3.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Fotósélet – 2008. március 10.

Kiállítások, események, meghívók

Horváth Eszter: Kína című kiállítása megtekinthető Sopronban a Mediterrano étteremben (Lackner K. út 33.) március 21-ig. A fotók a kínai kultúrát és mindennapokat igyekszik bemutatni és közelebb hozni a magyar közönséghez.
*
Szabó Márta Otthonodban hazataláltam című fotókiállítása március 10-én 17 órakor nyílik Veszprémben, a Dózsavárosi Klubkönyvtárban (Szent István u. 73.). A Kínában készült alkotásokat Mátyus Károly fotóművész, a Bakony Fotóklub elnöke ajánlja a közönség figyelmébe. A tárlat látogatható március 28-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében.
*

Sánta István Csaba szabadúszó fotóriporter, a Magyar Fotóriporterek Társaságának tagja, az előző évben különdíjban részesült az “Utazás a Világ Körül 2007″c. pályázaton. Az idén első díjat kapott a 2007-es Magyar Sajtófotó pályázaton, “Művészet, egyedi” kategóriában:

Honlapja most készült el, melynek címe: www.photo-santa.com
*
2008. március 19.-én, szerdán, 16.30 órakor Balatonfüreden, a Polgármesteri Hivatal Folyosó Galériájában nyílik meg Nagy Tímea ERDÉLY című fotókiállítása. Megnyitja: Takács Miklós, önkormányzati képviselő, az Idegenforgalmi és Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának elnöke. A megnyitó után az érdeklődők megtekinthetik a kiállító fotós diaporámáit is.
A tárlat látogatható a hivatal nyitvatartási idejében 1 hónapon keresztül.
*
A Mezőföld Természetfotó Egyesület A mi világunk – 2008 című kiállítása 2008. március 3-tól 28-ig tekinthető meg Dunaújvárosban, a Munkásművelődési Központban. Nyitva naponta 8-20 óráig (vasárnap szünnap). Kiállítók:Bartos Imre, Dénes János, Doba Antal, Dr. Almási István, Dr. Somorácz György, Fabó Ferenc, Hollósi Zoltán, Kasza József, Klép Sándor, Kovács Lajos, Kovács Sándor, Körmendi Mária, Krizák István, Oroszi Zoltán, Rónai Gábor és Szarka László.
*

Lipcsei István fotókiállítása április 4-től május 4-ig lesz megtekinthető Tatabányán, a Közművelődés Háza Kék Kávéházában.
*
Pálhegyi Dániel Buborék című mozdulatművészeti fotókiállítása március 15-én tekinthető meg Szlovéniában (egy napos tárlat, reggeltől estig). A kiállítás helyszíne: Ob Dolenjski zeleznici 50, Ljubljana, Slovenia (21th MTM International Tournament in Rhytmic Gymnastics).
*

Augusztin Péter alkalmazott fotográfus kiállítása a Mezon Galériában március 17-től 28-ig tekinthető meg (Debrecen, Batthyány u. 2/b.). Megnyitja március 17-én hétfőn 17 órakor Dr. Seres Géza fotóművész.
*
*

Magyar sikerek a nagyvilágban

Danis Jánosnak a 6. Holland Digital Circuit-on 3 képét, a Welsh International Projected Image Salon 2008-on 3 képét és a 32. Greather Lynn International Color Exibition-on egy képét fogadták el bemutatásra.
*
32nd Greater Lynn International – Massethusets 2008 pályázaton(FIAP 2008/023) a csíkszeredai Prisma Fotóklub három tagjától – Hátszegi Csaba, Incze Domokos, Vitos Hajnal – egy-egy alkotást fogadtak el, Teutsch Alpar két képpel jutott be.
*
A 32nd Greater Lynn International Color Exhibition-n Juhász Miklós EFIAP/s, Molnár Ferenc EFIAP kettő-kettő, Herbst Rudolf AFIAP, Komka Péter, Koós László AFIAP és László Gábor egy-egy alkotását fogadták el bemutatásra.
*

Értesítés a Prix de la Photographie Paris fotópályázat nyerteseiről
A Prix de la Photographie Paris (Px3) fotópályázat célja egy művészi közösségbe gyűjteni tehetséges fotósokat a világ legkülönbözőbb részeiről, felfedezni fiatal tehetségeket, ugyanakkor a fotóművészet elismertségének támogatását is célul tűzték ki. A nyertes fotók Párizsban kerülnek kiállításra, ugyanakkor egy színes fotóalbum készül belőlük.

Ádám Gyula és Molnár Attila csíkszeredai fotóművészek ezen nemzetközi fotópályázat Honorable Mention díját nyerték el Human Conditions kategóriában.
Ádám Gyula nyertes fotói egy hagyományos magyar temetési szertartást ábrázolnak, míg Molnár Attila tekerőpataki roma személyekről készült fotói kerültek elbírálásra.
A fotók megtekintetőek az alábbi linkeken:

*
A szlovéniai Cerkno fotóklub Karneváli maszkok című fotókiállításán Komlós Attila (Pécs) és Papp Elek E-MAFOSZ (Cegléd) egy-egy képpel szerepelt. A pályázatra összesen 78 szerző, 382 alkotást nevezett, melyből a zsűri 68 szerző 146 alkotását díjazta, illetve javasolta bemutatásra. A hagyományos (nyomtatott) képekből kiállítást rendeztek, míg a dia/digitális alkotásokat a kiállítás megnyitóján vetítés keretében mutatták be február 1-jén a Cerkno-i múzeumban.
*

Papp Elek E-MAFOSZ a 6th Holland International Image Circuit 2008-n 14 képpel szerepelt és 1db Honourable Mentiont és 2db PSA HM-t kapott; Palm Springsben (USA) a CVDCC International Exhibition-n 2 elfogadása volt, az egyik Honourable Mentiont kapott; Németországban a 1st German Open 2008-n 20 elfogadása volt, az egyik Honourable Mention-t kapott; Maitlandban, Ausztráliában a 51th Maitland International Salon of Photography-n 5 képét állították ki, az egyik Honourable Mention-t kapott; Skofja Loka-ban, Szlovéniában a Lumen 2007-n 4 elfogadása volt; Birmingham-ben, az Egyesült Királyságban a 33rd Smethwick International Exhibition-n 2 képe került falra; Kalkuttában, Indiában a 50th Dum Dum Salon-n 2 képét állították ki; Az Egyesült Királyságban a 5th Swansea City Exhibition of International Photography-n 1 képét fogadták el; Pessac-ban, Franciaországban a 6e Salon International-n 1 sorozattal szerepelt; Wilmingtonban (USA) a 75th WIEP-n 1 képét fogadták el; Az Egyesült Királyságban a Welsh International Projected Image Salon 2008-n 5 elfogadása volt; Southfieldben (USA) a 1st Great Lakes Digital Salon-n 3 képpel szerepelt; North Reading-ben (USA) a 32nd Greater Lynn International-n 1 képét fogadták el; Az Egyesült Királyságban a 95th Southampton International Exhibition 2008-n 6 képét fogadták el; Belgrádban, Szerbiában a XIII. International Salon of Art Photography- Miniature-n 4 képe volt falon.
*
*

A Jászkun Fotóklub 2008. március-április havi programja
Foglalkozásainkat az ANKK Kodály termében tartjuk minden csütörtökön 17 órától. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Március 6-án /Cs/ 17 órától : Hozott fotók véleményezése, MAFOSZ szalon kollekció nézőképeinek előválogatása.
Megbeszéljük a MAFOSZ kollekció összeállítását és a Fotóklub közgyűlésének előkészítését.
Március 13-án /Cs/ 17 órától: Az ANKK-ban és a Kodály iskolában a kiállítás lebontása. Köszöntjük Gavaldik Zoltán, Nagy László és Riesmayer József klubtársainkat. Beszámoló a MAFOSZ kibővített vezetőségi üléséről
Március 17én /hétfőn/ 16.30 órától a Vasutas Csomóponti Művelődési Központban Klubkiállítás rendezése.
Március 18-án /kedden/ 16 órakor a Vasutas Csomóponti Művelődési Központban a „ Szolnoki Impressziók” c. fotókiállítás megnyitása.
Március 20-án /Cs/ 17 órától KÖZGYŰLÉS. A Jászkun Fotóklub éves közgyűlésén kérjük a klubtagok megjelenését és aktív közreműködését!
Március 27-én /Cs/ 17 órától a MAFOSZ Szalonhoz készülő klubkollekcióhoz fotók válogatása.
Április 3-án /Cs/ l6.30 órától a Kecskeméti Fotókiállítás rendezése az ANKK-ban
Április 4-én pénteken 17 órától: Az ANNK Fotógalériáján a Kecskeméti Fotóklub kiállításának megnyitása.
Április 10-én /Cs/ 17 órától a MAFOSZ Szalon klubkollekciójának összeállítása /kisméretű fotók/
Április l7-én /Cs/ 17 órától a MAFOSZ Szalon klubkollekció összeállításának véglegesítése!
Április 24-én /Cs/ 17 órától: Kiállítás bontás az ANKK-ban A PÜFOTÁRA jelentkezés. Részvételi díjak beszedésének összegzése. Részletes program megbeszélése.
E g y e b e k. Májusi előzetes
Május l-én klubfoglalkozást nem tartunk. Május 1-4 között az érdeklődő klubtagoknak fotóstúrát szervezünk. Ennek programját klubfoglalkozáson megbeszéljük.
Május 8-án /Cs/ a PÜFOTA előtti utolsó megbeszélés, pontosítás.
Május 9-től-Május l2-ig /péntektől-hétfőig/ PÜFOTA
Május 30-án /pénteken/ 17 órakor a Kisújszállási Fotókiállítás megnyitása az ANKK-ban. Megtekinthető: június 19-ig /Meghívó készül/ Kiállítás rendezés és egyéb részletek megbeszélése klubfoglalkozáson.
Nagy László klubtársunk „Virágok Nőnapra” című kiállítása március 18-ig tekinthető meg a Verseghy Könyvtárban.
Az ANKK felkérte klubunkat a fontosabb rendezvényeiről archiválás céljából a „hónap fotósa” program keretében
5-10 fotó készítésére. Március hónapban a részletes programot és a Fotós belépőt Gavaldik Zoltán, Csidér Bálint, Dr. Lafferton László és Éles Gábor klubtársaink kapták. Várjuk a jelentkezéseket az elkövetkezendő hónapokra is!
AZ ANKK-ban újabb kiállítási helyek nyílnak: Kirakat Galéria, Oszlop Galéria
A Ház a kiállítás technikai feltételeit megoldja. A klubtagoktól kiállítási javaslatokat, illetve jelentkezéseket várunk!
Augusztus végén „Szolnok Város Napja” és a „Magyar Fotográfia Napja” alkalmából Tabák Lajos emlékkiállítást tervezünk a Ház II. emeleti galériájában.
*
*
Dabas Város Önkormányzata, a Kossuth Művelődési Központ, a Galéria Alapítvány és a Dabasi Fotó Klub Egyesület fotópályázatot hirdet „Házunk – Hazánk” címmel.
A pályázaton részt vehet minden magyar fotós, beleértve a határon túli fotósokat is.
1. A pályázat témája: Magyarország és a Kárpát-medence természeti és épített értékeinek, lakóinak, hagyományainak és a hagyományok őrzésének művészi módon való bemutatása. Pályázatunk csatlakozik Dabas város „Hagyományok éve” rendezvénysorozatához. A pályázatot hagyományteremtési szándékkal hirdettük meg, a továbbiakban kétevente megismételjük.
2. Egy szerzőtől maximum 5db (színes és/vagy fekete-fehér) papír kép küldhető be. Sorozatot nem fogadunk el. A képek mérete lehetőleg 30×40 cm-es legyen, az ettől való eltérés lehetséges, ez esetben a hosszabbik oldal maximum 40 és minimum 30 cm lehet. A megadott méretektől eltérő, illetve felragasztott paszpartuzott vagy kasírozott, keretezett képet nem fogadunk el. A képek szállítás közbeni sérüléseiért felelősséget nem vállalunk. A képeket a rendezők a pályázat propagandájában, katalógusában, a kapcsolódó egyéb tájékoztatókban díjmentesen felhasználhatják.
3. Nevezési díj 1000 Ft, melyet rózsaszín postai utalványon (Kossuth Művelődési Központ 2370 Dabas, Szt. István u. 58.) vagy átutalással (Alsónémedi és Vidéke Takarékszövetkezet Dabas, 64400099-10918070) a képek beadásáig kell befizetni. Helyszíni nevezés esetén a nevezési díjat a képek leadásakor is befizethetik.
4. Pályázati naptár:
– Postai feladás esetén a feladási határidő 2008. július 18.
Postacím: Kossuth Ház Galéria 2370 Dabas, Kossuth László u. 19.
– Személyes leadás esetén július 21-25 közötti napokon 9-17 óra között a
Kossuth Ház Galéria munkatársai veszik át a képeket.
– A képek zsűrizése augusztus 1-én a Kossuth Ház Galériában történik. A
zsűrizés jegyzőkönyvét a www.mafosz.hu honlapon a soros hírlevélben
tesszük közzé. A zsűri döntése ellen fellebbezni nem lehet.
– A kiállítás megnyitása 2008. szeptember 19-én 17 órakor a Kossuth Ház
Galériában lesz. A kiállítás megtekinthető szeptember 19 – október 10-ig,
hétköznap 9-17 óra között, hétvégén előre egyeztetett időpontban
(tel.:29/362-545).
– A képek a kiállítást követő két héten belül visszaküldésre kerülnek.
5. A pályázathoz kapcsolódó címek és telefonszámok: Kossuth Ház Galéria, 2370 Dabas, Kossuth László u. 19. tel.: 29/362-545
Kossuth Művelődési Központ , 2370 Dabas, Szt. István u. 58. tel.:29/360-237
6. Díjazás: I. helyezés netto 40.000 Ft,
II. helyezés netto 30.000Ft,
III. helyezés netto 20.000Ft
+ oklevél
Különdíjak: Dabas Város Különdíja + oklevél, MAFOSZ Különdíja + oklevél, Dabasi Fotó Klub Egyesület Különdíja + oklevél
7. A pályaművekben a nevezési lappal egyezően feltüntetendő adatok (sorrendben): a kép sorszáma, szerző neve és esetleges fotós kitüntetése, díja, lakcím, telefonszám
*
*

A FÖLDGÖMB Fotópályázat 2008
Mottó: „Ésszel járom be a Földet…”

A földrajzi környezet megismeréséhez energia, ötlet és szerencse is kell. Ám ezek egy jó fotó készítésének alapfeltételei is. A Földgömb 2008-as fotópályázatára „ésszel készült”, gondolatébresztő, elemző képeket, képsorozatokat várunk különleges helyszínekről, helyzetekről!

I. Beadási határidő: 2008. április 21. (hétfő) 12 óra.

II. Beadás helye:
a. Postán a kiadó címére: Heiling Média Kft. 1046 Budapest, Kiss Ernő u. 3. 430-as iroda
b. Személyesen szintén a fenti címen: munkanapokon 9-16 óra között
c. A pályázat jeligés!

III. Beadás módja:
A pályaműveket tartalmazó adathordozó mellé kérjük, hogy a nevezési lapot egy külön, zárt borítékba helyezze el! A nevezési lapot tartalmazó borítékon és az adathordozón is csak a pályázat jeligéje legyen feltüntetve!!! A pályázó személyes adatai csak a lezárt nevezési lapon szerepeljenek!

IV. Nevezési díj:
A pályázaton való részvétel feltétele a nevezési díj befizetése, melynek összege 1400 Ft. Az összeg befizetését banki átutalással kell teljesíteni a kiadó számlájára: (Heiling Média Kft. Citibank 10800014-70000006-10036562). A közlemény rovatban fel kell tüntetni a pályázó jeligéjét!Amennyiben a pályázat jeligéjével jelölt átutalás nem érkezik meg a kiadó számlaszámára a beadási határidőig, a pályázó automatikusan kizárásra kerül a versenyből! A pályázati díjat a kiadó a verseny szervezésére fordítja, azt nem áll módjában a későbbiekben sem visszatéríteni. A díj befizetéséről a kiadó számlát küld.

V. A fotópályázat témája:Pályázni lehet minden olyan fotóval, amely az alábbi témakörök valamelyikébe besorolható:

1. Ahol az ösvény véget ér… (expedíciók, kalandos vállalkozások különleges képei)

2. Érzékeny övezet (sérülékeny, bolygatott átalakított táj, átformált környezet)

3. Haladás (A helyváltoztatás eszközei, közlekedési élethelyzetek, a gép és utasa)

VI. A pályázók köre:
a. A pályázaton részt vehet minden 16. életévét betöltött természetes személy, függetlenül attól, hogy amatőr, vagy hivatásos fotográfus, fotóriporter.
b. Nem indulhatnak a pályázaton a zsűri tagjai, a Heiling Média Kft. vezetői, munkatársai, valamint a velük munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személyek, valamint a velük a PTK 685.§ b) pontjában meghatározott közeli rokoni kapcsolatban álló személyek.

VII. Technikai feltételek:
a. Egy szerző kategóriánként max. 5 képet és két képsorozatot adhat be, de ugyanaz a sorozat vagy kép más kategóriában nem szerepelhet.
Egy képsor maximum 8 képből állhat. A képsorozatban szereplő képek egyike sem adható be egyedi képként, még más kategóriában sem.
b. A képek tartalmi részét megváltoztató manipulált fotó nem adható be, kizárólag a minimális technikai hibák javítására (karcok, digitális hibák javítása) van lehetőség. Természetesen a színhelyesség, kontraszt és fényerő beállítása engedélyezett.
c. A képek eredetiségéért a pályázó felel. Más alkotók szerzői jogait részben, vagy egészben sértő pályaművek a versenyből utólag is kizárásra kerülnek, díjazás esetén a díjak visszavonhatók és polgári peres eljárást vonhatnak maguk után.
d. A pályázatra kizárólag digitalizált formában adható be pályamű.
e. A beadásra kerülő képek legalább 5 Mpixel méretűek kell hogy legyenek.
f. Képek formátuma: RGB – TIF, EPS vagy JPG lehet.
g. A pályaműveket CD-n, vagy DVD-n kell 1 példányban beadni a pályázatra. Egy adathordozón csak egy szerző művei szerepelhetnek. Az adathordozóra csak a pályázó jeligéjét szabad ráírni!
h. A pályaművek elnevezése az alábbi minta szerint történjék: 1_KEPCIM.jpg, ahol az első karakter jelöli a téma besorolást, ezt követi a kép címe végül a file kiterjesztés. Sorozat esetén: 1_5_KEPCIM.jpg, az első karakter a téma besorolást, a második szám a sorozatban elfoglalt helyet jelöli, ezt követi a kép címe végül a file kiterjesztés.
i. Az adathordozó csomagolásán, valamint a lemezen kérjük a jeligét feltüntetni.
j. Papírképet, diát, negatívot nem fogadunk el! A pályázat lezárása után a CD-ket és DVD-ket nem küldjük vissza.
k. A pályázaton való részvétel feltétele a nevezési lap kitöltése és a pályázati anyaggal együtt történő beadása, valamint a nevezési díj befizetése. A pályázó a nevezési lap kitöltésével és aláírásával igazolja a pályázati kiírásban szereplő nevezési feltételek elfogadását.
Esetlegesen felmerülő problémák esetén a nevezési lappal megegyező tartalmú jelentkezési lapot is elfogadunk.
A zsűri automatikusan kizárja mindazokat a pályázókat, akik a fenti feltételeknek nem tesznek eleget.

VIII. A pályaművek felhasználása:
A beadott pályaműveket a pályázat kiírója – A Földgömb magazin kiadója – kizárólag a pályázattal kapcsolatosan jelenteti meg, melyhez a pályázó hozzájárulását adja. A pályaművek ettől eltérő publikálása a szerzővel előre egyeztetve, külön díjazás ellenében történik.

IX. Díjazás:
a. A díjak odaítéléséről öttagú zsűri dönt. A beadott pályaművek tekintetében a zsűrinek szabad döntési joga van, az elbírálás alapja elsősorban
a kreativitás és a művészi kivitelezés.
b. A zsűri tagjai a lap főszerkesztője, valamint neves fotográfusok. A zsűri pontos összetételét májusi lapszámunkban tesszük közzé.
c. A zsűri kategóriánként egy-egy díjat oszt ki, de amennyiben nem érkezik be színvonalas alkotás a zsűrinek jogában áll visszatartania a díjakat. A három témakör győztesén kívül a zsűri egy fődíjat fog odaítélni megfelelő színvonalú pályamű esetén.
d. A fődíj egy 1 hetes írországi út az STA Travel-től. Az út magában foglalja a repülőjegyet, az ellátást és a helyi utazás költségeit.
e. Az eredményhirdetésre május végén kerül sor, melynek részleteiről minden résztvevőt írásban értesítünk.
f. A pályázat sikeres résztvevőinek A Földgömb szerkesztősége a későbbiekben is publikálási lehetőséget biztosít.

Nevezési lap A Földgömb honlapjáról tölthető le: www.afoldgomb.hu.
*************************************

Fotósélet – 2008. március 10.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles