vasárnap, augusztus 1, 2021
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.
Livestream Watch Now

Perenyei Monika előadása – A tükör. Pszichológia, analízis és fotográfia

április 19 @ 18:00 - 21:00 CEST

A tükör. Pszichológia, analízis és fotográfia
A Capa Központ Gyógyír című kiállításához kapcsolódó online előadás-sorozat

A tükör. Pszichológia, analízis és fotográfia


2021. április 19., hétfő, 18 órától
Perenyei Monika: Késleltetve, tűnődve
Az előadásban a pszichoanalízisnek a fotó- és filmelméletben befutott „karrierjét” vázolom fel, a freudi tanok és a fotóalapú képalkotás közti kölcsönhatás jelentős állomásainak bemutatásával. Szó lesz Sigmund Freud fotóérzékenységéről és az ezzel egyidőben keletkezett „optikai tudattalan” fogalmáról, a hetvenes években induló posztmodern fotóelméletről, és főleg Laura Mulvey „késleltetett mozi” (delayed cinema) cím alatt összegezhető kutatásairól. Mulvey közel félévszázadra visszatekintő filmelemző munkásságán keresztül (1975–től máig) megrajzolható az az ív, amelyben a pszichoanalízis egy ideológiákat leleplező politikai eszközből a percepció, az emlékezés és a képbefogadás tudattalan aspektusainak megértését segítő ismerettárrá válik. A mozgókép diktátuma alól újra felszínre kerül a fotografikus állókép, amely nemcsak az elmúlt visszatérésével kísért, hanem a befogadás szubjektív tényezőinek, például a személyes időtartamnak és élménymaradványoknak a felszabadulását is magával hozza. A freudi kísérteties fogalma, amely az élő és az élettelen közti átjárás kiváltotta borzongató érzésminőségre utal, a múzeumi tárgyak befogadására, az élettelen tárgyak megelevenítésének különféle módjaira is alkalmazható. Ezért az előadás gondolatmenete jobbára a befogadást, a nézés és nézettség állapotát képileg is megjelenítő alkotások, múzeum-fotográfiák és múzeum-filmek bemutatásán keresztül épül fel.
Perenyei Monika művészettörténész, a BTK Művészettörténeti Intézet munkatársa és az MTA Pszichiátriai Művészeti Gyűjtemény vezetője. 2002 és 2006 között a Vadnai Galéria művészeti vezetőjeként a kortárs művészeti színtéren szerzett meghatározó tapasztalatokat (műterem- és magángyűjtemény-látogatások, kiállításrendezés, műkereskedelem, művészeti vásárok) majd Kállai Ernő ösztöndíjasként műkritikusi tevékenységet folytatott. 2008-ban jelentős szerepe volt az OPNI (Lipótmező) művészeti gyűjteményének az MTA-ra költöztetésében, majd a gyűjtemény új működési programjának kialakításában és kultúrtörténeti jelentőségének ma is folytatott megismertetésében. Doktori fokozatát a Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Programon (ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet) szerezte. Kutatási területe az intermediális alkotógyakorlatok történeti alakulása, a pszichiátria vizuális reprezentációjának története, a fotó- és filmelmélet pszichológiai aspektusai.
***
A Capa Központ újranyitását követően látható Gyógyír című csoportos fotográfiai kiállítás nyolc alkotója 2019 decemberében arra kapott felkérést, hogy a fotográfia médiumán keresztül keressen választ a következő kérdésekre: milyen apró lépések segíthetnek az egyéneknek a mentális egészség megőrzésében és melyek az elképzelhető megoldások a kisebb-nagyobb közösségek, illetve a társadalom számára a krízis, a szorongás, a kiégés problémáiból való gyógyuláshoz?
Az A tükör. Pszichológia, analízis és fotográfia című online előadás-sorozat e kérdések elméleti aspektusait hivatott feltárni. Az online programra meghívott előadókat – Forgács Péter, Gács Anna, Illés Anikó, Perenyei Monika, Judy Weiser – arra kérem, hogy előadásaikkal reflektáljanak a fotográfia lélektani, önismereti, önéletrajzi vagy épp analitikus aspektusaira. (Gellér Judit kurátor)
A videó-előadások 2021. március 29-től hétfőnként (március 29., április 5., április 12., április 19., április 26.) 18 órától a Capa Központ Facebook és Youtube csatornáján lesznek láthatók. A program a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának része.
***
Gyógyír – virtuális tárlat
A Gyógyír című csoportos kiállítást a tavalyi évben nyitottuk volna meg, a járványügyi korlátozásoknak megfelelően azonban bizonytalan időre elhalasztottuk. Virtuális formában most betekintést nyújtunk a tárlatba, amely a Capa Központ újranyitását követően látható lesz.

Virtuális tárlat – Gyógyír


https://www.facebook.com/events/489493715837480/

Részletek

Dátum:
április 19
Időpont:
18:00 - 21:00 UTC
Esemény kategóriák:
, ,
Esemény címkék:
,
View Esemény Website

Szervező

Capa Központ
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1014 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
(1) 413 1310
View Helyszín Website