16.1 C
Budapest
Friday, April 26, 2024

Foto Mozaik 127., 2008. november

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Daróczi Csaba: Köd előttem
Köd és a pára. Ez a két meteorológiai képződmény nagyon sok embert ingerel arra, hogy képpé formálja az elé táruló jelenségeket. Vajon miért mozgatja meg az emberek képzeletét ez a látvány? Talán azért, mert a sejtelmes, titokzatos, talányos dolgok mindig különös hatással vannak a szemlélőre. A megfoghatatlan, a szinte elérhetetlen mindenki képzeletét megmozgatja.

Vajda János: Ha esik…
Májusi eső aranyat ér – tartja a közmondás, ám a sokoldalú fotográfus számára minden égi áldás kincset érhet egy-egy érdekes vagy különleges képi hatás elérése szempontjából, év- vagy éppen napszaktól függetlenül. Bármilyen kültéri helyszín esetében az egyik legizgalmasabb arculatformáló hatás az időjárási helyzetek különféleségéből eredő hangulati átváltozás. Ezek egyik leggyakoribb és egyben legsokoldalúbb eleme az eső, ami elég sokféleképpen képes átlényegíteni egy-egy helyszín megszokott képét. Egészen másképpen fest a táj vagy a város képe a nyári felhőszakadásban vagy az őszi, ködös szemerkéléskor.

Sulyok László: Mi a jó a rossz időben?
A fotográfiában nincsenek titkok, minden a fény játékáról szól. A dolog pikantériája, hogy a fényképezőgéppel ismerkedők számára mégis a napsütéses órák jelentik az ideális körülményeket, az alkotói vénával megáldott profibbak viszont többnyire elkerülik ezeket. Mi a teendő, ha mi is csatlakozni szeretnénk a hangulatos, különleges képekre vágyók táborához, és nekifogunk a köd, az eső varázslatos világának megörökítéséhez. Ahhoz, hogy az akár negatív környezeti változásokból fotográfiai előnyt kovácsolhassunk, néhány alapigazságot érdemes megismerni.

Hossala Tamás: Lágyítás másként / Zirzen 2005/2006
Adva van egy nehéz téma: a gyermekotthoni élet „vásott kölykökkel”. Hogyan közelíti meg a témáját a fotográfus, hogyan töpreng róla, mielőtt hozzáfogna, hogyan tájékozódik a korábban már elkészült hasonló művekről, mi módon választja ki a megfelelő technikai eszközöket, s egyáltalában hogyan alakul ki az a sajátos stílus, amellyel a belső gondolatait és az élet valóságos tényeit egyszerre képes kifejezni? Ezekről (is) ír cikkében a fotósorozat szerzője több más mellett.

Fotófesztiválok világszerte / Budapest-Pozsony, Európa-Ázsia
Lassan megszokottá válik, hogy a november a fotófesztiválok ideje. Budapesten minden második évben van Fotóhónap, de a világban másutt is számos tárlattal, szimpóziummal, workshoppal, miegyébbel zajlanak a fesztiválok. Legközelebb hozzánk Pozsonyban, ahová mindig érdemes ellátogatni. Ezeken túl hírt adunk még egy német és egy kínai fotográfiai fesztiválról is.

Photo Adventure ’08 / Utazás, Fotózás, Outdoor kiállítás

Apró ritkaságok nyomában / Dr. Kalotás Zsolt: A narancslepke
Nem tartom magam ritkaságvadásznak, mégis örömmel tölt el, ha olyan raritást sikerül lencsevégre kapnom, amely még másnak nem adatott meg. Elvégre az elsők között lenni nem utolsó dolog…

Munkatársunk, Steiner Gábor sikere

Események naptára

Új képügynökség indult

Pályázatok

Négyszemközt

Megjelent a Fényképészet / Beszélgetés Baki Péterrel, a kötet szerkesztőjével
Ötszáz példányban jelent meg, 1,1 tonna összsúlyban a Fényképészet című nagymonográfia. A többszerzős, több mint 700 oldalas szakkönyv arra vállalkozik, hogy összefoglalja korunk fotótechnikai, szakmai ismereteit. A kötet szerkesztőjét, Baki Pétert, a Magyar Fotográfiai Múzeum igazgatóját kérdeztük a szakkönyv keletkezésének történetéről.

Galéria

Vancsó Zoltán: Állófilmek / Retrospektív fotókiállítás és könyvbemutató a Budapest Galériában

Wagner István: Fotótárlat / A megmaradhatatlan maradás – Frankl Aliona fotókiállítása

Camera Obscura – kortárs sötét szobák

A XIV. Alföldi Fotószalon nyertesei

Sehr Miklós portréi és tájképei

Digitális világ

Magasabb szinten / Kellemes meglepetés: egy cseh fejlesztésű szoftver
Az előző számunkban bemutatott képszerkesztőkről inkább elmondható volt, hogy a kezdőknek való játékszerek. Persze, ingyenes szoftverektől többet tényleg nem várhattunk. Ugyanakkor a drága pénzért árult képszerkesztő sem tud sok esetben többet az ingyenes változatoknál. Annál inkább meglepett, mondhatni, kellemesen csalódtam a cseh fejlesztésű Zoner Photo Studio 8 verziójában, amelynek tesztelésre kaptam meg az egyik példányát. Őszinte leszek és beismerem, az előző hét verzióról még csak nem is hallottam. De a lehetőség most adva volt, próbáljuk ki.

Technika

Steiner Gábor: Őszi pára, köd, eső – védekezzünk ellene!
A pára, a köd, az eső kedvelt témája az őszi hangulatot megörökítő fotósoknak. Annál kevésbé örül a fényképész annak, ha a nedvesség a felszerelése közelébe férkőzik. Néhány tanáccsal szolgálunk, hogyan védhetjük meg kameránkat, objektívjeinket és egyéb felszerelésünket a nedvességtől szállítás és használat közben.

Steiner Gábor: Egyre többen tükörreflexessel
Nem is olyan régen a tükörreflexes fényképezőgép a profik kiváltsága volt. Ám, ahogy ez lenni szokott, a drága és csekély számban eladható profi eszközök után gyorsan megjelennek ezek nagy tömegben gyártott, szinte mindenki számára elérhető, olcsóbb változatai. Így történt ez a digitális tükörreflexes fényképezőgépekkel is.

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Greguss Pál panoramikus-gyűrűs objektívje
Huszonegy bejegyzett szabadalma közül a szó szoros és átvitt értelmében is a központelvű leképezésen alapuló képalkotó tömbökkel (objektívekkel) kapcsolatosak juttatták el nevét a legmagasabbra: egyenesen a világűrbe.

Mozaik

Születésnapi buli a Napfényműteremben

Markovics Ferenc: Rögzítőshow / Régi, fotós emlékek és szösszenetek

Habik Csaba rovata / Polák földi szerzemények

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,492RajongókTetszik
197KövetőKövetés
696FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles