Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

Fókusz és Távolság: Ősz Gábor

március 22 @ 17:30 - 18:30 UTC

Fókusz és Távolság: Ősz Gábor – Beszélgetés képekkel
Beszélgetőtárs: Topor Tünde

Fókusz és Távolság: Ősz Gábor


A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ beszélgetéssorozatának keretében a mai középnemzedékhez tartozó magyar fotósok munkásságáról, életviteléről, ars poeticájáról tudhatunk meg tényeket és titkokat. Olyan sikeres alkotókat kérdezünk, akik számos kiállítást, hazai és külföldi elismerést, bizonyos esetekben oktatói gyakorlatot tudhatnak magukénak. A gyerekkortól indulunk, beszélünk a kezdeti motivációkról, nagy témákról, szakmai dilemmákról, kedvencekről, kudarcokról, sikerekről, végül pedig a fókusz a jelenlegi tevékenységre és a jövőbeli tervekre irányul. A szavakat képek kísérik és fordítva.
Vendég: Ősz Gábor képzőművész
Ősz Gábor (sz. 1962) képzőművész 1982 és 1986 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő szakára járt, 1986-ban Smohay-ösztöndíjat, 1988-ban Derkovits-ösztöndíjat kapott. 1993-tól kezdve évtizedeken át Hollandiában élt. Sötét alaptónusú, apró fénycsíkokkal modellált monokróm hatású művei eleinte a mögöttük megvilágított fallal alkottak egységes látványt, a festmény képét csendéletként megvalósítva. Később a megvilágított fal is a festmény tárgyává válik, rajta egy-egy négyzetes foltként jelenik meg a kép, vetett árnyékával, vagy diptichonként a kiállítóterem sarkát ábrázolja két térben elhelyezett festmény képével. A festészeti problémákból kiindulva jutott el a technikai kép területére kiterjesztett képelméleti vizsgálatokig. Az alapvető művészeti problémákat feszegető alkotásaiban kezdettől fogva foglalkoztatja a képnek az azt hordozó felülethez, a falhoz, illetve a bemutatás egész teréhez fűződő viszonya. A fekete-fehér, a színes fotográfia és a vetített kép belső törvényszerűségeivel foglalkozó munkáiban a fényképezés határterületeit kutatja. Témái az ábrázolás, a politika, a történelem, az épített terek vagy az ezekhez kapcsolódó tárgyi környezet találkozási pontjaiból alakulnak ki. Installációkat, filmet és fotográfiákat készít. (Muladi Brigitta, Mucsi Emese és Petrányi Zsolt)
Időpont: 2022. március 22., kedd, 17.30 óra
Helyszín: Capa Központ, Stúdió
Az eseményen való részvétel ingyenes.
A Capa Központ teljes területén kötelező a maszk viselése. Javasoljuk a kézfertőtlenítő használatát, továbbá kérjük, hogy tartsák a megfelelő szociális távolságot.
https://www.facebook.com/events/1140224120073164/

Részletek

Dátum:
március 22
Időpont:
17:30 - 18:30 UTC
Esemény kategóriák:
,
Esemény címkék:
,
https://www.facebook.com/events/1140224120073164/

Szervező

Capa Központ
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
(1) 413 1310
View Helyszín Website