17.1 C
Budapest
Sunday, April 14, 2024

A Varázslatos Magyarország átadta A magyar természetfotó nagydíját és megnyitotta természetfotó kiállításának kapuit

Potyó Imre érdemelte ki A magyar természetfotó nagydíját

Az idén 13. életévét betöltő, ezreket megmozgató természetfotó-pályázat és a magyar nemzeti parkok elkötelezett természetvédelmi támogatója, a Varázslatos Magyarország év elején bejelentette, hogy a nemzetipark-igazgatóságok szakmai felügyeletét ellátó Agrárminisztérium ajánlásával megalapítja az ország természetfotós társadalmának legkiemelkedőbb alkotóinak járó elismerését, A magyar természetfotó nagydíját. Az első nagydíjra pedig nem kellett egy évet várnunk, ugyanis a VM legutóbbi, 2021-es pályázati évadának első három helyezettje már át is vehette a legeredményesebb fotósoknak járó Arany Daru szobrot. A díj annak elismerése, hogy az alkotók egyévnyi kemény munkával és tehetségük folytonos bizonyításával kiérdemelték a pályázat legjobbjainak járó helyet. A természetfotósok maradandó értéket teremtenek, hiszen hűen adják vissza természet szépségét, illetve mutatják be annak jelen állapotát, így a természetfotózás kiemelkedő szerepet játszik abban, hogy felhívja a figyelmet a természet védelmére. A Varázslatos Magyarország A magyar természetfotó nagydíjával ezt köszöni meg a természetfotósoknak.

Április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínház impozáns falai között került megrendezésre a díjátadó ünnepség, mely egyben a 2021-es fotópályázati évad legszebb fotóiból készült kiállítás nyitórendezvénye is volt.

Az est házigazdája Puskás-Dallos Péter, a VM-hez több szálon is kapcsolódó, maga is természetvédelmi tevekénységeket felkaroló ékes volt. Az eseményt Balczó Bertalan környezetvédelemért felelős helyettes államtitkár és Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója nyitotta meg. Ezt követően országunk egyik legkiemelkedőbb természetfotósa, Máté Bence tartott élvezetes és izgalmas előadást a természetfotózás fortélyairól.  A VM zsűristábjának nevében (Keleti Éva fotóművész, Laurent Ballesta mélytengeri fotós és búvár, Máté Bence természetfotós, Daróczi Csaba természetfotós, ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország magazin főszerkesztője, Suhayda László természetfotós, Tóth Zsolt Marcell természetfilmes) Szilágyi Attila természetfotós, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrkerület-vezetője köszöntötte a hallgatóságot és beszélt a természetfotózás és természetvédelem kapcsolatáról.

Eztán következett a várva várt díjátadó, amikor is kiderült, ki lett a ranglista első ötven helyezettje, a nyolc pályázati kategória dobogósa, a különdíjasok, végezetül pedig, hogy kik nyerték el A magyar természetfotó nagydíjának első három helyét.

Az pályázati kategóriák nyerteseinek Gaál Péter a VM alapítója és Kövesi Eszter ügyvezető adta át díjaikat, a National Geographic által kiírt „Kedvenc színünk: a sárga” kategória helyezettjeinek pedig a magazin főszerkesztője, ifj. Vitray Tamás gratulált és adta át díjaikat, többek között egy megjelenési lehetőséget a nívós magazinban. A különdíjakat Barbalics Nándor, a Metrirep tulajdonosa, a Nimród Fotóklub elnöke és a VM szakmai tanácsadója, valamint Fáth Péter, a naturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke adta át.

A magyar természetfotó nagydíjának első helyezettje, azaz A magyar természetfotó nagydíjasa Potyó Imre lett, aki idén negyedik alkalommal állhatott fel a dobogó első fokára. A fotós a Dienes Szilárd szobrászművész által tervezett és készített Arany Daru szobor tulajdonosa lett, valamint tekintélyes pénzjutalomban részesült. Imre a 2022-es pályázati évadban nem versenyzőként indul a pályázaton, hanem zsűritagként fogja értékelni a pályamunkákat.

A második helyezett Szabó Irma lett, aki 2014 óta (egy év kihagyással) minden évben részt vett a VM pályázatain. A harmadik helyezést Török János kapta, aki tavaly pályázott először, de sorra helyezéseket ért el a havi pályázatokon. Mindketten egy-egy patinázott Arany Daru szobor tulajdonosai lettek.

Az est meglepetése további három szobor kiosztása volt. A fotópályázat eddigi 13 éve alatt Potyó Imre mellett csupán két fotós tudott olyan kiemelkedő eredményt elérni, hogy felállhasson a dobogó első fokára, ezért a VM csapata úgy döntött, hogy egy-egy Arany Daru szobrot adományoz a magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíjasaiként Máté Bence és Daróczi Csaba természetfotósoknak is.

Meglepetés volt a közönség számára, hogy Csaba bejelentette, 2022-ben visszavonul a zsűrizéstől, és kompakt kategóriában indul a pályázaton mobiltelefonnal készített képeivel, hogy ezzel is szemléltesse, nem feltétlenül a drága felszerelés, hanem a jó fotós szem szükséges egy igazán jó természetfotó elkészítéséhez.

Végezetül pedig a VM csapata is készült egy meglepetéssel, hogy tiszteletét fejezze ki a fotós iránt, aki 2009 óta saját erejéből, önként felkarolta a magyar természetfotózást, és azóta is áldozatos munkát vállal annak előmozdításáért. Így kapta meg Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója A magyar természetfotó örökös nagydíját, ezzel együtt pedig egy Arany Daru szobrot.

A program zárásaként a látogatók megtekinthették a 192 természetfotóból álló kiállítást, amely a győztes fotósok képei mellett bemutatja tíz nemzeti parkunk gazdag élővilágát is.

A kiállítás képeiből fotóalbum készült, mely megrendelhető a VM webshopján: a vm-shop.hu-n. Aki személyesen szeretné megtekinteni a speciális installációkra készült művészi nyomatokat, lehetősége lesz rá az Urániában április 4-ig, majd a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban április 26-tól, ezt követően a Gödöllői Királyi Kastélyban június 18-tól, utána a Magyar Természettudományi Múzeumban augusztus 10-től, végezetül, az év második felében pedig az evosoft Hungary székházában.

Eredmények

A magyar természetfotó nagydíja

 1. Potyó Imre
 2. Szabó Irma
 3. Török János

 

Kategória helyezettek

 

Főkategóriák

 A Varázslatos Magyarország természeti szépségei

 1. Ravasz Balázs
 2. Kandolka Károly
 3. Boronkai Miklós

 

A Varázslatos Magyarország madarai

 1. Török János
 2. Szomju László
 3. Hajdú Tamás

 

A Varázslatos Magyarország egyéb állatai

 1. Kocsis Ferenc
 2. Potyó Imre
 3. Halmos Endre

 

A Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből

 1. Németh Lajos ifj.
 2. Kónya Máté Bertalan
 3. Oláh Attila

 

Alkategóriák 

 

Ember a természetben

 1. Szakolczai Krisztina
 2. Török János
 3. Szerencsi Gábor

 

Képek a nagyvilágból

 1. Szakolczai Krisztina
 2. Kis Szilveszter
 3. Szabó Irma

 

Kedvenc színünk: a sárga – National Geographic

 1. Kocsis Ferenc
 2. Szakolczai Krisztina
 3. Szerencsi Gábor

 

Mozgásban a természet

 1. Kocsis Ferenc
 2. Kriska Ferenc
 3. Koncz-Bisztricz Tamás

 

Különdíjak

A közönségszavazás nyertese: Mátraházi Tibor

A Metrirep különdíja: Dósa László, Hencz Judit, Őrsi Ákos, Urbán Helga, Szakolczai Krisztina

A naturArt különdíja: Kártyás Gergő: Vonalkód c. képe

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,489RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles