Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Brezina Zoltán: Gondolatok – fotókiállítás

2003, September 30 @ 20:00 - 2003, October 24 @ 20:00 CEST

Brezina Zoltán: Performansz

Brezina Zoltán fotográfiái sajátos koncepció jegyében készültek. Három különböző műfajban hozott létre műveket, hogy aztán azokat – eredeti, önálló mivoltuktól megfosztva – fotóinak témájává tegye. Az elkészült képek így kizárólagos megjelenítői a korábba

Brezina Zoltán fotográfiái sajátos koncepció jegyében készültek. Három különböző műfajban hozott létre műveket, hogy aztán azokat – eredeti, önálló mivoltuktól megfosztva – fotóinak témájává tegye. Az elkészült képek így kizárólagos megjelenítői a korábba

Brezina Zoltán fotográfiái sajátos koncepció jegyében készültek. Három különböző műfajban hozott létre műveket, hogy aztán azokat – eredeti, önálló mivoltuktól megfosztva – fotóinak témájává tegye. Az elkészült képek így kizárólagos megjelenítői a korábban lezajlott eseményeknek. Különös helyzet teremtődik ezáltal: a műalkotás a kiindulási alapul szolgáló fotográfia dokumentumává válik. (A gondolat egyébként a 60-as évek konceptualizmusának idején vetődött föl először.)

Az első sorozat képei egy performance megörökítéséből születettek. A fotográfus által kitalált, megrendezett, és csak az ő szeme előtt lejátszódott előadás szimbolikus jelentésű. Egy fehér redőkbe burkolt arc és kor nélküli nő – mintegy nemének reprezentánsa – egy bikaherét vizsgál, méricskél, boncol és darabol. “A magányos rituálé a nő ítélete a másik nem felett.” (B.Z.)

A második sorozat a fotográfus által készített reliefeket ábrázolja. A művek New York kínai negyedében beszerzett banánlevél, tengeri moszatok, medúzák felhasználásával készültek. A valaha élő növények és állatok az enyészetből kiemelve, geometrikus alakzatokban elrendezve, “művi” módon léteznek tovább műalkotások elemeiként.

A harmadik sorozat egy pszeudo-ásatás makettjének bemutatásából áll. A fotográfus terepasztalt készített különböző lelőhelyekről és korokból származó archivált dokumentumfotók segítségével. A képek mellé csatolt leíró szövegek eredetije és a fotográfus által kitörölt, átírt, helyenként, verzió egy monitoron fut. A mű a titok, az elrejtés és a feltárás, megfejtés mozzanatain keresztül az információk szerzéséről, cseréjéről, eltitkolásukról és torzításukról szól.

Helyszín: Ateliers Pro Arts/A.P.A.!

Cím: 1085 Budapest, Horánszky u. 5.
Telefon: (1) 486-23-70
Fax: (1) 486-23-71
E-mail: info@ateliers.hu
Nyitvatartás: kedtől péntekig 14-19 óráig, szombaton 11-18 óráig

Details

Start:
2003, September 30 @ 20:00 CEST
End:
2003, October 24 @ 20:00 CEST
Event Category:
Event Tags:
Website:
http://www.ateliers.hu