21.3 C
Budapest
Sunday, June 23, 2024

A Nikkor objektívek száma átlépte a 75 milliót

A mai napon a Nikon bejelentette, hogy a cserélhető objektíves Nikon fényképezőgépekhez 2012. november elejéig összesen 75 millió NIKKOR objektívet gyártott. A 70 milliós határt idén májusában érte el.

A Nikon objektívekről látványos és interaktív grafikát is találhatunk a Nikon oldalon itt, sőt lehetőségünk van a kiválasztott objektívbe bele is nézni egy szimulátor segítségével.

***

A mai hír teljes szövege:

Hollandia, Amszterdam, 2012. november 16. A mai napon a Nikon bejelentette, hogy a cserélhető objektíves Nikon fényképezőgépekhez 2012. november elejéig összesen 75 millió NIKKOR objektívet gyártott. Ez a szám ötmillióval több, mint a 2012 májusában elért 70 millió.

A Nikon a 70 milliós mérföldkő óta is folyamatosan fejleszt új termékeket a NIKKOR márkanév alatt. 2012 júniusában cégünk bemutatta a kompakt és könnyű AF-S NIKKOR 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR zoom objektívet, amely kompatibilis a Nikon FX-formátummal. A nagy látószögtől a telefotóig terjedő tartománynak és a könnyű váznak köszönhetően ez a modell nagyszerű választás a teljes képes fotózás kedvelőinek, akik olyan sokoldalú objektívet keresnek, amely nem ismer kompromisszumot a képminőség terén. Cégünk szintén bemutatta az AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-5.6G ED VR zoomobjektívet, amely rendkívül nagy teljesítményt, Nikon DX-formátum kompatibilitást, valamint 16,7x-es zoomarányt kínál. Ez a modell a széles érdeklődési körű fotósok számára készült.

2012 októberében a Nikon bemutatott egy új FX-formátumú zoomobjektívet, amely 70-200 mm-es gyújtótávolság-tartománya és állandó f/4-es rekesze révén ideális események, utazások, sportok és az élővilág fotózásához, professzionális és amatőr fotósok számára egyaránt.

Új objektíveket vezettünk be a piacra a kompakt Nikon 1 rendszerű fényképezőgépekhez is. 2012 szeptemberében forgalomba került az 1 NIKKOR 18.5mm f/1.8 modell, amely az eddigi leggyorsabb 1 NIKKOR objektív. Egy hónappal korábban pedig bejelentettük a rendkívül vékony, 2,5x zoommal felszerelt 1 NIKKOR 11-27.5mm f3.5-5.6 objektívet. A Nikon 1 rendszer bemutatása óta eltelt év során a Nikon hat 1 NIKKOR objektívet vezetett be a piacra, beleértve egy egyszerűbb, rögzített gyújtótávolságú modellt, egy normál zoomobjektívet, valamint egy nagy teljesítményű zoomobjektívet.

A NIKKOR márka
A NIKKOR a Nikon objektívek márkaneveként a nagy teljesítményű, kiváló minőségű SLR-objektívek szinonimájává vált. A NIKKOR név úgy alakult ki, hogy hozzáadták az „R” betűt a „Nikko” szóhoz – a névadás idejében ez bevett gyakorlat volt a fényképészeti objektívek elnevezésében -, amely a Nippon Kogaku K.K. latin betűs rövidítése. 1933-ban Aero-NIKKOR néven mutatták be a légi fényképezéshez használt nagy formátumú objektíveket.

A NIKKOR mindig egy lépéssel járt saját kora előtt. Az 1968-ban bemutatott, SLR-fényképezőgépekhez készült OP Fisheye-NIKKOR 10mm f/5.6 halszemoptika a világ első, aszferikus objektívelemeket tartalmazó objektívje volt. A legújabb SLR-fényképezőgépekhez készült NIKKOR objektívek továbbá több, a Nikon saját fejlesztésű csúcstechnológiáját is hasznosítják, beleértve a nanokristály bevonatot, amely gyakorlatilag számtalan hullámhossz esetén megszünteti az objektívelemek közötti belső tükröződéseket.

A Nikon SLR és Nikon 1 rendszerű fényképezőgépekhez készült NIKKOR objektívekből jelenleg több mint 80 modell érhető el, köztük halszemoptikák, a szuper nagy látószögűtől a szuper telefotóig terjedő objektívek, mikroobjektívek és a perspektivikus torzítás szabályozására képes (PC-E) objektívekig.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,502RajongókTetszik
197KövetőKövetés
769FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles