12.6 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Blogajánló: A Hónap Alkotója: Vékás Magdolna – Capa Blog

“A hónap alkotója rovatunkban különböző aspektusból – aktualitások mentén és személyes nézőpontból – mutatunk be egy kortárs fotográfust vagy vizualitással foglalkozó alkotót, szakembert. Mivel foglalkozott a közelmúltban? Milyen helyeken fordul meg, mi érdekli a hétköznapokban? Ki a legfontosabb fotográfus számára, melyik a kedvenc könyve, milyen zenét szokott hallgatni? Ilyen, és ehhez hasonló témákról kérdezzük a hónap alkotóját.

A hónap alkotója 2022 márciusában Vékás Magdolna.

Vékás Magdolna: Mozik, részlet a sorozatból, zselatinos ezüst, 1978 © Vékás Magdolna

Vékás Magdolna Budapesten született 1956-ban. Az érettségi után a Dési Huber István Szakmunkásképző iskolában (Práter utca) tanulta a fényképész szakmát. Az iskola elvégzése után a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum fotósa lett. A műtárgyak fotózása mellett a fotográfiára mindig az önkifejezés eszközeként tekintett.

1979-ben jelentkezett, majd felvételt nyert a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójába. Itt találkozott sok kortárs alkotótárssal és a Stúdióban rendszeres előadások keretében megismerkedett a fotográfia történtével, esztétikájával, etikájával. A stúdiós évek szinopszis munkái és a nyári táborok alatt készült, zömében dokumentarista sorozatai (Budapesti mozik, Cementgyár, Erőmű, Halandó arcok, Bizonytalan vallomás) a mai napig fontos részét képezik eddigi életművének.

1983-ban, miután „kiöregedett” a Stúdióból, a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a Magyar Művészeti Alapnak (MAOE) tagja lett. 1987-től szabadfoglalkozású fotósként dolgozott, főképpen múzeumi, könyvkiadói területen. Ezalatt az idő alatt kapcsolódott be a Kincses Károly és Flesch Bálint által szervezett gödöllői fotótechnika történeti táborok munkájába, ahol megismerkedett az archaikus fotóeljárásokkal. Ettől kezdve az itt elsajátított technikák nagyrészt meghatározzák további munkásságát. Digitális fényképezőgépet, sőt telefont is használ, az utóbbira példa a 2018-ban megrendezett Budapesti Fotó Fesztivál Csöndesen című kiállításán bemutatott Földi Csendéletek című munkája.

(…)

Nézz meg egy válogatást Vékás Magdolna munkáiból és kövesd a blogunkat, hogy jobban megismerhesd a fotográfust és munkásságát! 

Forrás

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles