3 C
Budapest
Tuesday, March 19, 2024

Fotósélet – 2008. március 17.

Utazás a világ körül
Az Utazás a világ körül c. fotóalbumok postázása megkezdődött. Kérjük mindazok türelmét, akik már befizették a könyv és a postaköltség árát. Hamarosan sorra kerülnek. Aki személyes átvétellel kérte az albumot átveheti az MMIKL kiadvány értékesítőjétől hétfőtől csütörtökig 8.30-tól 14.30-ig.
A kiállítás sorozat 3. tárlata március 17-én 15 órakor nyílik az MMIKL épületében (I. ker., Corvin tér 8.). Látogatható március 27-ig.
*
*

Kiállítások, események, meghívók

Nagy Tímea (Bakony Fotóklub) Erdély című fotókiállítása március 19-én 16.30-kor nyílik Balatonfüreden, a Polgármesteri Hivatal galériájában. A megnyitó után Tímea diaporámákat vetít az érdeklődőknek.
*
Az EL GRECO GALÉRIA szeretettel meghívja Önt és barátait a Víz Éve és Világnapja alkalmából
2008. március 21-én, pénteken 18 órára MACZKÓ ERZSÉBET VÍZ-FÉNY-KÉP c ímű fotókiállításának megnyitójára. A kiállítást megnyitja RAINER PÉTER építész-belsőépítész és HALMY GYÖRGY filmrendező. A kiállítás látogatható 2008. április 11-ig hétfő kivételével naponta 14-20 óráig.
EL GRECO GALÉRIA, 2500 ESZTERGOM, PÁZMÁNY P. U. 15. (BALASSA MÚZEUM MELLETT)
TEL/FAX: 06/33-311-525 www.elgrecocafe.hu
*

Velican-Patrus Dóra és dr. Patrus Sándor Tavaszvárás című fotókiállítása július 25-ig tekinthető meg a révkomáromi Duna Menti Múzeum Nádor utca 8.sz. alatt levő galériájában.
*
Rápolti Katalin Anzix című fotókiállítása Budaörsön, a Jókai Mór Művelődési Házban (Szabadság u. 26.) nyílik meg március 31-én 18 órakor. Látogatható április 13-ig.
*
Kaposvárott, a Tavaszi Fesztivál keretében az Együd Árpád Általános Művelődési Központ (Kaposvár, Csokonai utca 1.) Galériában március 14-én nyitották meg az 50 éves a Somogyi Fotóklub című retrospektív kiállítást. A tárlat március 29-ig tekinthető meg munkanapokon 8-18 óra között. Szombaton 9-18-ig.
Kaposváron a MTESZ Székházban (Kaposvár, Bajcsy-Zs. u. 1/C.) március 18-án 17 órakor a Somogyi Fotóklub elnöke dr. Hegedüs György: Barátom, Juan Gyenes című fotókiállítását és könyvbemutatóját Keleti Éva fotóművész nyitja meg. A tárlat 2008. április 15-ig látogatható munkanapokon hétfőtől csütörtökig 8-16 óra, pénteken 8-14 óra között. A kiállításokra mindenkit szeretettel hív és vár a Somogyi Fotóklub.
*
A Radó Antal Könyvtár és Művelődési Központ szeretettel meghívja Önt és kedves barátait Váraljai Erzsébet fotóriporter ABLAKOK c. fotókiállítására a Lamberg-kastély kisgalériájába 2008. március 22. – április 4.
A kiállítást 2008. március 22.-én 16:00 órakor Bálványos Huba Munkácsy-díjas grafikusművész főiskolai tanár nyitja meg. Közreműködik Bálványos Judit Szaxofon. Megtekinthető: naponta az intézmény nyitvatartási idejében 8-18 óráig, valamint hétvégén és ünnepnapokon előzetes bejelentés alapján.
MÓR, megközelíthető Budapestről, az M1 és M7-en Székesfehérvárig, tovább a 81-es számú úton. Volánbusz indul: Bp. Népliget 13:00- érkezik 15:13, Mór (2.megálló, Vértes Áruház)
Radó Antal Könyvtár és Művelődési Központ, Lamberg-kastély, 8060 Mór, Szent István tér 5. Tel.: 22/ 407-255; 562-114;407-138; e-mail:lambergkastely@lambergkastely.hu
*
Az Óbudai Fotóklub Víz, víz körül című kiállításának megnyitója március 18-án 18 órakor lesz a Budapesti Művelődési Központ galériájában (XI. ker., Etele út 55.). A klub tagjainak alkotásait Magyar Alfréd fotóművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlat április 1-ig látogatható.
*
*

A Helios Fotóklub kiállításai Esztergomban
A Komáromi Alkotóművészek Egyesülete – K.ART.E tagjainak fotókiállítása – Szabó László, Krűger Viktor, Stefankovics JAKÓ József – 2008. március 19. – április 18. – Szentgyörgymezői Olvasókör, 2500 Esztergom, Andrássy u. 23., tel./fax: 0036 33 413 464, email: sz.olvasokor@invitel.hu
Megnyitó: 2008. március 19. – 17.00 órakor – szerda. A kiállítást megnyitja: Halasi Tibor, a párkányi művelődési központ igazgatója

Szabó László 1966. augusztus 13-án született Komáromban. 1984-ben érettségizett az érsekújvári Elektrotechnikai Szakközép-iskolán. Mint hivatásos fotográfus a 90-es évek elejétől tevékenykedik. Jelenleg a komáromi múzeum fotográfusa. Alkotásaival számos egyéni és csoportos kiállításon mutatkozott be itthon és külföldön, alkotásaival díjakat nyert el hazai és nemzetközi versenyeken. Művészi tevékenységében fontos szerepe van a természetnek, melynek gyakran apró részleteit láttatja képein. A komáromi Helios Fotóklub P.T. elnöke, alapító tagja a Magyar Fotóművészek Világszövetségének.

Krűger Viktor 1959. április 17-én született Érsekújvárott. 1974-től 1978-ig vasesztergályos szakmát tanult a komáromi hajógyár szakmunkásképzőjében. 1980-ban kezdett fényképezni, 1984 óta már hivatásszerűen foglalkozik a fényképészettel. 1991-től mint magánvállalkozó dolgozik fényképészkét, operatőrként. Számos fotókiállításon és hazai versenyen vett részt, ahol több alkalommal elnyerte a legjobb díjakat. Alkotásaiban leggyakrabban az ember szerepel, kedvenc témái közé tartoznak a néphagyományok is. Tagja a komáromi Helios Fotóklubnak, a Magyar Fotóművészek Világszövetségének.

Stefankovics JAKÓ József 1965. március 8-án született Komáromban. Gimnáziumi érettségijét követően 1989-ben a pozsonyi Szlovák Műszaki Főiskola számítástechnika szakán szerzett oklevelet. Magánvállalkozókét fényképezéssel foglalkozik, plakátokat tervez, reklámfotókat készít. Művészfotóit sajátos látásmóddal készíti, leginkább a technikai fotó és a női test érdekli. Szívesen kísérletezik, új kifejezési eszközöket keres a fotográfiában.
*

Nagy Tivadar és Varga Tibor fotográfusok közös fotókiállítása, a komáromi HELIOS Fotóklub P.T. tagjainak alkotói tárlata 2008. március 19. – április 18. – Sugár Galéria, 2500 Esztergom, Sugár u. 24., Babits Mihály Általános Iskola, babitsiskola@freemail.hu
Megnyitó: 2008. március 19. – 18.00 órakor. A kiállítást megnyitja: Dr. Kocsis Ernő, a Nyitrai Konstanin Egyetem professzora
*
*

Magyarok a nagyvilágban

Balási Csabának EFIAP a 6. Holland Digital Circuit-on 8 alkotását, míg a törökországi 5. Adana Rotary Club International Photographic kiállításon egy munkáját fogadta el a zsűri.
*
*

VI. “Csak tiszta forrásból…” című fotópályázat eredménye
A pályázatra beérkezett 147 szerző 467 db fotója, melyből 78 db analóg, 389 db digitális technikával készült.
Mindebből kiállításra 10 db analóg és 43 db digitális alkotás kerül.
Díjazás:

Analóg kategória:

I.díj: Landthaller Judit (Budapest) – kollekciójáért
II.díj: Haragos Zoltán (Marosvásárhely) – Éva
III.díj: Juhos Nándor (Budapest) – Hazafelé – vihar elől
Oklevél: Szabó Attila (Csíkszereda) két alkotásáért kapja:- Ősz; – In memorian

Digitális kategória:

I.díj: Kiss Imre (Pécs) – Gombaívek
II.díj: Balogh Zoltán (Budapest) – Letűnt korok – 8.ker., Bp.
III.díj: Vicai Olivér (Kalocsa) – Móló
Mafosz plakett: Szabó Béla (Öttevény) – kollekciójáért
Oklevél: Tóth László (Tiszaújváros) – Csorba-tavi fények
Oklevél: Láng Gábor (Sopron) – Lepusztulva
Oklevél és Molnár István Géza, a zsűri tagjának különdíja : Bálint Zsigmond (Marosvásárhely) – Magány
Kiállításra kerül 32 alkotó 53 db fotója
A teljes kiállítói lista megtekinthető a www.mafosz.hu weblapon.
*
*

Kedves fotós Barátaink!
Szeretnénk felhívni figyelmeteket egy különleges pályázatra, melyet az EISA (European Imaging and Sound Association) és a FotoVideo magazin közösen szervez. A pályázat nyerteseinek képanyaga kiállításra kerül a Kölni Photokinán, valamint a díjak között szerepel 2008-2009 Európa Legjobb Professzionális fényképezőgépe. A hazai fordulóban pénznyeremények teszik még vonzóbbá a megmérettetést.
A pályázat témája nem más, mint a GLOBÁLIS FELMELEGEDÉS, mely napjaink fontos és súlyos problémája. A pályamunkáknak 6-10 képből kell állniuk, melyek rávilágítanak a környezetvédelmi problémákra, a változás emberi tényezőire és természeti értékeink védelmére. A képeknek nem feltétlenül kell konkrét tematikus sorozatot követniük, a témához viszont szervesen kell kapcsolódniuk.
A nézőképek formájában, digitális úton elküldött pályamunkákat 2008 április 30-ig várjuk szerkesztőségünkbe, a fotovideo@solteszreklam.hu e-mail címre.
További részletekért, kérjük olvassátok el a pályázat hivatalos kiírását!
Ha szeretnél jelentkezni és további híreket, információkat kapni a pályázattal kapcsolatban, küldj egy visszaigazoló e-mailt a fenti email címre!

Mayer Dömötör felelős szerkesztő, FotoVideo Magazin www.fotovideo.hu
*
*

VI. Tarka Fotópályázat
Beérkezési határidő: 2008. július 25.
A pályázat rövid ismertetése: Bonyhádon, a Tarka Fesztiválhoz kapcsolódóan hatodik alkalommal rendeznek fotókiállítást, melynek témája a szarvasmarha és annak tenyésztése. Tehát nem kizárólag a magyar tarkák örökíthetők meg, hanem a szarvasmarhák valamennyi fajtája, bármilyen környezetben és bármilyen módon! A pályázat nyitott, azon foglalkozástól, lakóhelytől és életkortól függetlenül bárki részt vehet, fekete-fehér és színes papírképekkel. A pályázatot szakmai szempontból felügyeli a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége.
Pályázati feltételek: egy szerző maximum öt alkotást küldhet be. Ezen belül a fekete-fehér és a színes papírképek aránya szabadon eldönthető. A fotók mérete lehetőleg 18×24 cm legyen, esetleg 15×21 cm-es nagyításokat is elfogadnak a szervezők. Minden pályamű hátoldalán jól olvashatóan szerepeljen a szerző neve, postacíme, telefonszáma, továbbá a fotóművészeti alkotás címe és a felvétel helyszíne is. A fényképeket visszaküldésre is alkalmas csomagolásban kérik beküldeni, ajánlott nyomtatványként. A kiállítás népszerűsítésével kapcsolatos publikációkban szerzői jogdíj fizetése nélkül jelennek meg – a szerző nevének feltüntetésével és tiszteletpéldány biztosításával – a kiállításon szereplő művek. A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete a kiválasztott képek közlési jogát esetleg megvásárolja szakmai lapjában való felhasználásra, a szerzőkkel való egyeztetés után. A díjnyertes fotók a kiállítás megnyitása után megtekinthetők lesznek Bonyhád város Internetes honlapján: www.bonyhad.hu, ahonnan előzetesen a nevezési lap is letölthető. A szervezők a beérkezett fotókat CD-n archiválják.
Nevezési díj: a beküldött alkotások számától függetlenül 500 Ft/fő, amelyet postaköltségre és a kiállítás népszerűsítésére kívánnak felhasználni a rendezők.
További információ, nevezési lap és a nevezési díj befizetésére szolgáló csekk igényelhető:
Vörösmarty Mihály Általános Művelődési Központ, 7150 Bonyhád, Széchenyi tér 2. Telefonszám: 06-74/451-455. A pályaműveket is erre a címre kell beküldeni, vagy személyesen beadni. (A művelődési központ június 23-tól július 6-ig zárva tart, ekkor a telefonszám nem él.)
A díjazottak tárgyjutalomban részesülnek.
Beérkezési határidő: 2008. július 25.
Zsűrizés: 2008. július 28-30. között
Értesítés a zsűri döntéséről: 2008. augusztus 1-ig
A kiállítás megnyitása: 2008. augusztus 9-én
A kiállítás megtekinthető: Bonyhádon, a művelődési központban (Széchenyi tér 2.), augusztus 8-tól 29-ig.
A képek visszaküldésének időpontja: 2008. szeptemberében.
Nevezési lap letölthető: a www.mafosz.hu weblapról is (a fotópályázatok menüpontból, vagy az index oldalról)
**********************************

Fotósélet – 2008. március 17.
A Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének elektronikus hírlevele
Felelős szerkesztő és kiadó: Győri Lajos
Webszerkesztő: Szabó Márta
Szerkesztőség: gyoril@mmi.hu : Telefonszám: (1) 225-6029; (1), 225-6033;Telefax: (1), 225-6030
Üzenetrögzítő éjjel-nappal: (1), 212-6258, Postacím: MAFOSZ, 1011 Bp., Corvin tér 8.
Archív számok megtalálhatók: www.erikanet.hu (a fényképezőgépre kattintva); a www.mmi.hu és a www.mafosz.hu weboldalakon. Megjelenik a Nemzeti Kulturális Alap Közművelődési Kollégiumának támogatásával

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
674FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles