Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Rodolf Hervé kiállítás – a lázadó polaroidkirály művei az Országos Széchényi Könyvtárban

2010, November 9 @ 16:00 - 2010, November 29 @ 20:00 CET

Free
rh_tour_eiffel_18.jpg

Rodolf Hervé alkotásaiból a Fotóhónap 2010 keretében az Országos Széchényi Könyvtár mutat be egy válogatást.Megnyitó: 2010. november 9-én, 15,00 órakor
Megnyitja Beke László és Müller Péter Sziámi

Rodolf Hervé alkotásaiból a Fotóhónap 2010 keretében az Országos Széchényi Könyvtár mutat be egy válogatást.
Megnyitó: 2010. november 9-én, 15,00 órakor
Megnyitja Beke László és Müller Péter Sziámi

Rodolf Hervé 1957. május 2-án született Párizsban.
Fiatalon vette kezébe a fényképezőgépet, édesapja példája nyomán, de míg Lucien Hervé a konstruktív képalkotást választotta, Rodolf önálló fotográfusi nyelvét a szürrealizmus és az expresszionizmus inspirálta. Első kiállítását 19 évesen rendezte. Normákat nem tűrő, lázadó természete iskolás korától kezdve kitaszította a hagyományos keretekből, de annál inkább otthonra lelt az invenció, a szabad alkotás terén, annak művelői között.

1989-ben fotósorozatot készített a 200 éves Eiffel-toronyról, melynek felvételei önálló kiadásban jelentek meg.
Fotóin motívumait sokszorosította, átfestette, el- és szétmosta, a nonfigurativitásig bontotta, gyökeresen megváltoztatva fogalmazta újra. Nyitott volt a legújabb technikák iránt, kísérletező kedve és kezdeményező készsége sohasem csillapodott. Korán került a kezébe a digitális fényképezőgép, a digitális technika egyik legkorábbi művelőjének tarthatjuk. A polaroid lehetőségeit eredeti módon tovább tágította: egy időben a „polaroidkirály” elnevezéssel illették.
Minden eszközével a kifejezés végsőkig való felfokozására törekedett, minden művészeti ág, az alkotás, a kifejezés mindenáron vonzotta. A vizuális művészeti ágak, a fotó, a videofilm, az elektrografika, a kollázs és a festészet művelése mellett plakátokat tervezett (Nemzetközi Mail Art Kiállítás, Kassák Múzeum, Budapest; Burle-Marx kiállítás, Párizs).
1989-ben, a rendszerváltás évében a Vasarely Múzeumban rendezett kiállítása kapcsán érkezett Budapestre. Ideköltözött, bekapcsolódott a születőben lévő underground művészvilágba. Felvételei az Árnyékkötők, Laza lapok, Magyar Műhely, Fotó, Fotóművészet, Nagyvilág, Pompeji oldalain jelentek meg.
Ez a mindenre elszánt, mindent végigélő művész úgy bánt a művészi alkotással, mint az élettel, mint ahogy a saját életét is élte. Hogy ma nincs már köztünk, felfokozott intenzitású alkotásai szinte megmagyarázzák.
2010 őszén éppen 10 éve, hogy a Montparnasse temetőben nyugszik.
Emlékére szülei díjat alapítottak, mely fiatal magyar és francia fotóművészeket támogat. A díj 4. átadása az idén ősszel várható.

Országos Széchényi Könyvtár www.oszk.hu
Budai Vár, bejárat az Oroszlános udvar felől, Szent György tér 4–6.
Nyitva tartás: kedd–szombat 10–19 óra között

Details

Start:
2010, November 9 @ 16:00 CET
End:
2010, November 29 @ 20:00 CET
Cost:
Free
Event Category:
Event Tags:
, , , , ,