6.3 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Foto Mozaik 128., 2008. december

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Akciós karácsonyi kínálat

Sulyok László: Ünnepi hangulatban
A karácsonyról nem lehet megfeledkezni. Már csak azért sem, mert a szeretet ünnepére a bevásárlóközpontok kirakatai hetekkel, sőt, hónapokkal korábban felhívják figyelmünket. A díszítések szerencsére nemcsak a beltérben, de a forgalmasabb utcákon is megjelennek: kigyúlnak a díszkivilágítások fényei. Csupa-csupa fényképezésre csábító téma. S ha már kézben a fényképezőgép, miért ne tartanánk magunk mellett a családi pillanatok alatt is? A következőkben mintegy tucatnyi karácsonyi fotótippet szeretnénk megosztani olvasóinkkal.

Faludi Nemzetközi Amatőrfilm Szemle és Fotópályázat 2008 / Eredmények

Képolvasás – képteremtés / Szarka Klára sorozata Gáti György fotóival / A kivéreztetett műalkotás
Sorozatunkban már beszéltünk arról, hogy a mások számára értelmezhető – s ezért érdekes – fényképi látványt csakis tudatos módon teremthetjük meg. S nem árt, ha tisztában vagyunk a vizualitás évszázadaiban felhalmozott tudással és főként az emberi látás roppant nagy kreativitásával. Érdemes ismernünk, például, a tiszta formák, a tökéletesség, végső soron az absztrakció iránti emberi törekvés kulturális és genetikai hátterét.

Apró ritkaságok nyomában / Dr. Kalotás Zsolt: A mecseki őszitegzes
Nem tartom magam ritkaságvadásznak, mégis örömmel tölt el, ha olyan raritást sikerül lencsevégre kapnom, amely még másnak nem adatott meg. Elvégre az elsők között lenni nem utolsó dolog…

Csaknem száz kiállítás, programok, díjak / Fotóhónap és expó Párizsban

Események naptára

Pályázatok

Négyszemközt

Őslakosok életének dokumentátora / Lóránt Attilával Krivánszky Árpád beszélget
Lóránt Attila kutatói és fotográfiai munkásságát (sajnos) jobban ismerik külföldön, például Skandináviában, mint idehaza. Megszállottan kutatja és fényképezi a Földnek a természettel szinte szimbiózisban élő őslakosait. A kiemelkedő nemzetközi sikerek, a National Geographic Magazine sorozatos megbízásai mutatják tehetségét a kulturális antropológiában. A könyvekben, kiállításokon, weben fellelhető fotói pedig azt demonstrálják, hogy kiválóan ért a fotózás e szakterületéhez. Nemrég zárult újabb tárlata a Természettudományi Múzeumban, ennek kapcsán készült az interjú.

Kötődés – negyven év fotográfiái / Beszélgetés Korniss Péterrel új könyvéről
„A kép nem terem csak úgy” – mondja Korniss Péter legújabb könyve kapcsán. A 71 éves fotográfus bár nagyon szeretett volna igazi, önkifejező művészi fotóalbumot csinálni, ezúttal is győzött benne a dokumentarista. Így aztán a Kötődés, bár négy évtized munkásságából válogat, nem tekinthető életmű-albumnak, hanem egy újabb könyvnek, amelyikben a fotográfus képekkel vall a dolgozó emberről, a hagyományokról, a közösségekről és a változó világról.

Galéria

Tóth Balázs Zoltán: A Magyar Fotográfiai Múzeum kincsei / Haller F. G.: Cipőjét kötő fotóamatőr
Mint olyan sokan mások a magyar fotográfia állítólagos aranykorában, azaz a huszadik század ’20-as, ’30-as évtizedeiben, Haller Frigyes Géza (1898-1954) is hivatalnoki állása mellett működött gőzerővel a magyar fotóamatőr közéletben.

Roger Fenton képei az Egyetemi Könyvtárban

Wagner István: Kitekintő / Westlicht – régi és új aktok árverésen és tárlaton
Új idők új szeleit mutatja, hogy a bécsi Hofburg most negyvenéves régiségvásárán az idén először árusítottak művészi fotográfiákat.

Wagner István: Kitekintő / Müncheni csendélettárlatok magyarokkal
A bajor metropolis várostörténeti múzeuma egyszerre két hasonló tematikájú tárlattal köszöntötte a nemzetközi fotóhónapot. A dolgok élete – A csendélet fogalma a fotografálásban 1840-1985 címmel másfél száz képet állítanak ki a Siegert privát kollekcióból, Amikor álmodnak a dolgok – Felvételek a gyűjteményből 1910-2008 elnevezéssel pedig hetvenöt művet saját tulajdonából.

André Kertész-polaroidok a Vintage Galériában

Digitális világ

Takács Szabolcs: A nagy DSLR választék
Nem könnyű olyan összefoglalót találni, amely a különböző gyártók különféle kameratípusait hasonlítja össze. Ezért vállalkoztunk arra, hogy a következő oldalakon hét gyártó 27 DSLR, azaz digitális tükörreflexes fényképezőgépét párhuzamosan bemutassuk.

Sokat tud és ingyenes / PhotoFiltre
Meglepően sokat tud és még ingyenes is. Ehhez hasonló szavakkal keltették fel az érdeklődésemet a PhotoFiltre képszerkesztő programmal kapcsolatosan. Tíz perc múlva már ott ültem az internetről letöltött és feltelepített program előtt, majd pár óra elteltével megállapítottam, hogy tényleg sokat tud. És még ingyenes is.

Lehet-e jobb? / Felhívás

Ahogy ígértük!

Technika

Fotós szemmel / Fényfüzér

Benkő Sándor szemiskolája
Új sorozatunkban a fényképezés legalapvetőbb eszközét, a fényt igyekszünk megvizsgálni, és a fénnyel kapcsolatos fotográfiai tudnivalókat csokorba szedni. Sok gyakorlati példán keresztül mutatjuk be a fény képformáló jellegzetességeit. Arra biztatva a fényképészeket, hogy minél tudatosabban – minél több szakmai ismerettel – készítsék egyre jobb felvételeiket.

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / A kispesti fénymérő
Az ilyen felépítésű fényképészeti fénymérők használata a 20. század 40-es éveiben elterjedtté vált, Magyarország azonban az 1950-es évek elején e téren is importra szorult. Ennek kiváltására a kispesti Elektromos Készülékek és Mérőműszerek Gyárában (rövidítése EKM) egy kis fejlesztőmérnök csapat kezdte meg kísérleteit. 1955-ben jutottak el oda, hogy a fénymérő két változatát be tudták mutatni egy szakértőkből álló bizottságnak.

Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / A kontraszt
Tainmont belga esztéta képalakító vezérelvei közül a dominánsról korábban már írtunk. A domináns (uralkodó) képelem hordozza a kép fő mondanivalóját, és ennek megfelelően a tartalmának (emberi vonatkozású „üzenetének”) megfelelő hangsúlyos alakzat. Ez lehet egy, két vagy több (sőt tömeges) motívum, de általában nem magában jelenik meg. Ha így volna, „szimplán”, szájbarágósan (iskolásan) fejezné ki a domináns által képviselt témát a mű.

Mozaik

Természetfotók a megalvadt időben
Az idén is meghirdették az Év természetfotósa pályázatot, s most is rekordot döntött: 3518 képet küldött be 163 fotográfus. A Természettudományi Múzeumban 123 felvételt állítottak ki. A legjobb képekből ezúttal is album jelent meg az Alexandra Kiadónál.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
679FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles