A Nikon kihirdette a nemzetközi fotóverseny 2010-2011 győzteseit

0
116

Külön büszkeség számunkra, hogy az induló 23000 fotós közül egyetlen díjazott magyarként Ribényi Csaba Alfonz (Fényecset fotóklub, Nimród fotóklub) szerzett 2. helyezést az Energia kategóriában.

A hivatalos tájékoztató:

A Nikon Europe a mai napon bejelentette a világ legnagyobb nemzetközi fotóversenyének eredményét. Az idei évben a Nikon „szabad téma” és „energia” kategóriákban várta a pályaműveket. A világ 153 országából nagyjából 23 000 fotós küldött be összesen több mint hatvanezer fényképet. Ezzel a verseny a beadott művek és a résztvevő versenyzők számát tekintve egyaránt az eddigi legnagyobb.

A Nikon nemzetközi fotóverseny (NPCI) 2010-2011-es nagydíjának győztese a „Repülni tanulni” című fénykép lett, amely egy, a szürkületi égbolt előterében „repülő” emberi alakot ábrázol. Minden nyertes pályamű megtekinthető az eredményhirdetés weboldalán ). A nagydíjon kívül további 53 győztes pályamű kapott elismerést.

A győztes NPCI fényképekből válogatott kiállítás megtekinthető a londoni Getty galériában, 2011. szeptember 15-től október 13-ig.

Hiromi Tsuchida, a nagydíjat odaítélő zsűri egyik tagja a következőket mondta: „A győztes fénykép olyan értékes pillanatot örökít meg, amely egy apró halászfalu történetét hordozza magában, generációk óta mindennap ismétlődő tevékenységek révén. Az ember talán némi szomorúságot is érez. Bárhol is él valaki a világon, a naplemente legtöbbünket hasonló érzésekkel, kissé bánatos nosztalgiával tölt el. A fénykép sikerének kulcsa a pillanat bámulatos szépségének megörökítésében rejlik, ahogyan az este éjszakába fordul.”

A győztes fénykép készítője, Debarshi Duttagupta, a következőket tette hozzá: „A fotót Varanasi városában, Indiában készítettem. A vízbe ugró alak által sugárzott energia valóban lenyűgöző volt. Életre szóló élményt jelentett, amelyet nehéz szavakba önteni, bár a fényképezőgépem igazán hűen kifejezi az érzést.”

Az 1969 óta évente megrendezett Nikon nemzetközi fotóverseny a világ minden részéről származó profi és hobbifotósok számára kínál lehetőséget a kommunikációra, valamint a fotográfia kultúrájának további fejlesztésére és gazdagítására.