27.2 C
Budapest
péntek, július 1, 2022
KezdőlaphírMagyar siker az Év Asztrofotósa pályázaton: Fényes Lóránd a legjobb newcomer!

Magyar siker az Év Asztrofotósa pályázaton: Fényes Lóránd a legjobb newcomer!

A tegnapi londoni gála hazai füleknek legkellemesebb híre: Fényes Lóránd nyerte a Brit Királyi Obszervatórium és a Sky at Night magazin által megrendezett, 2 000 000 Ft összdíjazású Astronomy Photographer of the Year 2012 nemzetközi fotópályázat kategóriadíját newcomer kategóriában.

A negyedik éve meghirdetett rangos nemzetközi versenyre idén több mint 800 csillagász és asztrofotós küldte be a felvételeit. Idén külön kategóriában indulhattak a kezdő asztrofotósok, azaz akik a kép készítése előtt egy évnél nem régebben kezdték az égbolt csodáinak megörökítését. Fényes Lóránd 2011 elején kezdett komolyan foglalkozni az asztrofotózással, idén indult a versenyen először, a díjnyertes “Elefántormány” 34. képe. (!)

A sejtelmes és gondolatébresztő képről Marek Kukula zsűritag véleménye: “Van valami baljóslatú a tornyosuló por- és gázoszlopban. Lehetne akár egy sci-fi regény címlapja vagy egy ’70-es évekbeli rocklemez borítója is.”

A kép szerepel majd a Brit Királyi Obszervatórium évkönyvében, a Sky at Night magazinban és több helyen láthatja majd a közönség nagy méretben kiállítva. Gratulálunk és további sok sikert kívánunk az alkotónak!

Budapest
tiszta égbolt
27.2 ° C
29.3 °
26 °
56 %
2.1kmh
0 %
csü
28 °
pén
37 °
szo
31 °
vas
33 °
hét
35 °

További friss hírek