10.8 C
Budapest
Friday, March 29, 2024

Foto Mozaik 163., 2011. december

Steiner Gábor: Tükör nélkül / Nikon 1, vadonatúj szolgáltatásokkal
A közelmúltban bemutatott Nikon 1 közel olyan forradalminak számít, mint a japán vállalat ugyanezt az elnevezést viselő első, 1949-ben bemutatott fényképezőgépe, bár kipróbálása vegyes érzelmeket keltett bennünk.

A hónap reklámfotója / Benkő Sándor sorozata / Hajdu András: Sok nő csapódik a hűtőnek, mert nem volt jó a szex
A cikksorozat magyar divat- és reklámfotográfusok munkáiból merít. Ki készítette a fotót, milyen céllal és hogyan készült el egy-egy jellegzetes fotó? Ezúttal Hajdu András sorozatának egyik darabját vizsgáljuk, amely az Amnesty International felkérésére készült.

Krivánszky Árpád: Jégformációk
Míg az kifejezetten idegesít, ha az utcán az ereszcsatornáról lelógó répa formájú jégcsapról a hideg vízcseppek a nyakamba hullanak, addig a tél egyéb helyeken és formákban megnyilvánuló jégszobrászati tevékenységének őszinte csodálója vagyok.

Galéria

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata
Fejtsük meg a jó fénykép titkát. Ezúttal Nagy Lajos egyik felvételén gondolkodunk. Ez a fotó a művész Látványaim 6 tételben című retrospektív tárlatán is szerepelt a Magyar Újságírók Országos Szövetségének székházában. A tárlat apropója az alkotó 85. születésnapja volt.

Technika

Fotós szemmel / Vizúr János: 21. századi igric

Digitális világ

Takács Szabolcs: Mire jó a sok kép?
A digitális világ nagy előnye, hogy nem kell spórolni a „fotós nyersanyaggal”. Persze amellett, hogy csak egyszerűen telítjük a meglévő tárhelyünket, ezt a fényképek előnyére is fordíthatjuk. Sőt, még a pontos fénymérést is elhanyagolhatjuk, ha utólag kellő időt és figyelmet szentelünk képeink feldolgozására.

Vajda János: Photoshop trükkök / Digitális fekete-fehér technikák 2
A hosszú évek alatt formálódott, majd tökéletessé vált, filmalapú fekete-fehér fotózás a digitális felvételezés térnyerésével alapjaiban változott meg. Még a gyakorlott fekete-fehérezők számára is új kihívást jelent a megváltozott képtranszformálási eljárások értelmezése és gyakorlati alkalmazása.

Török György: Izohélia digitális úton
Izosz: ugyanolyan, Héliosz: a napisten a görög mitológiában. Kultúrtörténeti okból így minden fénnyel összefüggő jelenséget, eljárást Hélioszról nevezték el. Hasonlóan ehhez, a fényre aktívan reagáló vagy a fényt kibocsátó anyagok nevei között is fellelhetjük Hélioszt. A héliumot például a Napban találták meg először, de a fotográfiában is ismerünk hasonló elnevezést: héliogravűr (napfénynyomás), Heliar objektív (Voigtländer), Helios objektív (Krasznogorszk gyár — Zenit fényképezőgépek). A Nap olyan fontos számunkra, hogy más nyelven is neveztek el róla nagy fényerejű objektívet: Sonnar (Zeiss).

Mozaik

Ritkaságok, érdekességek kalapács alatt
A WestLicht idei fénykép- és fotográfiai eszköz árverésére november 12-én került sor a bécsi aukciósházban. Az esemény több mint 200 licitálót és gyűjtőt vonzott a helyszínre. Az árverésen bemutatott 650 fotós eszköz 94%-a, összesen 2 600 000 euró értékben kelt el, ami szenzációnak számít. A fényképek piaca kicsit kisebb volt, közel 200 alkotás került kalapács alá, 83%-uk kelt el, 482 000 euró értékben. Mindez egyetlen nap alatt. Lássuk a részleteket!

Fejér Zoltán: Fél napos árverés Bécsben – ahogy egy fotósfeleség látta

Wagner István: A WestLicht fotóaukciója

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,487RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles