Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ELŐHÍVÁS: Petrányi Zsolt

February 8 @ 17:30 - 20:30 CET

Ingyenes beszélgetéssorozatunkban Mucsi Emese kurátor, művészeti író beszélget Petrányi Zsolt művészettörténész, kurátorral.

https://capacenter.hu/esemenyek/elohivas-petranyi-zsolt/

2022-ben új beszélgetéssorozatotot indított a Capa Központ ELŐHÍVÁS címmel. Ezúttal nem az alkotókat kérdezzük, hanem azokat a szakembereket, akik egy nagy múzeum, egy jelentős archívum, vagy egy saját hely falai között szervezőként, kutatóként, „gondozóként” foglalkoznak a fotográfiával. Kurátorokat, archívumkezelőket, muzeológusokat, művészettörténészeket „hívunk elő”, hogy a legutóbbi projektjeik kapcsán meséljenek munkájuk mindennapjairól, különleges pillanatairól, és hogy megosszák velünk a legizgalmasabb, szakmai tanulságokkal teli háttértörténeteket. A személyes hangvételű ÉLET & MŰ, illetve a FÓKUSZ ÉS TÁVOLSÁG sorozatunkhoz hasonlóan az ELŐHÍVÁS beszélgetések alkalmával is képvetítéssel egybekötve idézzük föl az interjúalanyok életének, pályájának, útkeresésének fontos állomásait, lezárásként pedig jövőbeni terveikről kérdezzük őket.

Időpont: 2024. február 8., csütörtök, 17.30

Helyszín: Capa Központ, Rendezvényterem

Az eseményen való részvétel ingyenes.

Beszélgetőpartnerünk az elmúlt évtizedben olyan nagyhatású, kanonizációs erővel bíró kiállításokat rendezett a Magyar Nemzeti Galériában, mint a Keretek ​között – A hatvanas évek művészete Magyarországon (1958–1968), vagy a jelenleg is látogatható TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989-2001). Petrányi Zsolt munkái kapcsán a kezdeti személyes indíttatástól kezdve a kurátori munka erejéről és az azzal járó felelősségről, valamint a kiállítások a művészettörténetírásban (és -újraírásban) betöltött szerepéről is beszélgetünk.

Petrányi Zsolt

Petrányi Zsolt művészettörténész, kurátor. Szakterülete a kortárs művészet. A fotográfiát a jelenkori művészeti médiumok között kiemelt jelentőségűnek tartja, részben azért, mert a kilencvenes évek óta a digitális fotográfia elterjedése meghatározó kérdéseket vetett fel a műfaj elméleti megközelítésében is. Az e területen dolgozó művészek alkotásait a mai művészet összefüggésében vizsgálja, hiszen azok kiállításokon sokszor más műfajokkal együtt jelennek meg. Írásainak és kiállításrendezéseinek visszatérő kérdései: a műfajok egymásra hatása, a „képzőművészeti fotográfia” és a „dokumentarista” megközelítések szerepe, üzenete és közönséghez való viszonya.

https://www.facebook.com/events/368588295884317/

Details

Date:
February 8
Time:
17:30 - 20:30 CET
Event Categories:
,
Event Tags:
Website:
https://www.facebook.com/events/368588295884317/

Organizer

Capa Központ
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Map
Phone
(1) 413 1310
View Venue Website