Loading Events

« All Events

Miskolci Fotóklub Egyesület

1929, January 1 - 2030, January 30

Alapítás éve: 1929.

Tagok:

Bodolai Márton
Bognár Péter
Buri Krisztina
Csomós Angéla
Derla Viktória
Dr. Alfred Ender
Dr. Némethné Durkó Annamária
Dr. Simay Attila
Fekete Júlia
Fekete Zoltán (jelenlegi elnök)
Gresnyer Kata
Halminé Mikola Rita
Herendy Adrienn (jelenlegi elnök helyettes)
Kádár Ildikó
Kégl Imre
Kiss Tanne István
Kolozsvári Anna
Kolozsvári Dezső
Kosztelnik Árpád
Kovács Béla
Kucsma Gábor
Litványi József
Magyar Gyula
Molnár Orsolya (jelenlegi titkár)
Nagy Roland
Olajos Gábor
Orosz Tamás
Pékó Attila
Pósa Tamás
Soltész Boglárka
Spéder Ferenc
Szarka János
Szántó Szabolcs
Tomori Zsolt
Tóthné Kürti Zsuzsanna
Udvari Judit
Urbán Gergely
Urbán Helga
Vargáné Barkóczi Boglárka
Varga T. Lajos
Vitányi Violetta
Vojnits József

Pártoló tagjaink:

Császár Ancsi
Kolozsvári Anna
S. Varga Ilona
Varga T. Ágnes

Elhunyt tagjaink:

Bíró Tibor tiszteletbeli elnök+
Dr. Sidló Gábor tiszteletbeli elnök+
Tarczai Béla tiszteletbeli elnök +
Kováts Tibor +
Mitterpach Ildikó +

 

Története

A Miskolci Fotóklub Egyesület nagy múltra tekint vissza. Hogy megalakulása pontosan mikorra tehető, az mindmáig viták tárgyát képezi. 1889 a legelső dátum, amely összefüggésbe hozható ezzel, ekkor jött létre a Miskolci Athléta Kör, mely befogadta az amatőr fotósokat is. Természetjáró szakosztálya 1904-ben alakult, mintegy 200 taggal. 1929-re érett meg az idő arra, hogy a Magyar Amatőrfényképezők Országos Szövetsége miskolci tagszervezetét megalakítsák 30 taggal. Elnöke Harsányi István sárospataki főiskolai tanár, a titkár Málnásy Béla tisztviselő lett. A klubnak voltak debreceni, nyíregyházi, ózdi stb. tagjai is. A háború után minden társadalmi szervezetet betiltottak. A régi és új tagokkal 1951 nyarán alakult meg a KPVDSZ Megyei Fotóköre, mely 1958-ban vette fel a Miskolci Fotóklub nevet.

A Miskolci Fotóklub mindig is nagy szerepet játszott a régió kulturális életében. Erre egy szép példa, hogy 1970-ben elindította az Észak-magyar Fotóművészeti Szemlét, mely napjainkban az ország legrégebb óta folyamatosan működő fotópályázata.

Számos díjjal is büszkélkedhet Egyesületünk. 1991-ben Kiváló Együttes címet, 1993-ban Konkoly-Thege Miklós plakettet kapott, 2006-ban pedig elnyertük Az év Fotóművészeti Alkotócsoportja címet.

Az elmúlt több mint száz évben nagy változásokon ment át a fotográfia, de az igény, hogy a fotózás szerelmesei alkotócsoportokba tömörüljenek nem változott.

Jelenleg 36 aktív tagunk van. Nem csak lakhely szempontjából sokszínű a tagság (Miskolc és Miskolc környéki tagok mellett debreceni és külföldi fotósok is színesítik az összetételt), hanem művészeti szempontból is. Kezdő fotósoktól a fotóművészekig, portréfotósoktól a természetfotósokig, fiataloktól az idősebb generációig támogatják tagjaink egymás fejlődését, művészetének kiteljesedését.

Két hetente tartunk találkozót. Ezeken az összejöveteleken aktív szakmai munka folyik, előadásokat hallgatunk, fényképeket elemzünk, workshopokat tartunk, kiállításokat szervezünk. Ezeken túl közös fotózásokkal segítjük egymás technikájának, látásmódjának fejlődését.

(A történeti anyag Tarczai Béla Miskolc Fotókultúrája című könyve alapján készült)

Miskolci Fotóklub Egyesület

Kapcsolat

3531 Miskolc, Győri kapu 27.

 

Forrás

Venue

Miskolci Fotóklub Egyesület
Attila u. 1
Miskolc, 3525
+ Google Map