30.8 C
Budapest
Saturday, July 27, 2024

Foto Mozaik 115., 2007. november

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Beszélgetés egy különleges megbízatásról / Szebeni András fotóregénye a völgyhídról
Ahogy a művész látja – ez volt a megrendelő kérése, amikor Szebeni András fotóművészt megbízta a kőröshegyi völgyhíd több mint hároméves építésének fotografálásával. A nem mindennapi téma megörökítésével járó nehézségekről, örömökről, tanulságokról beszélgettünk abból az alkalomból, hogy novemberben a boltokba kerül a munka gyümölcse, a fotóalbum. Szövegét Csaplár Vilmos írta, Gera Mihály az irodalmi szerkesztő, a könyvtervező pedig Fábián István. A kérdező és válaszoló évtizedek óta ismerik egymást, s ezért az olvasó elnézését kérve, tegeződnek.

Képolvasás – képteremtés (1.) / Szarka Klára sorozata Gáti György felvételeivel / Művész a hegytetőn
Számos esetben hallottam: képekről nem lehet, nem érdemes beszélni, hanem csak látni kell, hogy jók-e, vagy rosszak. Azon túl, hogy ez egész egyszerűen nem igaz, a fényképezéssel foglalkozók számára roppant káros is volna, ha nem igyekeznének sokat beszélgetni a képekről. Induló sorozatunkban kedvet szeretnénk csinálni a képes beszélgetésekhez s a képolvasáshoz.

Barta Zsolt Péter: Néhány gondolat a kompozícióról
A klasszikus szabályokat figyelembe kell ugyan venni, de nyilvánvaló, hogy minden fotográfusnak megvannak a saját kompozíciós elvei, amelyek egy-egy fotográfia készítésekor működésbe lépnek. Bizonyos velünk született adottságra is szükség van a képek komponálásához, mert azt tapasztaltam, hogy olyanok, akik sohasem tanulták ennek írott és íratlan szabályait, gyakran kiválóan bírnak pontos kompozíciót létrehozni, csak úgy, „ösztönösen”.

Dr. Varga Tamás: Az arc a lélek tükre?
„A művészet nélkülözhetetlen, csak tudnám mihez” – írja J. Cocteau. Nem tudom, hogy nélkülözhetetlen-e, nekem az élethez szükséges. Az emberiség fejlődésében a művészetek jó útitársnak bizonyultak, évezredek óta ismert a lélekre kifejtett jótékony hatásuk. A művész az alkotás folyamatában, a befogadó a mű élvezete során – személyiségük előéletétől meghatározottan – saját lelki működéseikről adnak őszinte képet.

50 éves a Mecseki Fotóklub

Panasonic Lumix DMC-L10

Arany DVD

Szilágyi Lenke lett a nagydíjas

Zsila Sándor: Kiállítás: nagy öröm, nagy gond (2.) / Tanácsok kezdőknek és haladóknak keretekről, paszpartukról, világításról és ezer másról
Kiállítás?! Legyen, vagy ne legyen, az itt a kérdés. Ez persze csak az egyik kérdés a sokból, s nem is legnehezebben megválaszolható. Ha a válasz: legyen, akkor sorjázik csak a rengeteg többi. Hol, mikor, mit, mennyit, miből, hogyan? Előző számunkban sorra vettük a helyszíneket, az installációk különbségeit, a képek elhelyezésének sokféleségét, a rendezési szempontokat és még sok egyebet. Ezúttal a többi lényeges apróságról ejtünk szót.

Hajdú József kapta a fődíjat

Pályázatok

Események naptára

Újra megjelent a Szellemkép

Fotó-videóbörze

Galéria

Sugár Kata életműve Kecskeméten

Seniorok új fotói

’56-os sebek

Fotópályázat a Gemenci Erdőért

Alföldi Fotószalon

Hold-fény-képek a Nessimben

Vintage-programok

Fotótárlat: Szabad szél Keleten

Kitekintő / Wagner István: Tárlatok Németországban / Kortárs japán „halálfotók” bajor galériában; Gazdagok és szépek a berlini fotómúzeumban; Megdöbbentő kínai szociofotók

Nyílik a Demeter Galéria

Kiállításról kiállításra

Digitális világ

D. Tóth Ottó: A digitális fotózás ára / Mi mindenre van szükség az igényes otthoni digitális stúdióhoz?
Amikor digitális fényképezőgép vásárlására adják a fejüket az emberek, sokan a „mibe fog ez kerülni?” kérdésnél csak a gép árát veszik számításba. Később kell lenyelni a keserű pirulát, amikor kiderül, hogy még számtalan egyéb dologra is szükségünk lesz, ha tényleg ki is szeretnénk használni a fényképezőgépünkben rejlő lehetőségeket, illetve ha komolyabban akarunk foglalkozni képeink feldolgozásával. Cikkünkben megpróbáljuk bemutatni, milyen további beruházásokra számítson az igényes amatőr otthoni digitális stúdiójának összeállításakor.

Steiner Gábor: Ha betelt a kártya / Hordozható fotóbankok
A digitális fényképezőgépek felbontásának növekedésével és egyéb okokból is egyre nagyobb memóriakártyákra van szükség ahhoz, hogy megfelelő számú és/vagy minőségű képet készíthessünk. Mivel a kártyák kapacitása véges, és a régebbi kamerák nem is alkalmasak a ma kapható legnagyobb méretű és megnövelt sebességű flash eszközök fogadására, megoldást kell találnunk a problémára. Ebben igyekszünk mostani összeállításunkkal olvasóink segítségére lenni.

Technika

Tillai Ernő: Képelemzés, értékelés / Mindent és egyszerre?
A megismert világ szinte minden szférájában előbb-utóbb felismerjük azokat az összefüggéseket (természeti, társadalmi, gazdasági stb.), amelyekhez a valóságot alkotó elemek igazodnak.

Fotós szemmel / A vattacukor-hadművelet
Sokáig azt gondoltam, hogy semmi sem lehet rémisztőbb egy esküvői fényképésznek annál, ha a feszített program miatt a fotózás a nap közepére kerül.

Fotós szemmel / A darázs
Egyik nap – megunva a vad- és madárfotózással járó cipekedést – „könnyebb” témára vágytam. Elő a makroobjektívet, az elmaradhatatlan állványt, néhány hasznos apróságot, és irány a természet!

Teszt

Két fotóbank tesztje
A teszthez két forgalmazótól kaptunk fotóbankokat. Amikor a két készülék megérkezett szerkesztőségünkbe, meglepődve tapasztaltuk, hogy csak minimális mértékben térnek el egymástól. A For-Max Kft.-től kapott Conceptronic Grab’n’Go és az Extreme Digital Anpson DigiMate III modelljét ezért együtt mutatjuk be olvasóinknak, persze, kitérve a különbségekre is.

Két nagy látószögű digitálishoz
• Sigma 10-20 mm F4-5,6 EX DC HSM
• Tamron AF 18-250 mm Di-II Aspherical LD IF Macro
A digitális fényképezés térhódításával a nagy látószögű objektívek új értelmet nyertek. A kisfilm és a különböző nagyságú CCD vagy CMOS képérzékelők közötti méretkülönbség következtében a tele tartományban egy 300 mm-es objektív akár a 35 mm-es kisfilmnek megfelelő 600 mm-esként is használható, s ez az arány a nagy látószög esetében is fennáll. Tehát a 18 mm-es objektív megfelel a 28 mm-nek, ami már igencsak e tartomány felső határát súrolja.

Mozaik

Könyves körkép: A magyarországi vadvizek világa

Habik Csaba sorozata / Állatok, fényképezzetek!

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,503RajongókTetszik
197KövetőKövetés
771FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles