Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Ritkán látott képek – Válogatás a Magyar Fotográfiai Múzeum kincseiből

2010, July 1 @ 18:00 - 2010, October 3 @ 21:00 CEST

Free
Ritkan_latott_kepek_meghivo_email.jpg

Helyszín: Mai Manó HázBudapest

A sajtótájékoztatón részt vesznek:
Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora Kőrösi Orsolya, a Mai Manó Ház igazgatója és L. Simon László, a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke

A kiállításon szereplő alkotók a teljesség igénye nélkül:

Helyszín: Mai Manó Ház
Budapest

A sajtótájékoztatón részt vesznek:
Baki Péter, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatója, a kiállítás kurátora Kőrösi Orsolya, a Mai Manó Ház igazgatója és L. Simon László, a Magyar Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke

A kiállításon szereplő alkotók a teljesség igénye nélkül:

Angelo, Almássy Pál, Ata Kandó, Balogh Rudolf, Balla Demeter, Benkő Imre, Drégely Imre, Fejes László, Hervé Lucien, Haris László, Keleti Éva, Kepes György, Kerekes Gábor, André Kertész, Kinszki Imre, Klösz György, Korniss Péter, Kudász Gábor Arion, Mai Manó, Minyó Szert Károly, Nádas Péter, Pécsi József, Szilágyi Lenke, Tóth György

Megtekinthető: 2010. július 2 – szeptember 5. között minden hétköznap 14 és 19 óra, hétvégén 11 és 19 óra között.

***

A Magyar Fotográfiai Múzeum immáron közel húsz éve nyitotta meg kapuit a fotográfia iránt érdeklődők előtt, mely idő alatt gyűjteményét, melynek alapját a Magyar Fotóművészek Szövetségétől kapta ajándékba és hetven ezer alkotást tartalmazott, megtízszerezte.
A raktárakban őrzött képeket azonban a múzeum munkatársai, állandó kiállítási tér hiányában, csak időszakosan tudják a közönség elé tárni, s vannak olyan felvételek, melyeket még soha nem is láthatott a közönség, pedig művészi kvalitásai okán már régen egy kiállítás falán lett volna a helyük.
A Mai Manó Házban megrendezésre kerülő kiállítás azokra a képekre koncentrál, melyeket vagy nagyon ritkán láthatnak a kiállításokra rendszeresen ellátogató nézők, vagy még soha nem is kerültek a falakra.
Kiállításunk azt bizonyítja be, hogy nem csak a világhírű alkotók hagyatékából kerülnek elő olyan alkotások, melyek megérintenek minket, hanem a fotómúzeumban őrzött alkotók legtöbbje készített olyan felvételt, mely méltán számíthat az elismerésünkre.
A kiállítás egyben egy fotótörténeti ívet is bemutat, hiszen a kiállításon szereplő tárgyak közül kronológiai rendben haladva megtalálhatjuk a fényképezés egyik legelső technikai eljárásával készült felvételt is, majd a fekete-fehér fotókon át eljutunk napjaink digitális képkészítési technikájához. Tehát kiállításunk időben felöli azt a több mint 170 évet, amióta a fotográfia szerepet játszik mindennapjainkban, a kiállítás legújabb alkotása szinte „tegnap” készült.

A kiállításon szereplő felvételek mindegyike még nem része vizuális kultúránknak, de pont ez teszi izgalmassá ezen felvételek jövőbeni sorsát, hogy melyek válnak majd – reményeink szerint – ikonikus alkotásokká.
A Mai Manó Ház jóvoltából és vele összefogva a Magyar Fotográfiai Múzeum esélyt ad ezeknek az alkotásoknak, hogy emlékezve rájuk, szívünkbe lopják magukat, és elfoglalhassák méltó helyüket a magyar fotótörténetében.