5.4 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Foto Mozaik 148., 2010. augusztus

Megjelenik augusztus 4-én!

Fotó Piac – Börze – Kedvezménykuponok – Terjesztő szaküzletek – Fókuszban

Steiner Gábor: Profi kamera félprofi árért / A 7D talán a legsikerültebb digitális Canon

Az EOS 7D fényképezőgépet szeptemberi bemutatása óta folyamatosan nagy figyelem kíséri a fotósok és a fotós lapok részéről, hiszen gyártója olyan tulajdonságokkal ruházta fel, amelyek egy-két éve még a legmagasabb kategóriákban is csodaszámba mentek, így a 7D a legújabb Canon zászlóshajókkal is felveszi a versenyt, körülbelül azok árának harmadáért.

Takács Szabolcs: Nem is olyan kicsi / Az új Panasonic G2

Kicsi, kompakt, de funkciógazdag, sokoldalú és igényes kivitelű a Panasonic G2 cserélhető objektíves fényképezőgép. A Micro szabványnak köszönhetően a tükör és prizma nélkül készült fényképezőgép igazán jó alternatíva lehet azoknak, akiknek az olcsóbb kompaktok már nem nyújtanak kielégítő teljesítményt.

Pályázatok

Események naptára

A Foto Mozaik ajánlja / Kovács Gyula: Idegen szárnyakkal ékeskedni

Minden ember gyűjt valamit, ilyenek vagyunk. Történelem előtti örökségünk parancsa ez, és a „kényszert” gyakran a természetben fellelhető élőlények tartósítása, kiszárítása elégíti ki. Amilyen a nem tudományos célú preparátum is. Ezen belül, érthető okból, mindig sokan gyűjtötték a virágokat túlszárnyalóan tarka mintázatú lepkéket. A megkeresés, megfogás, meghatározás, preparálás élményeit a preparátumba sugárzó atavisztikus szenvedéllyel. Na, de ha a darwini világegyetemben létezhet tündér, az a lepke. És hadd ne gyilkolásszunk tündéreket hobbink margóján. Itt az egérút a fotózás, és a fotózásból is szinte egyenes út vezet ide (ki ne kapott volna le lepkét?).

Török György: Fényhíd és stranddivat

A fürdőruhák tengerparti fotózása egyszerűnek tűnhet. Való igaz, mert a fénytechnika a képi hatásban csak mint a fénymennyiségek virtuóz kezelése jelenik meg. Egyszerű fényformálókkal dolgozunk, és a villanófejek száma sem nagy. Ezzel szemben a homok, a forróság és a hosszú munkanap nagyon embert próbáló fotósoknak, modelleknek, fotótechnikának egyaránt. A fénytechnika egyszerű felépítése viszont lehetővé teszi, hogy sokkal nagyobb figyelmet szenteljünk a kellékhasználatnak és a pózok szépségének. Minden modellnek van valamilyen testi hibája, és ezt a relatív ruhátlanság hajlamos kidomborítani. Persze, nagy figyelmet kell szentelni a formás női testek megjelenítésére is.

Galéria

Mitől jó? / Szarka Klára sorozata

Fejtsük meg a jó fénykép titkát! Ezúttal Gáti György fotográfiáját elemezzük. A fotót a Budapest Galériában lehet látni augusztus 29-től (megnyitó 16,30-kor) szeptember 19-ig a budapesti Zsidó Nyári Fesztivál keretében rendezett tárlaton. A kiállítás címe több mint beszédes: Érzék – Képek az Antroposzférából.

Krivánszky Árpád: Ritkán látott képek

E címmel rendezett kiállítást a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum kincseiből a Mai Manó Ház. A húsz évvel ezelőtt alapított múzeum a Magyar Fotóművészek Szövetségétől annak idején ajándékba kapott 70 ezer darabos gyűjteményt mára megtízszerezte. A falakon 70-nél is több magyar alkotó képeit mutatják be – a csak szűk szakmai közönség előtt ismert nevektől azokig a fotográfusokig, akiket szárnyára kapott a világhír. A képeket a magyar eredeten kívül az fűzi egybe, hogy Baki Péter kurátor a raktárakból csupa olyan fényképet válogatott, amelyeket a közönség ritkán vagy egyáltalán nem láthatott eddig.

Digitális világ

Vajda János: Digitális diavetítés látványosan

A felvételtechnika átalakulásával a képek bemutatásának a módja is változik. A lehetőségek gombamód való szaporodásával állunk szemben. Hol van már a hosszas előkészületekkel, a lakás ideiglenes átrendezésével járó diavetítések kora? Az interneten szinte azonnal közzétehetjük legújabb képeinket, nemcsak egy szűk kör, hanem az egész világ számára. Telefonunkban is tárolhatunk képeket, amelyeket megfelelő kiegészítőkkel tv-n, számítógép monitorán mutathatunk meg. Az asztali digitális fotóalbumokkal saját magunkat és látogatóinkat szórakoztathatjuk lakásunkban, a dvd-lejátszókkal pedig a tv-n keresztül nézegethetjük képeinket akár lemezről, akár pendrive-ról vagy memóriakártyáról.

Technika

Török György: Mikrosat Digital R vakuszett / teszt

Török György: Távkioldók / teszt

Fényképezőgéphez: Twin1 R4 infra/drótkioldó, vakuhoz: TwinLink T2D drót nélküli kioldó

Demeter Ákos: 3D portré / Az iskolai és óvodai fényképészet újrafelfedezése

Elsőként adhatunk hírt arról az új 3D portré-fényképezési technológiáról, amely választ adhat az óvodai és iskolai fényképészek egyre sokasodó nehézségeire, és visszahozhatja számukra a korábban megszokott magabiztosságot, valamint technológiai előnyüket az egyre élesedő versenyben.

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Optikai rács

A százhúsz éve született és 1966-ban elhunyt Escher Károly azok közé a fotóművészek közé tartozott, akik a minél kifejezőbb képi ábrázolás kedvéért a legdrágább és legmerészebb technikai újdonságot vagy saját felfokozott alkotókészségüket egyaránt sikeresen alkalmazták.

Mozaik

Wagner István: Prímabalerina-sors és fotográfiatörténet

Kun Zsuzsa 75. születésnapja, valamint 60. operaházi jubileuma alkalmából reprezentatív fotóalbum jelent meg közel 300 korabeli fényképpel, Kaán Zsuzsa tánctörténész vele készített interjúsorozatának kíséretében, a Nemzetközi Tánc- és Kultúra Alapítvány, valamint a Trionfo Kft. közös kiadásában.

Wagner István: Grisebach fotóárverés magyarokkal

Berlin nyugati felének elegáns galériasorán, a Fasanenstrassén székelő Villa Grisebach június elején tartotta szezonzáró árverési sorozatát, amelynek keretében a történeti, modern és kortárs fényképek június 3-án kerültek kalapács alá. Az aukciósház fotószakértője – Franziska Schmidt – összegzése szerint a 182 tételből 116-ot ütöttek le, ami 64%-os eladást jelent. Az előzetes becsérték 494 500 euróra rúgott és ebből 380 000 eurót realizáltak, ami 77%-os kvótának felel meg. A nívós nemzetközi kínálat élénk érdeklődést keltett a szintén nemzetközi és tehetős közönség soraiban.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles