3 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Foto Mozaik 139., 2009. november

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Dr. Kalotás Zsolt: Alkalmi nagyvadfotózás – ahogy én csinálom
A természetfotózáshoz főleg a madarakhoz való vonzódásom és a hivatásom útján kerültem közel, és bár alkalmanként elcsábított a szarvasbőgés varázsa, bevallom, hogy soha nem tartottam magam nagyvadfotósnak. Mindennek ellenére vannak nagyvadfotós élményeim, mert amikor egy olyan megbízásnak kell eleget tenni, amely egy-egy tájegység természeti képének komplex bemutatására irányult, nem lehetett kihagyni a nagyvadfajokat sem.

Nagygyörgy Péter hivatásos vadász nyílt levele

Események naptára

Szarka Klára: Tanuljunk Molnár Edittől! / Témaválasztás, felkészülés, formai eszközök, hatásmechanizmusok egy kiállítás ürügyén
A Kolta Galériában nyílt meg Molnár Edit – saját szavai szerint – utolsó kiállítása. Ifjúságom története – egy fotóriporter feljegyzései szerény címet viselő retrospektív tárlat számos tanulsággal szolgál. Aki csak egy kicsit is komolyan gondolja, hogy a fotográfia önkifejező, sőt művészi eszköz is lehet, s maga is el kíván jutni erre a szintre, annak el kell mennie a Ferenciek terére mesterséget tanulni.

Benkő Sándor: Fényképezzünk álmokat! / Nemzetközi divatfotográfia 2009 (1.)
A 20. században kultúránk lényegében vizuális kultúrává alakult át, nemcsak azért, mert kevesebbet olvasnánk, hanem azért is, mert az általános érdeklődésünk a film, a zene, a magazinok és más vizuális médiumok csillogó és harsány világa felé fordult. Ebben a környezetben a divatfotográfia – elsősorban a nemzetközi, de a hazai is – az elmúlt 25 évben vizuális kultúránk vezető médiumává nőtte ki magát. A képi világ táptalaja lett vágyakozásainknak és sokrétű tudatos vagy a tudat alatti kívánságainknak.

Galéria

Az FTN 2009 Portfólió-díjasa: Daróczi Csaba

XV. Alföldi Fotószalon / eredmények

Wagner István: Kitekintő / Performatív testek ’68 táján
Ezzel a címmel látható nemzetközi válogatás a bécsi MUMOK (Museum Moderner Kunst) falai között, amelyet a nagy érdeklődésre való tekintettel meghosszabbítottak november 15-ig. A kereken háromszáz kiállított alkotás között fotók, filmek és videók, valamint korabeli dokumentumok egyaránt akadnak.

Technika

Bemutatták: Nikon D3s

Új kompakt makro a Nikontól

Epson képnyomtató

Színellenőrző útlevél

Zeiss Canon EF bajonettel

Miért kedvelem? / Sulyok László: Az objektívek alapja
A fotográfiát kedvelők többsége, legyen szó profiról vagy amatőrről, a technika lázában ég. Egy új fényképezőgép, egy okosabb vaku, egy nagyobb (kisebb?) látószög minden szakmabarát szívét megdobogtatja. Ez érthető is, hiszen a technikával haladni kell, és az újabbnál újabb kihívásoknak is csak akkor tudunk megfelelni, ha fotóstáskánk tartalma bővül. Mégis ebben a nagy felhajtásban éppen a legfontosabbat felejtjük el: fényt-képezni. Ahhoz pedig nem csodachip, hanem kitartás, érdeklődés, látásmód és fejlődni akarás (tudás?) kell. No és persze egy eszköz, amelyben megbízunk. Amelyet szeretünk, mert pontosan azt teszi, amire kérjük. Torzítások és felesleges trükkök nélkül. Pontosan ilyen egy 50 mm-es alapobjektív. Ezért kedvelem.

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Dr. Demény György pillanat-fényképező gépe

Török György: Bor és stílus a reklámfotós szemével
Üvegtárgyakat fotózni nehéz. Állandó dilemmája a tárgyfotósnak, hogy felületet vagy formát világítson? Gyakran a dilemmát maga a tárgy oldja meg: mindkét világítástípusnak meg kell jelennie az üvegtárgyon. Borfotónál az élfények és végigfutó fénysávok adják a formát, de lokalizált felületként a hascímkét kell kivilágítani. Az előbbi fényeket hosszú, vékony szoftboxszal, az utóbbiakat pedig nagyon szűk méhsejttel és takarólapokkal vagy projekciós spotlámpával szoktuk világítani. Bonyolítja a fotós helyzetét az is, hogy a borfogyasztás magas kultúrája miatt csendéletet kell berendezni, azaz tagolt térben kell az üvegeket maximális eleganciával és szépséggel bevilágítani. Ne értsük félre: magam és sok pályatársam örülünk az ilyen bonyolult világítástechnika alkalmazásának. Erre a területre ugyanis technikai felszereltség és tapasztalat nélkül nehezen jutnak be kontárok vagy kezdők. Másfelől: a sok katalógusfotó után végre kreatív énünk is teret kaphat.

A képmódosító pályázat legjobbjai / Pelle Tamás: Loch Ness

A fotografálás alapjai (11.) / Takács Szabolcs: Vakuval, ügyesen
Egyes vélemények szerint a jó kép tökéletesen van megvilágítva, nem láthatunk rajta kemény árnyékokat vagy nagy kontrasztkülönbséget. Mások pont az ellenkezőjét állítják: a fénykép legyen természetes megvilágítású, olyan, amilyennek az adott körülmények teremtették. Szerintem mindkettő jó lehet! A kérdés inkább az, hogy mit akar a fotós kifejezni, és milyen eszköz áll rendelkezésére.

Mozaik

Elfelejtett képek – művészi riportfotók az ötvenes évekből
Öt nagyszerű magyar fotográfus életművének hosszú évtizedekig lappangó kincseiből állították össze az Elfelejtett képek című albumot a szerkesztők, Keleti Éva és Szarka Klára. Kálmán Kata, Reismann Marian, Langer Klára, Sándor Zsuzsa és Vadas Ernő hosszabb-rövidebb ideig mind dolgoztak a Magyar Távirati Iroda (illetve elődje, a Magyar Fotó Állami Vállalat) riportereként.

Fotó-videó börze

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles