Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

DokuMa: Balázs Zsolt, Kállai Márton, Zoltai András

January 30 @ 18:00 - 21:00 CET

DokuMa _dokumentarizmus ma – Kutatás+beszélgetéssorozat

https://capacenter.hu/esemenyek/dokuma-_dokumentarizmus-ma-kutatasbeszelgetessorozat/

A sorozat célkitűzése a hazai dokumentarista fotográfia hosszútávú kutatása és láthatóvá tétele. A DokuMa projekt során a magyar dokumentarista fotográfia fiatal és középnemzedékéhez tartozó alkotóinak fotóesszéit mutatjuk be egy-egy téma mentén. A beszélgetés során a szélesebb közönséget is beavatjuk a fotográfusok által végzett háttérmunkába, a koncepciótól az alkotói módszerig, a téma elindításától a megvalósításig nyomon követve egy-egy projektet.

Időpont: 2024. január 30., kedd, 18:00

Helyszín: Capa Központ, Rendezvényterem

Az eseményen való részvétel ingyenes.

A beszélgetéssorozat terveink szerint megrajzolja a dokumentarista fotográfia jelenét, főbb tendenciáit, kihívásait, mozgásterét, befogadói közegét és egyúttal teret és lehetőséget nyújt a bemutatkozásra, a közös gondolkodásra és a közönséggel való interakcióra.

A DokuMa sorozat arra is kísérletet tesz, hogy a dokumentarizmus átalakuló, egyre szélesebben értelmezhető keretrendszerét vizsgálva kitapintsa annak határterületeit, rámutatva arra a jelenségre, hogy egyre közelebb kerül a valóságot autentikus látványokon keresztül értelmezni és rendszerezni kívánó riportfotó a képzőművészeti, autonóm alkotói fotográfiához, ezáltal gyakran feloldódni látszik a két műfaj közötti határ.

A víz útja, ökológiai nézőpontok a fotográfiában

A meghívott fotográfusokkal a víz témáját járjuk körül, mindhárman elmélyülten és elkötelezetten foglalkoznak a környezetünket érintő változásokkal, globális és lokális szinten is. Fotóesszéikben az ember és víz kapcsolata bontakozik ki, mely hol harmonikus, hol disszonáns színezetet ölt. Bár a fő irány és érdeklődési kör azonos, változatos megközelítésmódokat alkalmaznak, a lírai képsoroktól a festői látványig, a tudományos munka ábrázolásától a helyszín topográfiai megjelenítéséig. Három alkotó hat sorozata kerül terítékre az este folyamán, sok kép és még több személyes meglátás kíséretében.

Beszélgetés Balázs Zsolt, Kállai Márton, Zoltai András fotográfusokkal

Beszélgetőtárs: Kopin Katalin, a Capa Központ kurátora

Grafika: Herr Ágnes

https://www.facebook.com/events/2357875044396893/

Details

Date:
January 30
Time:
18:00 - 21:00 CET
Event Categories:
,
Event Tags:
, , ,
Website:
https://www.facebook.com/events/2357875044396893/

Organizer

Capa Központ
Email
noreply@facebookmail.com

Venue

Capa Központ
Nagymező u. 8
Budapest, Pest 1065 Magyarország
+ Google Map
Phone
(1) 413 1310
View Venue Website