8.3 C
Budapest
Wednesday, April 24, 2024

Foto Mozaik 164., 2012. január

Steiner Gábor: A harmadik generáció / Panasonic Lumix DMC-G3
Néhány évvel ezelőtt a Panasonic vállalta az úttörő szerepét a tükör nélküli cserélhető objektíves fényképezőgépek kategóriájának megteremtése terén, amikor elkészítette a G sorozat első kameráját. Azóta a vállalat MILC fényképezőgépe több generációváltáson is átesett, és a fejlesztések eredménye a legújabb G3, amely elveiben mit sem változott, ám elődeinél minőségében és szolgáltatásaiban is többet nyújt.

Takács Szabolcs: Statívok útvesztőjében
Sokan gondolják úgy, hogy egy optikai képstabilizátoros világban az állvány mindössze „úri huncutság”, felesleges teher, amit meg kell hagyni a régimódi fotósoknak. Persze ha nincsenek nagy igényeink, megteszi a VR is, rosszabb esetben még az sincs, de ha igazán jó minőséget szeretnénk, fontos a stabil alátámasztás.

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát! Ezúttal Németh György egyik felvételét elemezzük az El Camino című sorozatából. Ez a fotó a szerzőnek a szegedi Reök Palotában rendezett retrospektív tárlatán is látható volt tavaly ősszel.

Minőség fél áron
A Kowa név valószínűleg a fotósoknak keveset mond, annál inkább a madarászoknak, természetjáróknak. Ők ugyanis már régóta ismerik a csúcskategóriás objektívjeivel ellátott neves márka spektívjeit, azaz nagy gyújtótávolságú távcsöveit.

Fotós szemmel / Takács Szabolcs: Kilátó
Véleményem szerint alapvetően kétfajta fotós létezik. Az egyik keresi az eseményeket, és az alkalmas időben kattint, a másik megteremti a körülményeket, és amikor minden készen áll, akkor kattint. Számomra ez utóbbi egy kicsit unalmas, inkább képzelőerő és akarat kérdése, míg ez első esetet izgalmasabbnak tartom. Számomra fontos, hogy meglássam a kész képet a nagy kavarodásban, és az az igazi kihívás, hogy rögzíteni is tudjam.

Török György: F4 vs F2,8 / A Canon folypát lencséi az alacsony színszórású üvegekkel szemben a 70-200 mm-es zoomok között
A technológiai háttér ismertsége döntő lehet egy objektív megvásárlásakor, ha az adott lencserendszer érzékeny, vagy éppen nem érzékeny a kezelés „durva” voltára, vagy éppen a fotóstílusunkra. Az F2,8-as presztízs zoom utáni vágy gyakran elfedi a fotózás igazi motívumát: magát a képet. A jó fotós egyfelől a képpel foglalkozik, másfelől el kell fogadnia azt a tényt, hogy minden objektív más célra készült. Nincs univerzális objektív! Általában a különböző fényerejű, ugyanolyan gyújtótávolságú objektívek egyike a kép elkészítésének lehetőségét súlyozza a képminőséggel szemben, a másik pedig a képminőséget helyezi előbbre — kisebb fényerő árán.

Török György: Képstabilizátorok generációi
A mai képstabilizátorok nagyon kifinomult szerkezetek. A digitális fotózás forradalmasítása egyértelműen nekik köszönhető. Kézből felvételezett hosszabb teleobjektíves kép, vagy 15-22 megapixeles felvétel el sem képzelhető nélkülük. Érdemes összefoglalni fejlődésük útját, valamint a kezelésükről is beszélnünk kell.

Vajda János: Photoshop trükkök / Színtologatás / Digitális fekete-fehér technikák 3.
Az a véleményem, hogy igényes, kreatív digitális fényképezés kizárólag a RAW formátumok alkalmazásával lehetséges. Bármennyire is előrehaladott a közvetlenül nyerhető állományok minősége a tíz évvel ezelőtti helyzethez képest, a jpg, de még a tif képformátumra rögzített képek utólagos korrekciójának a lehetősége is jelentősen szűkösebb a RAW-kéhoz képest.

Wagner István: Grisebach és Lempertz árverés magyarokkal
Negyedszázados fennállását ünnepelte az idén a berlini Villa Grisebach november 23. és 26. között rendezett árverési sorozatával. A klasszikus és kortárs fényképek aukcióján a 176 tétel 64 százaléka kelt el. Az előzetesen becsült értéksávok alsó határainak összege 485 500 euró volt és ebből 445 100 eurónyi bevétel született, ami 91,8 százalékos eladási rátának felel meg.
„Hozta a papírformát” az idén 200 éves kölni Kunsthaus Lempertz jubileumi aukcióival, amelyek keretében december elsején 169 tételt vittek kalapács alá, majd december 3-án, a kortárs képzőművészet kategóriájában is további 30 tételben ékeltek be fényképeket, egy-egy kikiáltási szám alatt akár kisebb-nagyobb sorozatokban is, a magukban több tucatnyi fotót egyesítő mappákról nem is szólva.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,491RajongókTetszik
197KövetőKövetés
690FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles