Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Sejtelmek – Dr. Vizúr János fotókiállítása

2010, December 6 @ 18:00 - 2010, December 31 @ 19:00 CET

Free

Dr. Vizúr János fotókiállítását az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban láthatják az érdeklődők 2010. december 6 és 31 között. A kiállítást megnyitja: Török Katalin művészeti író december 6-án 17 órakor
Hegedűn közreműködik: Kuklis Gergely hegedűművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestere

Dr. Vizúr János fotókiállítását az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Házban láthatják az érdeklődők 2010. december 6 és 31 között.
A kiállítást megnyitja: Török Katalin művészeti író december 6-án 17 órakor
Hegedűn közreműködik: Kuklis Gergely hegedűművész, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertmestere

Vizúr János pszichiáter és természetfotós-fotóművész egy személyben. “A kettő kb. 30 éve párhuzamosan fut az életemben. A képekkel is az ember lelkének milyenségét, mélységét, megnyilvánulásait keresem, a természet impresszióit a szubjektumon átszűrve, transzformálva. A jelen kiállítás címe az emberi lét esendőségére, bizonytalanságaira utal. Amit ma biztosnak hiszünk, tudományosan alátámasztva látunk, holnapra már meghaladott nézet lehet. Az élet kezdete, vége, a lélek továbbélése – rengeteg bizonytalansági faktor, amikről csak sejtelmeink vannak. ”

“Az ember ősi szorongásai abból a bizonytalanságból fakadnak, hogy a körülötte levő világot nem képes tökéletesen kiismerni. A külső világ tele van olyan erőkkel, ami az ember számára nem uralható, s ehhez még hatványozottan járulnak hozzá a belső világából kivetülő félelmek. Biztos tudás kevés van életünkben. Amit a tudomány ma leír, kérdéses, hogy száz év múlva megállja-e még a helyét. Életünk legnagyobb titka maga az ÉLET. Nem tudjuk, pontosan mi is az. Gének játéka? Isteni ajándék? Hol kezdődik, kezdődött, mikor, hol van, hol lesz vége, lesz vége egyáltalán? Öröklét? Végtelenség?
Ezek az emberi elme számára fel nem fogható, teljesen soha át nem látható kérdések motoszkálnak zsigereinkben, korosodva pedig egyre gyakrabban megjelennek horizontunkon. Az atom, amiről nem is oly rég még azt gondoltuk, hogy nem osztható tovább, már apró darabjaiban áll előttünk, azazhogy nem áll, hanem mozog, sőt az elektron néha úgy csinál, mintha anyag lenne, néha meg úgy, mintha hullám. Energia és anyag átvándorol egymásba. Élet és halál mezsgyéje.
Az ember, vagy bármelyik lény, az egyik pillanatban még él, a másikban már halott, miközben ugyanaz a molekulahalmaz ugyanott van, – mi történt közben?
Hová lett az ÉLET? Hová röppent a LÉLEK?
Számtalan kérdés foglalkoztatja a tudomány területein dolgozókat. A filozófusok, a hit és vallás gyakorlói, a művészek ugyanezen kérdések különböző vetületeit próbálják megragadni, leírni, megmutatni, érzékeltetni.
A végső válaszról csak SEJTELMEinK vannak. “

Details

Start:
2010, December 6 @ 18:00 CET
End:
2010, December 31 @ 19:00 CET
Cost:
Free
Event Category:
Event Tags:
,
Website:
www.vizurart.com