Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Filmvetítés – Mellékszereplők

2022, November 24 @ 18:00 - 20:00 CET

Filmvetítés – Mellékszereplők

Mai Manó Ház – Napfényműterem

2022. november 24., csütörtök, 18.00

A társadalmi dráma három család párhuzamos történetét meséli el napjaink vidéki Magyarországán. Egy gazdag üzletember és felesége, kislányuk, egy kiállítás-rendező fotográfus és keramikus felesége, és egy börtönpap története bontakozik ki a vásznon. Sorsuk összefonódik: többen ugyanabban a városban élnek, vagy éltek, s életüket alapvetően borítják fel a film folyamán feltáruló titkok és bűnök.

A film alapvetően párhuzamos és polifon szerkezetű, a jelenben történő nyomozást álmok, bevillanó múltbeli emlékképek és a fotóműteremben történt „gyónások” alatt készült fotók tördelik. Ebben a történetben a fotográfusnak gyónnak a szereplők – még a pap is – portrékészítés közben. A gyónások a pszichikai síkon túl dramaturgiai és tagolási funkciókkal is bírnak, és segítenek a két idősíkban – 10 évvel ezelőtt és ma – eligazodni. A film színes és fekete-fehér, és a fotók szokatlan módon ritmizálják az anyagot.

Sopsits Árpád film-és színházrendező középiskolás kora óta foglalkozik színházzal. 1975 került a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakára, ahol Makk Károly növendékeként folytatta tanulmányait. Utolsó főiskolai éveiben a Mafilm valamint több hazai és külföldi játékfilm munkatársa. Szakmai teljesítményét 1994-ben Balázs Béla-díjjal jutalmazták. 2002-ben Torzók című filmje Oscar-díj jelölést kapott a legjobb külföldi film kategóriában. Gazdag filmográfiája mellett (Célölövde, Derendgő, Torzók, A martfűi rém) és színházrendezői munkássága mellett az elmúlt évtizedekben pedagógiai tevékenysége is jelentős. Tanított a Színház és Filmművészeti Egyetemen, a Janus Pannonius Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Tudományegyetemen, valamint a Shakespeare Színészeti Akadémián színészmesterséget.

A korlátozott férőhely miatt az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a programra az adam.jeneses@maimano.hu e-mail címen lehet, a tárgy rovatba kérjük beírni: Filmvetítés – November 24.

A résztvevők száma maximum harminc fő.

A filmvetítésen a regisztrált látogatók az aznap váltott kedvezményes vagy teljes árú (diák, nyugdíjas vagy felnőtt) belépőjeggyel vehetnek részt.

https://www.maimano.hu/

https://www.facebook.com/events/1323094168520709/

Details

Date:
2022, November 24
Time:
18:00 - 20:00 CET
Event Categories:
, ,
Event Tags:
, ,
Website:
https://www.facebook.com/events/1323094168520709/

Organizer

Mai Manó Ház
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Mai Manó Ház
Nagymező u. 20
Budapest, nincs 1065 Magyarország
+ Google Map