27.1 C
Budapest
Friday, July 19, 2024

Kincses Károly prológusa a “FotoKlikk Fotós Akadémia”-hoz

A FotoKlikk gazdái és robotosai mertek egy nagyot álmodni. Kitalálták és megszervezték az I. FotoKlikk Fotós Akadémiát, melynek elsődleges célja közérthető, sőt szórakoztató módon, jó fotósok munkáit, gondolatait, munkamódszereit bemutatva ötleteket adni és hasznos tanácsokkal, tippekkel segíteni a megvalósításukat. Mindezt ráadásul úgy, hogy megpróbálnak egy másfajta, a hagyományos fel- és megosztásokra fittyet hányva szerveződő, újfajta megközelítést, szemléletet képviselni.

És miután jobbára naiv és idealista emberek, ezért rögtön nem is egyet, hanem hármat álmodtak. Az az idea vezérelte őket, hogy a fotográfia egy és oszthatatlan, ha az egyik részéről beszélsz, nem teheted azt a többi rész ismerete nélkül. Állítólag tőlem hallották, hogy olyan, mint természetfotó nincs is, csak fényképezés van, amelyik néha ilyen, néha olyan témákat választ, néha igy, néha úgy közelít a témájához, de a gondolati alap mindnél ugyanaz (kéne legyen). Adott egy technikai eszköz, melynek segítségével bárki létrehozhat a meglevő mellett egy saját, másik világot a képek által, olyat, amiben otthon van, amiben jól érzi magát, amiből és amiért élni szeretne. Többen is azt gondoljuk, hogy a fényképezés pont olyan, mint a világ, összetett, bonyolult, sokféle szempont szerint vizsgálható, de végső soron minden mindennel összefügg benne.

Ezért azt találták ki, hogy az első ilyen fotóakadémiai nap témája a Fókuszban a természet lesz, míg a vélhetőleg és remélhetőleg jövő évi következők az ember és természetes környezete után az ember és épített környezete, majd azt követően az ember és társadalmi környezete témakörben vizsgálódnak.

Ha ez sikerül nekik, ha tesznek valamit, hogy az eddigi megcsontosodott kasztosodás, miszerint valaki nem fotográfus, hanem természetfotós, nem fotográfus, hanem fotóriporter, nem fotográfus, hanem néprajzi fényképész, nem fotográfus, hanem alkalmazott fotós, ha szeret meztelen testekből képeket alkotni, akkor aktfotós (és így tovább, sorolhatnám napestig) megszűnjön, szóval, ha valamit lazítanak, bontanak a fotográfia berlini falán, akkor már megérte a sok befektetett munka, idő és pénz. Ők mindenesetre hisznek benne. És én szeretném, ha nem kéne csalódniuk.

Kincses Károly
fotómuzeológus
a FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány alapítója

A program részletei megtekinthetők itt.

Jegyek vásárolhatók az alábbi képekre bökve:

YouTube player
Sallemi Laura: Új gondolat születik
A képen Kincses Károly és Darányi Zsolt látható egy megbeszélés után

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,501RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles