szerda, szeptember 29, 2021
Események betöltése

« Összes Események

  • Ez az esemény elmúlt.

BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL 2021

március 26 @ 19:00 - június 27 @ 18:00 CET

Az ötödik éve megrendezett BUDAPEST FOTÓFESZTIVÁL 2021. március 27. és május 21. között ismét izgalmas programsorozatot állított össze bevonva Budapest múzeumait, galériáit és a nemzetközi kultúrintézeteket. Budapest nemzetközi hírű, idén több, mint 50 kiállítást és szakmai programot felvonultató eseménysorozata a hagyományokhoz híven a Műcsarnokban nyitja meg programsorozatát.
A BPF 2021 különleges fotótörténeti nyitókiállítása március 27-től látható FOTÓIKONOK – Archívumból történelem | Gallery, New York címmel, melyben 41 fotográfus 71 felvételén a fotográfia 20. századi történetének részletgazdag képe rajzolódik ki.
A világhírű galéria archívumából készült személyes válogatásában a 20. századi fotográfia legjelentősebb alkotóinak kitűnő képeit láthatja a budapesti közönség, ismerős és ritkán látható felvételeket egyaránt. A fesztivál számára Anne Morin, a kiállítás kurátora által összeállított tárlaton az ikonikus nevek között, mint , Araki, William Eggleston, , Allen Ginsberg, Helmut Newton vagy , számunkra kitüntetett helyet foglalnak el a világhírű magyar származású fotográfusok, köztük , és . A kiállítás 2021. március 27-től június 27-ig látogatható.

A Budapest FotóFesztivál 5. alkalommal nyílik meg 2021. március 26-án 19 órakor a Műcsarnokban, ezúttal virtuálisan, amely Facebook és Youtube oldalunkon lesz követhető és a Műcsarnok Youtube oldalán:
https://www.youtube.com/channel/UCkkNvVaRvuvLTJYhL6vfopg
https://www.facebook.com/BudapestPhotoFestival
https://www.youtube.com/user/mucsarnok

Az évente meghirdetett kortárs magyar fotóművészeti pályázat idén Élet/Kép címmel a magyar fotográfia közel múltjának egyik legkedveltebb műfaját mutatja be. A mindennapi élet jellemző mozzanatait, helyzeteit, pillanatait, szépségét bemutató, neves magyar alkotók munkáiból válogatott kiállítás a Kiscelli múzeumban május 20-tól július 18-ig látható.
A fesztivál szintén hagyományosan megtartott, fiatal alkotókat reprezentáló Fresh Meat című kiállítása a Hybridart Space galériában a kortárs fotóművészet legifjabb generációjának munkáiból válogat.
A nemzetközi kultúrintézetek ismét hazai alkotóikat hozzák el a fesztivál közönségének. A koreai, cseh, szlovák, lengyel és portugál tárlatok között, először látható Magyarországon Letizia Battaglia az olasz dokumentarizmus, fotózsurnalizmus kiemelkedő alakjának szicíliáról szóló személyes hangvételű anyaga az Olasz Kultúrintézetben, illetve a fiatal mexikói fotográfusnő María Paula Martínez Jáuregui Lorda a Mexikóban található három gleccser olvadásának problémáját feldolgozó anyaga a Red Door Galériában.
A budapesti múzeumok és galériák ismét a magyar fotográfia sokszínűségét mutatják be, csakúgy, mint az idén a BPF fesztiválközpontjaként debütáló Dokubrom galéria, ahol fesztiválközponthoz híven a BPF Nights programsorozában fotóművészeti előadások és az éves portfolio review kerül megrendezésre.
Reményeink szerint a kiállításokat 2021-ben már nemcsak az online térben, de a valóságban, személyes jelenlétben tudjuk perezentálini a budapeti közönségnek, ezzel is a friss tavaszi szellőt, a megújulást, a felszabadultság érzését elhozva a fotográfia művészete által.
Karácsony Gergely, Budapest főpolgármesterének köszöntő szavait idézve:
“A fénykép hatalma abban rejlik, hogy lehetővé teszi olyan pillanatok tüzetes vizsgálatát, amelyeket az idő sodrása rögtön elmosna.
Vizsgáljuk meg tüzetesen a múlt lenyomatait, élvezzük a művek befogadását és köszöntsük együtt a fotográfia ünnepét!”
KIÁLLÍTÁSOK, SZAKMAI ÉS KÖZÖNSÉGPROGRAMOK, ELŐADÁSOK, TÁRLATVEZETÉSEK. BPF2021, VÁRJUK ÖNÖKET SZERETETTEL!
Mucsy Szilvia fotográfus, a fesztivál igazgatója
művészettörténész, a fesztivál kurátora
fotótörténész, a fesztivál kurátora
sajtó és program koordinátor
https://www.facebook.com/events/748799692322291/

Szervező

Budapest Photo Festival
E-mail:
noreply@facebookmail.com

Helyszín

FUGA -BUDAPESTI ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT
Petőfi Sándor utca 5.
Budapest, - 1052 Magyarország
+ Google Térkép