21.9 C
Budapest
Sunday, June 16, 2024

Mohai Balázs fotóriporter vehette át az idei Hemző Károly-díjat

Mohai Balázs, az MTI/MTVA fotóriportere kaphatta meg a Hemző Károly-díjat Együtt szép című sorozatáért pénteken a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Házban.

Mohai Balázs közölte: nyertes anyaga egy Down-szindrómás párról szól, melynek mindennapjait másfél éve fotózza.

Mohai Balázs fotóriporter vehette át az idei Hemző Károly-díjat

Mohai Balázs fotóriporter vehette át az idei Hemző Károly-díjat

A pár felügyelettel, de egészen önállóan képes élni az életét. „Szerencsére befogadó emberekre találtam, mert megengedték, hogy ott legyek mindenhol, a reggeli ébredéstől a munkáig” – hangoztatta Mohai Balázs. A munkát a következő években is folytatni fogja, és megörökíti ezután a pár esküvőjét is.

A díjat alapító Lajos Mari, Hemző Károly fotográfus özvegye kiemelte, hogy a magyar fotográfia dúskál a tehetséges fiatalokban, mindent összevetve a zsűrinek roppantul nehéz dolga volt.

Szarka Klára, az elismerést odaítélő kuratórium titkára hangoztatta még: a tizennégy jelölt közül idén a nagyon erős mezőny okán nem öt, hanem hat döntőst választottak ki; a legjobbak közé Hirling Bálint, Kállai Márton, Mohai Balázs, Pályi Zsófia, Stiller Ákos és Végh László került be.

A Hemző Károly-díjra – amelyet két éve alapított Lajos Mari – harmincöt év alatti határon túli és anyaországi magyar fotográfusok pályázhattak. A Hemző Károly-díjat az a fotográfus nyerheti el, aki szellemiségében és szakmai minőségben Hemző Károly munkásságához méltó műveket valósított meg a kiírást megelőző évben.

Az elismerés kollekcióra, emellett egyetlen képsorozatra is megítélhető. A zsűri olyan fotográfiákat várt, amelyek Magyarországon vagy magyarlakta területeken készültek a mindennapi életről, a művészet, tudomány, sport, szabadidő, a privát élet történéseiről.

A Hemző Károly-díj odaítéléséről a szakértő bizottság jelölései alapján a kuratórium elemei döntenek. A kuratórium elnöke Lajos Mari, az szerző özvegye, titkára Szarka Klára, az életmű szakmai gondozója, elemei mindazonáltal Salvarani Zsófia, Korniss Péter és Bánkuti András.

A pénzjutalommal és oklevéllel, mitöbb kiállítási lehetőséggel járó elismerést most először Hajdú D. András kapta meg, előző évben ugyanakkor Móricz-Sabján Simon lett a nyertes, akinek képei pillanatnyilag a Magyar Fotográfusok Házában tekinthetik meg az érdeklődők.

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,504RajongókTetszik
197KövetőKövetés
767FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles