9.4 C
Budapest
Wednesday, April 24, 2024

Az Asztrotájkép-szekció nyitánya – Rezsabek Nándor bevezető gondolatai

2009-et írunk. Ladányi Tamás meghívására a Magyar Nemzeti Múzeum főlépcsőjét koptatom. Vérprofi a szervezés… áramlik a tömeg! Ez azért nem megszokott egy tudományos kapcsolódású hazai programon, sőt… De ezen a kora estén úgy tűnik, mindenki megsejtett valamit. S valóban, az asztrotájképek hazai karrierje itt kezdődött, a „The World at Night” kiállítás tekinthető az origónak. Nemcsak lencsevégre kaptam, de örökre a retinámba égett a magyarországi TWAN-nyitány azon momentuma, amikor a pazar felvételeket egymás mellett állva csodálta atyai jóbarátom, az asztronómia kultúrtörténetet is jól ismerő csillagász, Ponori Thewrewk Aurél, valamint az országosan ismert és népszerű geológus, az ikonikus ismeretterjesztő, Juhász Árpád. Ezen az estén az Ég és a Föld összeért.

2022-t írunk. A FotoKlikk Fotós Akadémia megtisztelő felkérésére a „Fókuszban a Természet” interaktív szakmai nap Asztrotájkép-szekciójának vezetői szerepére készülök. A napjainkra már a múltba vesző TWAN-premier estéjén igen kevesen jósoltak ekkora sikert és jövőt az úttörő kezdeményezésnek. Lassan másfél évtized múltával azonban nemhogy meghonosodott hazánkban is az asztrotájképek készítése, hanem a természet- és asztrofotósok egyik közkedvelt irányzatává vált. Jómagam mindössze csodálója vagyok a témát művelő barátaim elkötelezettségének és nívós produktumainak, ugyanakkor tény, hogy átvitt értelemben saját tudományos és ismeretterjesztő tevékenységemben is ez a kettősség mutatkozik meg. A kozmosz küldöttei, a meteoritok, valamint impakt eseményeinek tanúi, a meteoritkráterek esetében számomra is összeér az Ég és a Föld.

Május 14-én pedig összetalálkozik mindez. Az intersztelláris és interplanetáris a földi természettel és civilizációnk kulturális örökségével. Az elektromágneses sugárzás révén felsejlő kozmikus múlt az eszközökbe plántált modern műszaki fejlesztések vívmányaival. Ahogy egy-egy asztrotájképben, úgy most szekciónkban is „összenő, ami összetartozik”.

A fotótechnikai-terület három jól ismert szakértőjének-művelőjének, Deim Balázsnak, Dr. Francsics Lászlónak és Dr. Kolláth Zoltánnak a részvételével szervezett Asztrotájkép-szekcióban igyekszünk minden oldalról megvilágítani mindazt, amit a témáról tudunk és a téma művelése során tudni illik.

Milyen fotós felszerelés elvárt és ajánlott? Melyek azok a földi és csillagászati objektumok, amelyekre érdemes „lőni”? Hol van a jó ízlés határa, mikor válik természetellenessé egy asztrotájkép? Merre vannak az azok a hazai csillagoségbolt-parkok, ahol a legalacsonyabb fényszennyezés, így legoptimálisabbak a fényképezési körülmények? Milyen hazai szervezetek tömörítik asztrotájkép-fotósainkat?

Rezsabek Nándor
alkalmazott környezetkutató, tudományos újságíró

_________

Rezsabek Nándor

alkalmazott környezetkutató (környezetbiztonsági menedzser specializáció); üzemmérnök; a Magyar Meteoritikai Társaság Meteoritkráterek és Impaktitok tagozatának vezetője; a Meteoritkráter Expedíció kutatási projekt vezetője; tudományos újságíró, a TÚK tagja; a Planetology.hu alapító főszerkesztője; a Rezsabek Nándor ScienceBlog bloggere; a WJLF Környezetbiztonsági Tanszékének munkatársa
kutatási

téma: meteoritkráterek geomorfológiai és környezeti szempontú vizsgálata; marsi meteoritok esetleges kráterképző impakt jelenségeinek vizsgálata

A program részletei megtekinthetők itt.

Jegyek vásárolhatók az alábbi képekre bökve:

YouTube player
YouTube player
YouTube player

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,490RajongókTetszik
197KövetőKövetés
690FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles