Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

(MÚRE) VI. Brassaï sajtófotó-pályázatának anyagából nyílt kiállítás

2022, February 20 - 2022, March 20

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) VI. Brassaï sajtófotó-pályázatának anyagából nyílt kiállítás vasárnap a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség galériájában. A rendezvényen átadták a háromszéki fotósoknak járó díjakat, majd bemutatták a sepsiszentgyörgyi Fám Erika posztumusz megjelent Lájkolhatatlan című könyvét.

A házigazda Péterfi Ágnes unitárius lelkész köszöntője után Szűcs László, a MÚRE elnöke jelezte, hatodik kiadásához érkezett fotópályázatuk, melyre romániai magyar fotósokon kívül külhoniak vagy a világban másutt élők küldhették be magyarok életével foglalkozó alkotásaikat. Erdélyieken kívül így vajdaságiak, kárpátaljaiak, magyarországiak is részt vettek, még ausztráliai is akadt. Az elnök ez alkalommal jelentette be a MÚRE sajtófotó- és videószakosztályának megalakulását. A tárlatot Halmágyi Zsolt csíkszeredai fotográfus, a zsűri tagja méltatta. Közölte, évről évre magasabb színvonalúak a beküldött fotók, a maga részéről a sportfotók hiányát fájlalta.

Szűcs László elmondta, a legjobb képekből összeállított kiállítás látható volt Nagyváradon, majd Csíkszeredában, s – első ízben – Sepsiszentgyörgyre is elhozták a tárlatot. Ezúttal adták át a helybeliek által elnyert elismeréseket. Díjat vett át Albert Levente és Szekeres Attila, lapunk fotóriportere és szerkesztője, illetve Huszár Szilamér sepsiszentgyörgyi fotográfus.

Mintegy felvezetőként a könyvbemutatóhoz, Huszár Szilamér felolvasta Fám Erika A rejtőzködő fotós című írását. Az esszé abból indul ki, hogy gazdag irodalma van a fotónak, de ritkán tesznek említést a fotósról, az emberről, aki a kamera mögött van, ő ugyanis láthatatlan, neki a fotó lesz a profilja.

Details

Start:
2022, February 20
End:
2022, March 20
Event Category:
Event Tags:
,

Venue

Sepsiszentgyörgyi Unitárius Egyházközség
Strada Kós Károly 2.
Sfântu Gheorghe, 520055 Románia
+ Google Map
Phone
+40 267 313 813
View Venue Website