hétfő, november 29, 2021
Kezdőlap!videóFFS: Progresszív útkeresések 1977-2012 - 2012.11.16

FFS: Progresszív útkeresések 1977-2012 – 2012.11.16

A Magyar Fotográfiai Múzeumban a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója: Progresszív útkeresések 1977-2012 címet viselő kiállítás az FFS megalakulásától napjainkig mutatja be az évtizedek alatt kialakult főbb irányvonalakat néhány kulcsfontosságú, FFS berkein belül is alkotó fotográfus képein keresztül. A kurátori koncepció szándéka az, hogy az azonos képtípusú, vagy alkotói attitűddel megvalósított fotográfiák egymásmellettiségében markánsan láthatóvá váljon az az ív, amely a generációk közötti különbségekre és hasonlóságokra is felhívja a figyelmet. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója történetének egy szeletét bemutató kiállítás koncepciójának kiindulópontja a fotográfiai képtípusoknak – akt, autonóm riport, csendélet, portré, tájkép, képzőművészeti fotóhasználat – az FFS tagjai által folyamatosan átértelmezett, progresszív, a műfajok és médiumok határait feszegető munkáinak prezentálása. A hangsúly a változásra, a generációkon átívelő egyre tágabb értelmezésekre helyeződik.  Az egyre táguló értelmezési mezőket a következő kategóriákba rendezve mutatja be a kiállítás: Arc – Test, Intermedialitás, Médium, Megrendezettség, Szubjektum a térben és Város – Tér.

Kurátorok: Rónai Gergely, Tóth Balázs Zoltán
Megnyitja: Mélyi József művészettörténész
Megnyitó időpontja: 2012. november 16, péntek, 18:00
Helyszín: Magyar Fotográfiai Múzeum, Kecskemét, Katona József tér 12.
A kiállítás megtekinthető: 2012. november 16 – 2013. január 27, szerdától vasárnapig,  10 és 17 óra között

A kiállításmegnyitóra szervezett buszkirándulás megalapozta az esemény jó hangulatát is. Várjuk a hasonló kezdeményezéseket.

A Magyar Fotográfiai Múzeumban a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója: Progresszív útkeresések 1977-2012 címet viselő kiállítás az FFS megalakulásától napjainkig mutatja be az évtizedek alatt kialakult főbb irányvonalakat néhány kulcsfontosságú, FFS berkein belül is alkotó fotográfus képein keresztül. A kurátori koncepció szándéka az, hogy az azonos képtípusú, vagy alkotói attitűddel megvalósított fotográfiák egymásmellettiségében markánsan láthatóvá váljon az az ív, amely a generációk közötti különbségekre és hasonlóságokra is felhívja a figyelmet. A Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója történetének egy szeletét bemutató kiállítás koncepciójának kiindulópontja a fotográfiai képtípusoknak – akt, autonóm riport, csendélet, portré, tájkép, képzőművészeti fotóhasználat – az FFS tagjai által folyamatosan átértelmezett, progresszív, a műfajok és médiumok határait feszegető munkáinak prezentálása. A hangsúly a változásra, a generációkon átívelő egyre tágabb értelmezésekre helyeződik. Az egyre táguló értelmezési mezőket a következő kategóriákba rendezve mutatja be a kiállítás: Arc – Test, Intermedialitás, Médium, Megrendezettség, Szubjektum a térben és Város – Tér.

A hangsúly a kísérletezésre, az újításra helyeződik. Az anyag mennyisége miatt a válogatáskor kerültük a hagyományos, „konzervatív” képalkotói attitűdöt megjelenítő alkotásokat. Nem minőségítélet ez, hiszen a stúdióban mindig is meghatározó vonulatot alkottak a sajtófotó területéről érkező, kiforrott fotográfiai nyelvezettel bíró riporteri teljesítmények, hanem a jelen kiállításban elsősorban a neovantgárd és posztmodern irányzatokat és a fotográfia sajátos médiumjellegére reflektáló alkotói intenciókat mutatjuk be.

A felállított kategóriarendszer a művek és attitűdök közötti eligazodást segíti, szakítva a hagyományos lineáris időrendi besorolással. A kiállítás kedvéért létrehozott kategóriákkal – melyekkel nem áll szándékunkban általános fotótörténeti rubrikákat létrehozni – az átláthatóságot próbáljuk megteremteni, mely művelet számos kompromisszumot igényelt a kurátorok részéről, hiszen egy-egy alkotó voltaképpen az összes kategóriában szerepelhetne, mutatva ezzel azt az útkeresést, amely sok fotográfus esetében egyenlő volt az FFS-en belül eltöltött évekkel. Friss szemmel tekintettünk az elmúlt harmincöt év eddig különböző FFS kiadványokban megjelent és a Fotográfiai Múzeumban őrzött képanyagokra, és a kurátori koncepcióhoz igazodó legerősebbnek ítélt munkák alapján soroltuk be az alkotókat, szigorúan egy művészt, egy kategóriába. A tárlatba kizárólag olyan sorozatokból, önálló képekből válogattunk, amelyek az adott fotográfus FFS-hez köthető korszakában készültek.

NoGun
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

További friss hírek