Photokinán jártam – képes beszámoló

0
56

Évekkel ezelőtt sokat jártam szakvásárokba, ezért nagy kíváncsisággal mentem most a Photokinára. Hozzáértők mondták egy hét kell hozzá, nekem másfél – két nap állt a rendelkezésemre ráadásul hétvégén, zárás előtt, amikor úgy is nagy a tömeg. Mivel az utolsó pillanatban döntöttem az utazásról a 11 óra kocsikázás után nagy kihívásnak ígérkezett.

A nagy bejelentésekről tudtam jól, hisz napokkal ezelőtt a FotoKlikken is megjelentettük, így meglepetésekre nem számítottam, annál inkább érdekelt, ki milyen eszközökkel igyekszik magára vonni a tömeg figyelmét.

Hiába indultunk hajnali órában, épp zárásra értünk be a vásárba péntek este, épp csak a kötelező sajtóregisztrációt tudtuk megejteni. A német szervezőknek nagy piros pont, hogy a sajtóregisztrációval a helyi tömegközlekedés ingyenesen használható, ezt volt alkalmunk le is tesztelni, de szerencsére az ellenőr is így gondolta. Érdemes lenne tanulni tőlük, hisz ki vihetné jobban jó hírét a városnak, a jó szervezésnek? Ha belegondolunk, a 6300 újságíróval számolva és megnövelve a belépő árával, az nem is kis pénz (cca. 300 milliós tétel).

 ... fotóztam, nézelődtem a rengeteg kiállító és látogató között a Rajna parti kiskocsmákban, évszázados épületek között ...

… fotóztam, nézelődtem a rengeteg kiállító és látogató között a Rajna parti kiskocsmákban, évszázados épületek között …

Az estét kölni benyomásokra szántam, fotóztam, nézelődtem a rengeteg kiállító és látogató között a Rajna parti kiskocsmákban, évszázados épületek között, ahova a kiállítás zárása után kiözönlöttek pihenni, feltöltődni a fárasztó nap után.
Másnap korán, 9 órakor már a vásárban ért a reggel. Különösebb terv nélkül vágtam neki a 7 csarnokból álló kiállítási területnek, ahol csarnokok nagy része ráadásul 2 szintes.
A vásár mérlege szerint idén, a 32. photokinára 185,000 látogató érkezett 166 országból, míg 1158 kiállító, 41 országból mutatta be számukra termékeiket, szolgáltatásaikat, megelőzve minden korábbi Photokinát.

A legnagyobb kiállítók szerencsére a csarnokok harmadát-negyedét kitevő felületeket foglaltak, hétvégén kiderült nem is túloztak nagyon, hisz hatalmas tömeg akarta kézbe fogni, kipróbálni az összes terméket. Sokszor sorba kellett állni egy-egy terméknél, pedig előrelátóan minden fontosabb típusból volt több darab is megfogdosható. A készülékeket ismerve inkább benyomásokat szerezni mentem, így az új készülékkel most sem foglalkozom, hisz megannyi híradásnak főszereplői voltak eddig is.

A piaci trendekben tovább erősödött a mobil fotózás és képszerkesztés, digitális filmezés és a készülékek jobb összekapcsolhatósága. Nagyon érdekelt, hogy a hatalmas tempóval kijövő új termékek vajon valódi felhasználói igényeket fednek le vagy pedig csak a híg agyvelejű marketingeseknek köszönhetőek, igazán hiánypótló, valódi használati érték nélkül.

“ meglepő fordulat, hogy a profi gépek visszatámadnak és méretüket lecsökkentve próbálnak elvegyülni a kisebb, de már profi képességekkel rendelkező kínálatban.”

Végignézve a kínálatot, még hozzáértő kütyüológusként is kezdtem elveszíteni a fonalat, egy idő után kavargott a fejemben minden. Akkor amikor a telefonok átveszik (már átvették) a korábbi belépőszintű fényképezőgépek helyét, amikor a közepes gépek a profi full frames gépek határait döngetik, meglepő fordulat, hogy a profi gépek visszatámadnak és méretüket lecsökkentve próbálnak elvegyülni a kisebb, de már profi képességekkel rendelkező kínálatban. Ember legyen a talpán aki a kezdő fotós ismerősének kérdésére, vagyis arra: “milyen gépet vegyek? ”, tud egy egyperces frappáns választ adni. Erre a szinte naponta feltett kérdésre csak nagyon hosszadalmas választ tudok adni vagy értetlen szemmel néző kérdezőmből további válaszokat kifacsarni a használati szokásától kezdve a pénztárcája méretéig.

A termékek sokasága zavarba ejtő, de fő csapásirányként és főként a kiegészítő forgalmazókat, köztük több csarnokot megtöltő kínai gyártók termékeit figyelve a hangsúly a filmkészítésre helyeződött. Hatalmas mennyiségben a filmkészítéshez használható kellékek, állványrendszerek, fényelőállítók és fényformálók. Állványként használhatunk töltött lufit, átalakított görkorcsolyát, túrabotot, monopodot kerékpárral vagy két keréken guruló segway villanyjárművet. Rengeteg robotizált állványsín rendszer várta értő gazdáját, aki segítségükkel szemet gyönyörködtető gyorsított (Time Lapse) felvételeket készít felcipelve azt a hegy tetejére vagy épp leeresztve egy völgy aljába.
A fény előállítás főként a ledes falakat jelentette, hatalmas mennyiségű led nagy táblákba rendezve, 2 vagy 3 fajta egyszínű ledek mátrixa a kellő színhőmérsékletet produkálja előtétek nélkül, pusztán a potméterek csavargatásával, minimális áramfelvétellel és hatalmas fénnyel.


A tengerparti fehér homok is igazi kihívás a fotósok, videósok számára ... érthető módon, nagy volt a tolongás.

A tengerparti fehér homok is igazi kihívás a fotósok, videósok számára … érthető módon, nagy volt a tolongás.

Voltak gyártók (Panasonic, Lumix, Sony) akik hatalmas díszleteket építve próbáltatták ki termékeiket, voltak akik a kellően válogatott hoszteszhaddal próbáltak nyomást gyakorolni a főként technikai érdeklődésű (és a női nemre is érzékeny) férfiakra, (persze voltak férfi tornászok, showmenek is a kevés női látogató számára).
A Samsung képpel egyedivé tett bögréket és pólókat osztogatott nagy sikerrel.
Technikai jellegű, kis fény mellett látható gyorsan mozgó objektumok voltak hivatottak a gyors, zajmentes gépekre felhívni a figyelmet a Samsung és Nikon standon.

Azok akik kellően elfáradtak, a kültéren, ragyogó időben, fehérfejű rétisasok röptetésében gyönyörködhettek vagy tehették próbára fényképezőgépeiket.

Hazafelé tartó úton el-elbóbiskolva már a kiállított robothelikopterről álmodoztam, ahogy a dugóban állva vagy úttalan utakat járva, a tetőn parkoló – kis önállóságra is képes – helikopteremet előre küldöm kerülőutat keresni.

Ajánlom a képgalériát is!