8.2 C
Budapest
Saturday, April 20, 2024

Foto Mozaik 144., 2010. április

Fotó Piac
Börze
Kedvezménykuponok
Terjesztő szaküzletek
Fókuszban

A hosszú expozíció titka
Sötétben, forgalmas utcán, mozgás kifejezésére, részletek eltüntetésére vagy éppen érdekes képi hatások eléréséhez jól használható. A gyakorlottabb fotósok jól ismerik a technikát, míg a kezdők ritkán és félve használják. Pedig egy érdekes vizuális megjelenítési mód a fotósok palettáján: a hosszú expozíció. A hosszú expozíció titkairól, sötétben vagy éppen világosban való használatáról, a mozgás vagy a művészi elképzelésünk kifejezéséről és az ehhez kapcsolódó tudnivalókról szólnak fotóriporter és fotóművész kollégáink írásai.

Steiner Gábor: Nem csak akkor, ha kevés a fény
A hosszú expozíció a fotósok mumusának számít, hiszen az, aki még nem használta, először a szegényes fényviszonyok között készült, bemozdult, életlen képekre asszociál. Pedig a hosszú expozíció okos alkalmazásával fotóinknak minden mástól eltérő, egyedi hangulatot adhatunk.

Vajda János: Bemozdulni vagy bemozdítani?
A művészet megajándékozott bennünket azzal a lehetőséggel, hogy a pillanatnak nem kell feltétlenül egy pillanatig tartania. Hiszen egy regényben vagy filmben is – annak ellenére, hogy általában az idő sűrítéséről van leginkább szó bennük – vannak elnyújtott cselekménysorok, amelyek a valóságosnál hosszabb ideig tartanak, akár olvasva vagy nézve is. A filmművészet egyik legjellemzőbb kifejezőformája a lassítás. A fotográfia pedig valójában a pillanat művészete, azonban a legképtelenebb rövid idejű expozíciók mellett azzal az egyedülálló lehetőséggel is rendelkezik, hogy tetszőleges hosszúságú időfolyamatot képes egyetlen képbe sűríteni. A hosszú idejű expozíció különleges látványokat teremthet.

Pályázatok

Események naptára

Török György: Ódon küpák – modern farmerek
A farmer különleges helyet foglal el a divatfotóban: annyiféleképpen lefotózták már, annyiféle életérzéssel társították és annyiféle ruhadarabbal jelent meg együtt a stiliszták munkája nyomán, hogy nehéz újfajta képi világot teremteni neki. Valami olyasmit képzeljünk el ennek kapcsán, mint a műkorcsolya verseny: van a kötelező gyakorlat és van az egyéni produkció. Ha farmerről kérnek portfóliót az ügynökségek vagy éppen a farmeres cégek, a portfólióban szerepelnie kell a szabványos, fiatal modellekkel elkészített életképeknek, szűk és tágabb kivágású felvételeknek. Valamint: szerepelniük kell olyan divatfotóknak is, melyek különleges vizuális elemeket tartalmaznak: testfestést, különleges helyszínt vagy tevékenységet, egyedi sminket.

Digitális világ

Zsila Sándor: Mielőtt megnyílik a kiállításunk 2. / Pigment és papír
Az első részben eljutottunk a kép aprólékos előkészítésétől a kész fájlig. Eldőlt, mekkora képre van szükség, de nem esett szó a JPG-ből és a RAW-ból készült fájlok közötti különbségről.

Takács Szabolcs: A fotografálás alapjai / Lássuk példákon!
Az elmúlt több mint egy évben a fényképezés technikai alapjaival foglalkoztunk, a legalapvetőbb ismeretektől elindulva. Végigvettük a fontosabb beállítási lehetőségeket, s most itt az ideje, hogy ezeket néhány példán keresztül is szemléltessem.

Galéria

Szarka Klára: photo ludens / Tóth József kiállítása
Általában minden romlani szokott, amikor elkezd intézményesülni. Így aztán az ember örül, ha kivételt talál. Tóth József, sokaknak Tóth Füles, mára már igazi intézménye lett a magyar fotográfiának, de ez csöppent sem rontott rajta sem magánemberként, sem alkotóként. Sőt.

Wagner István: Stróbl Alajosné sztereofotói
A művész is ember címmel nyílt Stróbl Alajos emlékkiállítás – a leszármazottak tulajdonában őrzött személyes használati tárgyakból és művekből – május 22-ig látható Budapesten (XI., Ménesi út 65. I. em.) a Molnár-C. Pál Műterem-Múzeumban. A rendkívül érdekes tárlat egyik fontos szegmense az a mintegy száz sztereofelvétel, amelyeket idestova egy évszázaddal ezelőtt készített a rangidős mester fiatal felesége, egyben mostoha unokahúga, Kratochwill Aloisia.

Wagner István: Barabás Miklós, a festő-fotós
Születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett Barabás Miklós (1810-1898) emlékkiállítást a Budapesti Történeti Múzeum, amely április 18-ig látogatható a Budavári Palota E épületének Metszettárában. Egyrészt az intézmény saját anyagából, másrészt magántulajdonból válogatta a két kurátor – Basics Beatrix és Szegedy-Maszák Zsuzsanna – a sokrétű életművet bemutató változatos anyagot. Festmények, egyedi és sokszorosított grafikák mellett fényképek sorjáznak, a tematika a portréktól a hazai vagy külföldi tájakon át a zsánerjelenetekig terjed, a vitrinekben pedig személyes használati tárgyak, kéziratok és egyéb dokumentumok teszik teljesebbé az összképet.

Élet-Képek 2009-ből

Technika

Kikelet a Panasonicnál

Török György: Állványfejek: gömb vagy 3D?
Az állványfejek körül mindig folyik az „akadémikus” vita: melyik a legjobb? A pro és kontra érvek közül viszont kimarad a lényeg: ki milyen fotográfiai feladat elvégzésére szeretné használni a nem kis pénzért vásárolt állványfejet? Kimarad az is: kell-e vásárolni valamilyen kiegészítőt a fejhez vagy az állványhoz?

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak / Testüreg-fényképezőgép
1961 augusztusában a Metrimpexhez kétoldalas levél érkezett, melynek feladója – Majoros Sándor okleveles mérnök – felajánlotta találmányának, a panoráma-endoszkópnak hasznosítását.

Mozaik

Fejér Zoltán: 1938-es fényképezőgép világrekord áron?

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
680FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles