6.3 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Foto Mozaik 142., 2010. február

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Krivánszky Árpád: Téli fotótémák
A Foto Mozaik olvasói a decemberi számban már rengeteg hasznos információhoz jutottak a téli fotózásról. Én ezt azzal egészítem ki, mit állítsunk a kamera keresőjébe, s miképpen rendezzük el az egyes képelemeket, hogy az elkészült téli felvétel sikert hozzon a készítőjének, nézői számára pedig maradandó élményt jelentsen.

Török György: Farsangi italok – a reklámfotós szemével
Január és február a báli szezon, utóbbi a karneváloké is. Ilyenkor társas eseményeken a ruházat mellett – igényes helyen – a hidegtálak is szép díszítést kapnak, és a jókedvről a mértéktartó italozás is gondoskodik a meghitt félhomály mellett.

Pályázatok

Fotó-videó börze

Események naptára

A IV. Nemzetközi Fotószalon díjazottjai

Sulyok László: A nézőpont kiválasztása
Azt mondják, a jó fénykép nem a felszerelésen múlik. Nos, pontosítsunk: azért nem árt, ha egy jó gép és objektív a rendelkezésünkre áll. Vannak ugyanis olyan felvételi helyzetek, nézzük akár a téma (sport, divat), akár a megvilágítás (becsillanó ellenfény) szempontjából, ahol a nagyobb expozíciós tűrőképesség, a pontosabb árnyalatvisszaadás, netán az azonnali reakció igenis feltétele a jó fotónak. A jó képnek azonban, szerencsére, ennél több titka van. Egyik ilyen titok a nézőpont, amelynek helyes vagy helytelen megválasztása éppúgy eldöntheti képeink sorsát. Ez az a pont, ahol már nem a technika, hanem az ember számít.

Vajda János: Nézőpont kérdése csupán…
Sok fénykép alapvető hibája a tetten érhető esetlegesség. Általánosnak nevezhető az a gyakorlat, amikor a terepen tevékenykedő fotós meglát valami kedvező beállítást, abból a helyzetből azonnal fel is kapja a gépet, talán még a zoomot sem állítja át az előzőleg használt gyújtótávolságból, exponál, és már odébb is áll, keresve a következő kép lehetőségét.

Benkő Sándor: A fotográfia mint művészet
Az ember teljes személyiségével – érzelemvilágával, neveltségével, kulturális hátterével, intelligenciájával, fogékonyságával, szakmai tudásával és tapasztalatával – áll azok mögött a képek mögött, amelyek többet mutatnak a puszta leképezésnél; megélt belső világunk tükrei lehetnek. Az értelem vagy az érzelem számára tartalmi mondandót vagy üzenetet hordozó képek esetében pedig művészetről is beszélhetünk.

Digitális világ

Takács Szabolcs: A fotografálás alapjai / A helyes színek
A digitális fényképezőgép beállításai között sokan találnak olyan funkciókat, amelyekhez inkább nem nyúlnak, mondván, azt sem tudják, mit jelent. Ilyen például a színkezelés. Ennek állítása nagyon hasznos és fontos lehetőség, ismerete pedig a jó kép tudatos elkészítésének alapfeltétele.

Galéria

Kitekintő / Wagner István: Retusálatlan fotográfiák
A mai folyton változó világban a ritka kivételek közé tartozik Zoe Leonard amerikai kortárs fotóművész. Egyrészt azért, mert 1961-ben született New Yorkban és azóta is ott él, másodsorban azért, mert amióta az 1990-es években megjelent a hazai és a nemzetközi nyilvánosság előtt, azóta „márkajele” változatlanul a lehető legmesszebbmenő őszinteség a fényképek teljes előállítási folyamatában, elejétől végéig.

Keleti Éva: Vadas Ernőről

Technika

Baranyi Norbert: Fotós élmények csillagászati távcsővel
A patakparton és a határban makrózgatva nem csak a földön és a fűszálakon találni érdekes dolgokat. Egy kis időt egy helyben töltve, könnyen az ember közelébe szállnak az apróbb madarak, de arra is figyelmes lehet a szerencsés fotós, hogy a patak túloldalán őzcsapat legelészik, vagy egy ázott szőrű nyúl közelít felé, meglepetten ránéz, majd eloldalog.

Miért kedvelem? / Vizúr János: 2,8/105 makroobjektív – természetfotós szemmel
Közel 30 évvel ezelőtt kezdtem el közelképeket készíteni, eleinte közgyűrűkkel és alapobjektívvel. Később birtokomba került a fenti objektív, és ezzel egy csapásra megváltozott a világ. Annyira megkedveltem, hogy sok éven keresztül alig vettem le a gépvázról, szinte csak ezzel készítettem a képeimet.

Diavetítésre is

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Kisfilmadapter
Az Eastman Kodak cég 1912-ben jelentette meg – az akkoriban kapható fényképezőgépekhez mérten kisméretű – zsebre tehető, harmonikás kihuzatos és laposra összecsukható kameráját, a Vest Pocketet. A géphez egy új filmtípust dobtak piacra 127-es jelzéssel, amelyre a Vest Pocketek tulajdonosai 8 darab 4×6,5 cm-es negatívot készíthettek. Ezzel elindult a méretcsökkentés, és tovább folytatódott az amatőrök elszakadása az üveglemeztől, síkfilmtől.

Második generáció

Steiner Gábor: Hogyan tartsuk karban fotós felszerelésünket? / A tisztaság fél egészség
Fotós eszközeinek tisztítása, rendben tartása nem csupán azért fontos, mert ez előfeltétele annak, hogy biztonságosan tudjuk munkánkat végezni. Egy ápolt, karbantartott eszközt alkalomadtán könnyebb eladni is, az pedig egyéni igényességünket tükrözi, ha munkaeszközeink jó karban vannak.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles