6.5 C
Budapest
Friday, April 19, 2024

Lipthay Antal fotókiállítása a Kubinyi Ferenc Múzeumban

Az igazi nemesség a szívben rejlik, és a cselekedetekben mutatkozik meg; nekünk magyaroknak ma nemes szívre és nemes lélekre van szükségünk – mondta Lázár János szombaton Szécsényben, ahol Lipthay Antal fotókiállítását nyitották meg a Kubinyi Ferenc Múzeumban.

Lipthay Antalt, a Szécsényben élt természettudós, báró Lipthay Béla unokáját a tájék pártfogójaként, mecénásaként köszöntötte Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is megfogalmazta: arra a fajta nemességre van szükség, amely nem a rangban, a címben nyilvánul meg, hanem a viselkedésben, a fellépésben, igényességben és a felelősségvállalásban.

Lipthay Antal fotókiállítása a Kubinyi Ferenc Múzeumban

Lipthay Antalt a tájék pártfogójaként köszöntötte Lázár János

Beszélt arról is, hogy a 70. születésnapját ünneplő, 26 éve Magyarországon élő Lipthay Antal azok közé tartozik, akik „a jót hátrahagyva, és a korábbinál rosszabbat választva” visszaköltöztek hazájukba, és „jobban hisznek ebben az országban, mint akik itt élték le az életüket”.

Lázár János nyomatékosította: hinnünk kell a saját hazánk, városunk, közösségünk jelenében és jövőjében is.

Az „Istenhez. Fények, formák, kifejezések, jelek” című expo megnyitóján Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési küldötte azt mondta, a fotók arra tanítanak, hogy az összes nemzedéknek megvan a maga keresztje és felelőssége, azt mindazonáltal, hogy kiből lesz hős vagy gyáva, az dönti el, hogy ki veszi a vállára a keresztet és ki nem.

Ahogy nyilatkozta, Lipthay Antal azok közé tartozik, akik bárhol is éltek a világban, folyamatosan hűek maradtak hitükhöz, nemesi közösségükhöz és hazájukhoz.

Ő az, aki egy gyergyószárhegyi kastélyban fennálló tulajdonrészét a Böjte Csaba ferences szerzetes által vezetett Szent Ferenc Alapítványnak ajándékozta, és aki megalkotta a Szécsény-benczúrfalvai keresztutat, mindent megtéve a stációk felépítéséért – tette hozzá.

Limbacher Gábor, a Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója elmondása alapján a fotókiállítás a „Hazatérés, hűség a hazához” címet is viselhetné, mert a képeken szintén megjelennek a határon túli neveltetés, a felnőttkori hazatérés körülményei, a család, a szűkebb pátria.

Lipthay Antal fotókiállítása a Kubinyi Ferenc Múzeumban

A képeken megjelennek a határon túli neveltetés, a felnőttkori hazatérés körülményei, a család, a szűkebb pátria.

A hazatért család egykori nehéz körülményeit felidézve kijelentette, hogy Lipthay Antal, akinek nagyapja egy kastély utolsó tulajdonosa volt (e kastélyban üzemel a Kubinyi múzeum), derűs arccal jelentkezett a balassagyarmati múzeumban, hogy gyakorlatilag segédmunkási állásban folytathassa a természetrajzi tevékenységet, kutató hivatását.

Stayer László, Szécsény polgármestere a találkozón nyilvánosságra hozta, hogy Lipthay Antalt a Nógrád megyei település díszpolgári címére terjeszti fel a képviselő-testület.

MTI Fotó: Komka Péter

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles