15.7 C
Budapest
Thursday, March 28, 2024

Foto Mozaik 114., 2007. október

Megjelenik Október 5-én.

Fotó Piac

Börze

Kedvezménykuponok

Terjesztő szaküzletek

Fókuszban

Mit ér a fotográfia s a fotográfus, ha magyar?
A piac világa pénzzel méri az értéket, régi és új fotóét, fotótechnikai eszközökét s a fotók előállítójának, a fotográfusnak a munkáját, alkotásait is. Árak, honoráriumok és fizetések térben és időben folyton változnak, ezúttal – némi kitekintéssel – a hazai piac szereplőiről próbálunk financiális pillanatfelvételt adni.

Zsila Sándor: Kiállítás: nagy öröm, nagy gond
Kiállítás?! Legyen, vagy ne legyen, az itt kérdés. Ez persze csak az egyik kérdés a sokból, s nem is legnehezebben megválaszolható. Ha a válasz: legyen, akkor sorjázik csak a rengeteg többi. Hol, mikor, mit, mennyit, miből, hogyan? Ki nyitja meg, ha ő nem, akkor ki más? S mi van, ha ő nem jön el? Nem ér oda idejében, mert már erre is volt példa! Tehát ki a tartalék?

Fotófesztiválok szerte Európában
Aki megengedheti magának, keljen útra az év utolsó hónapjaiban. Számos izgalmas fotós rendezvényt meglátogathat Európa közelebbi és távolabbi részein.

Emléktábla Németh Józsefnek

Sulyok László: Autó- és motorversenyek (2/2.)
A Foto Mozaik korábbi számaiban már több szakcikk is született a riportfotózás témakörében. Az általános jó tanácsokat ezúttal konkrét tapasztalatokkal fűszereztük. Témánk a sportfotózás, azon belül is a műfaj egyik különösen mozgalmas szegmense: a motor- és autóverseny. Az előzőekben a sebesség érzékeltetését és a kompozíció kérdéseit vizsgáltuk. A második, befejező részben a felszereléssel és a fényképezés gyakorlatával foglalkozunk részletesebben.

VI. Lumix Digitális Fotópályázat eredményei

Sony α700
2007. szeptember 6-án jelentette be a Sony régen várt új D-SLR-jét, az α700 típusjelzésű modellt, az igényes amatőröket és a félprofesszionális fotósokat megcélozva. A HD képminőséget nyújtó α700-at robusztus felépítése és szolgáltatásai teszik alkalmassá e kör kiszolgálására.

Pályázatok

Események naptára

A Dunakanyar Fotóklub 50 éves

45 éves a Rosti Pál Fotóklub

Galéria

Hét magyar fotóművész a kasseli Documentán

A Kortárs Magyar Fotográfia 1 m2-e Pécsett
Az Európa Kulturális Fővárosa 2007-es felvezető évének programjaként nyitotta meg Kemenesi Zsuzsanna fotóművész, kurátor a fotóbiennálét szeptember 21-én a Dóm Múzeum Kőtárának Galériájában (Pécs, Káptalan u. 8.).

Fotótárlat: Kosztolányi összes fényképei; Kortárs trió díja; Csak képek

Folyamatos jelen 3. – Együtt-Élés

Debreceni művésztelep

Markéta Othová egyéni kiállítása

Kiállításról kiállításra

Tudós fotós – Dr. Bárány Nándor emlékkiállítás

Digitális világ

D. Tóth Ottó: Photoshop tippek & trükkök / Hogyan készítsünk művészi hatású alkotást éjszakai felvételeinkből?
Ezúttal olyan egyszerű technikát szeretnék bemutatni, amelynek segítségével látványosan alakíthatjuk művészi hatású képpé éjszakai felvételeinket. Bár az avatatlan szemlélő számára az eredmény eléggé meggyőző, azért ettől mi még természetesen nem válunk képzett festőművészekké. Mint a legtöbb ilyen megoldásra, így az itt bemutatott effektusra is igaz, hogy bármennyire is csábító, ne vigyük túlzásba az alkalmazását. Néhány képet igazán fel tudunk így dobni, de azért ne rendezzünk kiállítást kizárólag ezekből a képekből.

Technika

Tillai Ernő: Város- és épületfotózás: az utcakép
Júliusi számunkban már ejtettünk szót az épített környezet fényképezésének nehézségeiről és fotográfiai lehetőségeiről, ezúttal a településeket tagoló utcák szolgálta fényképészeti tanulságokat vesszük sorra.

Steiner Gábor: Fény nélkül képtelenség – amit a vakuról érdemes tudni
Szipál Márton fotóművész egyenlete szerint fény + ész = kép, amiből valóban látható, hogy a jó világítás minden egyébnél fontosabb, ha szép képet akarunk készíteni. Összeállításunkban igyekeztünk praktikus tanácsokkal ellátni azokat, akiknek ehhez nem elég az adott fény.

Vizúr János: Tájkép a teraszról
Korábbi számunkban ahhoz adtunk tanácsot, hogyan lehet akár a nappali szobában szép természetfotót készíteni. Aki teheti, s kimerészkedik a teraszára, újabb lehetőségek tömegével élhet. Nemcsak a balkonládák virágai, de az esetleg elénk tárulkozó látvány is témává lehet.

Fotós szemmel / Krivánszky Árpád: Rétegek (Layers)
A fotózás érdekes lehetőségeit rejtik a tükröződések. Legtöbbször kép és tükörkép egymás alatt vagy mellett helyezkedik el, maga a tükörkép pedig fejjel lefelé, vagy felcserélt jobb és bal oldallal jelenik meg. Olyan fotót választottam, amelyen a kép és tükörkép egymásra vetül, ráadásul a tükörkép eredetije nem is szerepel a felvételen.

Teszt

Mikrosat – Mettle derítővaku
A Kínában készült egyszerű vakuk kis teljesítményük miatt önálló használatra nem, de derítésre, részletkiemelésre igazán alkalmasak, így például modell- vagy tárgyfotózáskor jó szolgálatot tehetnek.

Mikrosat Hobby Kit
A stúdióvakuk az általános vélekedés szerint rendkívül drágák, így csak azoknak érdemes beszerezniük, akiknek a munkájukhoz feltétlenül szükséges. A Mikrosat Hobby Kit rácáfol e hiedelemre, hiszen komplett felszerelést kapunk alig valamivel magasabb áron, mint amennyibe egy korszerű rendszervaku kerül.

Sigma EF-500 DG Super
A Sigmát a legtöbben a nagy kameragyártók (Canon, Nikon, Konica Minolta/Sony) fényképezőgépeihez illeszkedő objektívjeiről ismerik, pedig a japán gyártó objektívjeihez s más kiegészítőihez hasonlóan rendszervakui is az eredetinél alacsonyabb áron érhetők el, pedig technikai paramétereik némely esetben még túl is szárnyalják gyári vetélytársaikét.

Mozaik

Magyar siker

Habik Csaba sorozata / Barbie-tételek és csekélyke skizofrénia

Könyves körkép: Fotográfiai viszonyok; Barta Zsolt Péter: Codex

Darányi Zsolt
Darányi Zsolt
A szerző 2003, a FotoKlikk.hu megalakítása óta ötletgazdája, megvalósítója és főszerkesztője e portálnak. A 2006-ban alapított FotoKlikk a Fotográfiáért Alapítvány kuratóriumi elnöke. Építészmérnök, grafikus, typográfus, 3 évtizede az IT szektorban keres és fejleszt különleges technikai megoldásokat, most épp az élő közvetítés területén. Bővebben>>

Related Articles

Egy Klikkhez tartozunk!

5,488RajongókTetszik
197KövetőKövetés
678FeliratkozóFeliratkozás

Latest Articles