teret adva a fotográfusoknak, hogy olyan projekteket mutassanak be, amellyel felhívják a figyelmet a környezetünkre és a fenntarthatóság fontosságára.

A kiállítások megtekintése egyben kiváló kirándulási lehetőség a családok számára, így vándorolhatnak a helyszínek között és meglátogathatják a környék többi nevezetességeit is.

A szervezők, virtuális pecsétgyűjtést találtak ki, így a látogatók a kiállításokon elhelyezett QR-kódokat gyűjtve léphetik át a vándorló szinteket, amellyel begyűjthetik a támogatók által biztosított ajándékokat.

KIÁLLÍTÁSOK és a HELYSZÍNEK LISTÁJA

 

Vértesboglár – Iskola sportpálya

Sergey Gorshkov (Oroszország) – A tigrisek földjén

 

Csákvár, Csákvár Emlékház

Esther Horvath (Németország) – Nők a klímakutatásban

 

Csákvár, Szabadság tér

Erdélyi Vadon – A Vadon Egyesület TransNatura fotóklubja

 

Tatabánya, Vérteserdő Zrt. központja

Haarberg Orsolya (Norvégia) – Az erdőink jövője

 

Vérteskozma, Fő utca

Domagoj Burilović (Horvátország) – Dorf

 

Vérteskozma, Kozma39 galéria

Radisics Milán – Roxy és szomszédai

 

Vérteskozma, Kaszap-kúti emlékhely

Nikola Rahmé – Óriási apróságok

 

Kőhányás, Ökoturisztikai Központ és Turistaház

Forrásy Csaba –  A barlangok mélyén

 

Csákberény, Vadászati és Erdészeti Múzeum

Fülöp Bálint – Vadászmesék

 

Agostyán, Agostyáni Arborétum fenyvese

Horváth Tibor – Röpképek

 

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum

Radisics Milán – Lábnyomunk

 

Majkpuszta, Oroszlányi Bányászati Múzeum

Radisics Milán – Lábnyomunk / Bányák

 

Bicske, Petőfi Művelődési Központ

Radisics Milán – Lábnyomunk / Vértes környéke

 

 

 

A FotoKozma FESZTIVÁLRÓL RÖVIDEN:

 

A FotoKozma egy nemzetközi kültéri fotó fesztivál, amely évente kerül megrendezésre a Vértes környékén. Olyan projekteknek ad helyet, ahol fókusz az ember és a természet kapcsolatán van. A fesztivált Radisics Milán, ismert fotós ötlete alapján a Vértes Kozma Alapítvány szervezi.

www.fotokozma.hu

 

#fotokozma

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles