6.3 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Foto Mozaik 138., 2009. október

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Szarka Klára: A halódó sajtófotó eleven gesztusai / WPP tárlat, fesztivál, riportkép a múzeumban
Lapunk októberi számának készültekor zajlottak Perpignanban a 21. nemzetközi sajtófotó-fesztivál rendezvényei. A mai kornak megfelelően a fesztivál igényes honlapon is elérhető. A beköszöntő animációban a sajtófotó haláláról vizionálnak, majd üdvözlik a nézőt a valóság birodalmában, vagyis az igényes sajtóképek között. A WPP idei tárlata éppen onnan érkezik hozzánk a Millenárisra. Világszínvonalú képriportot októberben nemcsak a fővárosban, hanem Kecskeméten is lehet látni, Gárdi Balázs A völgy című kiállításán.

Steiner Gábor: Riportfotózás digitálissal / Sok könnyebbség, néhány nehézség
A digitális fényképezés elsőként a profi sajtófotózás berkeibe tört be, hiszen ott a gyorsaság elsődleges szempont. Az interneten az esemény után gyakran már félórával meg kell jelenniük a kész fotóknak. De hogyan változtatták meg a digitális kamerák a riportfotót, és mire kell ügyelnie annak, aki a valóságot akarja közvetíteni?

Szarka Klára: Akinek valahogy minden a kezére áll / Hemző Károly riportról, lovakról, nőkről és szakácskönyvről
81 éves, húsz évet letagadhatna. Oxigénből szívesen venne jóval többet is, mint amennyi mostanság a tüdejébe kerül, de a munkát mégsem hagyta abba. Szerencsére, a munka helybe jött, illetve most már helyben van. Legutóbb a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. S mivel a kitüntettek listáján ott volt felesége és szerzőtársa, Lajos Mari is, sejteni lehet, hogy a majd harmincévnyi közös munkájuk, több tucat remek szakácskönyvük volt az elismerés apropója.

Dr. Kalotás Zsolt: Változó szerencsével (2.) / A túzok és a daru – a két legfélénkebb madár
A természetfotózást többek között azért sem lehet megunni, mert soha sincs benne lefutott játszma, mindig előfordulhatnak váratlan szituációk, jöhetnek nem várt akadályok vagy akár váratlan lehetőségek is. Akár egy egyszerű téma megörökítése is emberfeletti erőfeszítést igényelhet, de ennek az ellenkezője is igaz lehet. A nehezen megvalósítható feladat is könnyen sikerülhet, ha a szerencse a fotós mellé szegődik. Sorozatomban a saját tapasztalataimat kívánom közreadni. Okulásul. Azért, hogy becsüljük meg a nehezen kiharcolt eredményeket, de a könnyen jött sikereket se nézzük le. Hiszen akár csak az életben, a természetfotózásban is a cél meg az oda vezető út egyaránt fontos.

Fényecset Természetfotós Nap

Események naptára

Pályázatok

Benkő Sándor: A karrier útján / Kiből és miért lesz elismert divatfotográfus?
Izgalmas dolog a professzionális divatfotográfia a szakmáját űző fotográfus és a fogyasztó számára egyaránt. A divatvilág sok tehetséges s még több kevésbé tehetséges szakembert vonz. Egész iparág épül rá, érdekes lehetőségek rejlenek benne, szoros kapcsolatban áll a médiával, és gyakran az érdeklődés középpontjába kerül. A világszínvonal és a magyar valóság között azonban elég nagy a távolság, s emiatt sok fiatal illúziókat táplál ezzel a kőkemény szakmával szemben.

Galéria

Szarka Klára: A színész színeváltozása / Keleti Éva Törőcsik Mariról
A most megjelent könyvben, amelyet Keleti Éva szerkesztett, s amelyiknek 97 fotójából 55-öt ő maga készített, az első felvétel (Schandl Terézé) a Körhinta jelenetfotója 1955-ből, az utolsó 2009. január 29-én készült (Kollányi Péteré) Törőcsik Mariról, amint a filmszemlét nyitja meg éppen. A Symbol Art Galériában rendezett tárlat – ezen kizárólag Keleti-fotók láthatók – is nagy ívet mutat be emblematikus színésznőnk hivatalos és kevésbé hivatalos életéről. A színházat szeretők, a színháztörténészek számára igazi csemege egy ilyen kollekció. De nem csak nekik az.

Wagner István: Kitekintő / Az Art Salzburg fotográfiai árai
Immár harmadik alkalommal rendezték meg Salzburgban az őszi Ünnepi Játékok idején az egykori hercegérseki rezidencián az Art Salzburg – International Fine Art Fair nemzetközi művészeti vásárát. Az egész német nyelvterületről érkezett, mintegy kéttucatnyi galériás kínálatában fele-fele arányban szerepeltek a régi mesterek és a kortársak. Az előzetes fenntartásokat megcáfolva, az általános gazdasági válság ellenére a valóban kvalitásos alkotások ezúttal is elkeltek – a világ távolabbi tájairól érkezett tehetős közönség jóvoltából. Lapunk profilja szerint kizárólag a korábbi és újabb fotográfiák árairól írunk.

Tudomány és művészet / Fejér Zoltán kiállítása a Várban
Lapunk állandó szerzője, a kiváló fotótörténész és fotográfus, Fejér Zoltán Fotogramok – kemogramok című kiállítása október 26-áig látható a Nemzeti Táncszínház Galériájában (Budapest I. kerület, Színház utca 1-3.).

Technika

A fotografálás alapjai (10.) / Takács Szabolcs: Amit nem árt tudni: a vaku
Készítjük a sok fényképet, örülünk, ha némelyik jól sikerül, de sok esetben nem is tudjuk, hogy miért lett az egyik jobb, a másik kevésbé elfogadható. A kamera után érdemes a többi fontos kellékkel is megismerkednünk. A vaku talán a legnépszerűbb és legsokoldalúbban használható fotográfiai kiegészítő. Létezik belőle kicsi és nagy, beépített és kézi, rendszerbe illeszthető és műtermi, valamint manuális és automata, olcsó és drága. A kezdő fotósok gyakran nem is tudják, hogy milyen nagy segítséget ad és kreatív szabadságot képes biztosítani egy vagy több villanó.

Török György: Honnan, hogyan néz ránk a modell? / Portré 28-35-50-85-100-135-200-300 mm-es objektívvel
A gyújtótávolságok kisfilmes méretre (24×36 mm, teljes szenzor) vannak megadva. APS-C-ben ezek 33-57-67-90-133-200 mm-nek felelnek meg. Miért? A jól ismert szorzófaktor miatt, amely 1,5, ha a kis szenzorra megállapított gyújtótávolságot a nagyobb szenzorra szeretnénk átszámolni.

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Egy hazai teleobjektív
Az elmúlt öt évtizedben százezerszámra vásároltuk, használtuk, javíttattuk vagy dobtuk szemétbe különféle, olykor nevesincs objektíveket. A fotótechnika-történészeket leszámítva a mai amatőr fotósok túlnyomó többsége talán nem is hallott róla: hazánkban is terveztek, gyártottak fényképezőgépeket, tartozékokat, így például Újváry Imre objektívjeit is.

Mozaik

Habik Csaba rovata / Spóroljunk kamerával kamerára!
Szétnéztem a gyűjteményben, és akadt néhány értéktároló, amelyben lehet – esetleg fényképezőgépre is – pénzt gyűjteni. A kínálat nem túl bőséges, de ha az itt közzétett perselyeket feltöltjük lecsóval (mondjuk, összehajtogatott húszezresekkel, nem is beszélve az ötszáz eurósokról), azzal már lehet kezdeni valamit.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles