6.8 C
Budapest
Wednesday, April 24, 2024

Foto Mozaik 119., 2008. március

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Víz alatt, föld felett
Pár évtizede még a fotográfia extrém területeiként tartottuk számon a légi fényképezést és a víz alatti fotográfiát. Mára a helyzet gyökeresen megváltozott: pályázati sikerek, kiállítások, könyvek sokasága bizonyítja, hogy a fényképezés e két izgalmas ága a „földi fotográfiával” egyenrangúan fontossá vált. Sőt, szakértő cikkíróink a szélesebb nagyközönséget is arra biztatják, vágjanak bele bátran a vizek és egek meghódításába.

Daróczi Csaba: Légi természetfotózás
Az ember, ahova csak beteszi a lábát – legyen az a tengerek mélye, az őserdők, a hideg sarkvidékek vagy akár a világűr -, mindenhova viszi magával a fényképezőjét is. Nincs ez másként akkor sem, ha repülő szerkezettel emelkedik a levegőbe. Maga a repülés is különleges élmény, hiszen teljesen új dimenzió tárul elénk, ha akár csak száz méterrel emelkedünk is el a biztonságot jelentő talajtól. Olyan szemszögből látjuk az addig megszokott környezetünket, mint még soha, és ez bizony kiváltja bennük a megörökítés vágyát is. Új szemszög, új, eddig nem látott formák, színek tárulnak szemünk elé, és már nyúlunk is a fényképezőgépünk után.

Sulyok László: Kompaktokkal, víz alatt
A víz alatti fényképezés a fotográfia rendkívül különleges ága, hiszen speciális felszerelést és tapasztalatot igényel. Ám az is belevághat, aki nyaralási élményeit szeretné egyszerűbb kamerával megörökíteni. Készíthetünk portrékat, félig a felszínt, félig a mélységet ábrázoló fényképeket, témánk lehet egy-egy hal, növény, de a mindennapok látványától eltérő víz alatti világ szinte bármely részlete önmagában is érdekes. Ha a kompaktok közül vízálló típust választunk, s a főbb programokkal tisztában vagyunk, jó eredményre számíthatunk tőlük.

Násfay Béla: A víz alatti fényképezés technikája
Az édes és sós vizek felszíne alatt a világ nem kevésbé csodálatos, mint a szárazföldön. Ma már szerencsére minden lehetőség megvan ahhoz, hogy búvár- és fotófelszereléssel ott is hódoljunk fotós szenvedélyünknek. Ha valaki gyakorlott fotográfus a szárazföldön, ismereteit jórészt a víz alatt is hasznosítani tudja, „csupán” a könnyűbúvár technikát kell elsajátítania és a víz alatti élővilágot megismernie. Mert, bár akadnak itt-ott embertől származó tárgyak a vízfelszín alatt – víz alá került építmények, hajóroncsok, amforák, repülők, aknák és egyebek -, jobbára mégiscsak a természet alkotásaiban, élőlényeiben gyönyörködhetünk.

Szarka Klára: Képolvasás – képteremtés / A jó kép titokzatos ereje
Sorozatunkban kedvet szeretnénk csinálni a képes beszélgetésekhez s a képolvasáshoz. Ugyanis a képeket – ha tudatában vagyunk, ha nem – afféle rejtvényként igyekszünk megfejteni. Az előző részben arról beszéltünk, hogy a fotótechnika nem képes helyettünk képet készíteni. A mások számára értelmezhető – s ezért érdekes – fényképi látványt csakis tudatos módon teremthetjük meg. A jó képről pedig úgy érezzük: ez a látvány csakis így mutathatja magát.

Csokonai-díjas fotográfus

A Magyar Sajtófotó 2007 díjazottjai
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Fotóriporterek Társasága által meghirdetett 26. Magyar Sajtófotó pályázatra és kiállításra 413 szerző pályázott 9223 felvétellel. A zsűri a pályázatban meghirdetett valamennyi (összesen 13) kategóriában díjakat ítélt oda.

Elhunyt Palotás Rezső

Események naptára

Az ArtBázis márciusi programjai

Az I. Ágens on-line fotóárverés

Pályázatok

B. Müller Magda Életmű-díjas

Négyszemközt

Egy pécsi fotós és a levegőből készített könyvek / Erdei Éva beszélgetése Hámori Gáborral
A kép igazi jelbeszéd, hiszen egyszerre nézni és látni valamit csak kevesen tudnak. Ők a fotósok, akik a keresővel néznek, ám teljes lényükkel látják mindazt a játékosságot, nyugalmat, meghökkentő vagy éppen szomorú pillanatot, ami az objektív túloldalán van. A fényképezés szabadság, amelyet mindenki másként él meg ugyanabban a dologban, de ez így van rendjén – vallja a Pécsett élő Hámori Gábor fotóművész, aki gépével már a levegőt is meghódította.

Galéria

Magyarok Bécsben

Munkácsi Márton fotográfiái

Mai Manó-s tárlatok

Keleti Éva fotói

Langer Klára íróportréi

Kiállításról kiállításra

Digitális világ

D. Tóth Ottó: Photoshop tippek & trükkök / Hogyan készítsünk víz alatti felvételt Photoshoppal?

Technika

Fotós szemmel / Vajda János: Ló helyett, avagy a híd is megteszi

Steiner Gábor: A fotó lelke az objektív (2.) / A jó kép elsősorban a megfelelő objektíven múlik
A fényképezés legfontosabb eleme, ahogy azt a neve is mutatja, a fény. Nem mindegy tehát, hogyan, milyen formában és mennyiségben jut a fényérzékeny felületre, legyen az digitális képérzékelő vagy hagyományos film. Ezt pedig leginkább az objektív határozza meg. Ahogy azt már az előző részben megállapítottuk, a kép minősége elsősorban az objektív minőségétől függ. Meg a helyes gyújtótávolság megválasztásától, hiszen a képkivágás döntően meghatározza a kompozíciót, és az objektívválasztástól függ a kép perspektívája, valamint a téma és a háttér viszonya is. Sok más tényező mellett.

Fejér Zoltán: Magyar találmányok, szabadalmak (2.) / A Bilux fénymérő
A fényképezéssel kapcsolatos magyar eszközök között egyértelmű sikertörténetnek a különböző fénymérők ügyét mondhatjuk. Évtizedekkel ezelőtt feltalálták, megtervezték, gyártották, értékesítették ezeket, a gyűjtők pedig a mai napig számon tartják valamennyi típusukat a világ minden táján.

Teszt

Nikon D300
Nemrég jelent meg a piacon a Nikon már régóta várt – a rendkívül sikeres D200-at – leváltó kamerája. Az előd kiválóan használható funkcióit sikeresen viszi tovább új szolgáltatásokkal bővítve. A Nikon D300-at nem azoknak a fotósoknak találták ki, akik az egyszerű kezelhetőséget tekintik a legfontosabbnak. Ezt bizonyítja a több mint négyszáz oldalas használati utasítás is, amelyet szerencsére magyarul mellékeltek a Nikon Magyarországtól kölcsönkapott fényképezőgéphez. Annyi új funkciót zsúfoltak a D200-at váltó kamerába, hogy külön angol-magyar szakszótárral is kiegészíthették volna a felhasználói kézikönyvet. A leírást végigolvasva kiderül, hogy az új Nikon ár-érték aránya a kiválónál is jobb minősítést érdemelne.

Mozaik

Meglett Robert Capa legendás bőröndje
Hét évtized után előkerült Robert Capa legendás „mexikói bőröndje”. A New York Times terjedelmes cikkében az eredeti negatívok százait rejtő kis bőrkoffer felfedezését Hemingway korai, szinte már mitikus hírűvé vált kézirataihoz hasonlították, utóbbiak 1922-ben egy pályaudvaron vesztek el.

Habik Csaba sorozata / Sztárok a kamerán – sztárok kamerával

Molnár Miklós: Kalandok a sötétkamrában
Amikor az ember átlépi a hetvenedik életévét, és már több mint fél évszázadot töltött el fényképezőgép, illetve film- és tv-kamera mögött, még a kellemetlen emlékei is fokozatosan megszépülnek. Így publikus lehet az addig szégyellnivalónak számító szakmai ügyetlenség, melléfogás is. Fotólaborálás közben emlékezetes kalandokat éltem át. Ezek a mai „analógos” olvasónak még tanulságosak is lehetnek, a „digitálisaknak” pedig szórakoztató különlegességet jelenthet a kezdetleges, kézműves képkészítés.

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,491RajongókTetszik
197KövetőKövetés
691FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles