Klasszikusok és kortársak a kerítésen: két kiállítás a Múzeumkert körül

0
193

Két, külön-külön is sokatmondó kiállítás képeit láthatják a járókelők a Nemzeti Múzeum kerítésén 2012. október 2-től: a Bródy Sándor utca felé eső részen a “Magyarország magyar fotográfusok lencséjén keresztül”, a Múzeum körút felőli oldalon pedig a “Budapest FényKép” című fotókiállítás dacol az időjárás viszontagságaival.

A Hungarofest, a és a Nemzeti Múzeum szervezésében megvalósult tárlat ötlete 2011-re nyúlik vissza: a Magyarország soros elnöksége alkalmából rendezett kulturális programsorozat egyik legnépszerűbb eseménye volt Az európai szecesszió nagymesterei című kerítéskiállítás, melyet Barcelonában, Brüsszelben és Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeum kerítésén láthatott a közönség. A kiállítás sikere után született meg gondolat, hogy az akkor elkészült tablókból két olyan, Budapestet, illetve Magyarországot ábrázoló, utaztatható kültéri kiállítást hozzanak létre, amely Magyarországot, valamint a magyar fotográfia múltját és jelenét is bemutatja.

A klasszikus és kortárs fotókból álló kiállítás többek között , Robert Capa, , , , , , , , Simon Márk, , , és Simon Márk alkotásait mutatja be, az archív anyagban pedig számos ismeretlen fotós műve is látható.

A szabadtéri kiállítások izgalmas vonása, hogy a jól ismert képek is képesek egészen új arcukat mutatni az épületekkel, járókelőkkel, utcai zajjal, esővel, lámpafénnyel és még számtalan előre nem látható tényezővel kölcsönhatásba lépve. Ez az igazi fotókincseket életteli környezetbe helyező kiállítás is sok meglepetést tartogat, talán még az alkotóknak is.