34.1 C
Budapest
Friday, June 21, 2024

Virágzik hazánk egyik legmérgezőbb növénye

” Az őszi kikericset nem véletlenül hívják egyik népies nevén kutyadöglesztőfűnek. Domb- és hegyvidékeinken viszonylag gyakori az őszi kikerics (Colchicum autumnale), az alföldön már kevésbé.

A Duna-Tisza közén a Turjánvidék és az Őrjeg üde láprétjein, mocsárrétjein és láperdei tisztásain járva találkozhatunk ezzel a hagymás növényünkkel. Augusztustól októberig virágzik, rózsaszín pettyekkel teleszórva a tájat. A termésérleléssel viszont már nem bajlódik a tél beállta előtt, inkább tavaszra halasztja azt. Ilyenkor teljesen levéltelen, a levelei és a toktermése tavasszal jelennek meg.

Őszi kikerics (Colchicum autumnale). Fotó: Kiss Mónika

Az őszi kikerics az egyik legmérgezőbb növényünk, gyakorlatilag minden része mérgező. Zöld leveleit a legelő állatok elkerülik, a szénába keveredő száraz levelek azonban mérgezést okoznak, az állatok 2-3 napon belül elpusztulnak. A kecskék és a juhok kis mennyiségben fogyaszthatják leveleit, azonban a mérgező anyagok a tejbe is bekerülnek, és még így is súlyos tüneteket okozhatnak az azt fogyasztó embereknél.

Őszi kikerics (Colchicum autumnale). Fotó: Kiss Mónika

Aki szeretne gyönyörködni a virágzó őszi kikericsekben, tegyen egy sétát Páhin, az Orchidea tanösvényen! A tanösvény elején, a Páhi-réteken meg lehet találni a kikericseket is.

De vannak még szabad helyek a kiskőrösi Szücsi-erdőben szervezett szakvezetéses túrákra is, amely a Petőfi emlékév alkalmából ezúttal ingyenes! Időpont: 2022. szeptember 17. A létszámkorlát miatt kötelező regisztrálni ITT.

A cikk borítóképét készítette: Kandolka Károly (Kikerics mező)  ” (- Varázslatos Magyarország )

Forrás

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
768FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles